AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Soba yokken nasil Isitiliyordu?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Soba yokken nasıl Isıtılıyordu?​

Daha önceleri Türklerde bugünkü anlamda soba yoktu. Odalar, evlerin gerekli yerleri, ya kömür mangallarıyla ya da duvarlara gömülü ve odun yakılan bu ocaklarla ısıtılıyordu.

Gözyaşı Sarayı Nerede?​

Eski Saray ya da Sarây-ı Atîk-i Âmire, İstanbul ili Fatih ilçesine bağlı Beyazıt mahallesinde Süleymaniye Camii ile Bayezid Camii arasında İstanbul Üniversitesi ana yerleşkesi içerisinde Osmanlı döneminde İstanbul’da inşa edilmiş ilk saray.

Osmanlıda Harem ağası nasıl seçilir?​

Osmanlıda Harem ağası nasıl seçilir?
İlk zamanlarda Beyaz ırktan seçilen hadım ağaları daha sonra siyah ırktan seçilmişlerdir. Haremde hizmet görecek ağalar için pek çok şekilde hadım şekli vardı fakat en çok tercih edileni Muhteşem Yüzyıl dizisinde gösterildiği gibi orak biçimli bir bıçakla testislerin ve penisin tamamen kesilmesiydi.

Selimiye Camii nasıl ısınır?​

Restorasyonuna başlanan Selimiye Camisi’ne, Mimar Sinan’ın cami yanındaki hamamı kullanarak yaptığı ısıtma yöntemine benzer bir şekilde alttan ısıtma sistemi kurulması planlanıyor.

Sicak soguk atik su kanallari olan saray nedir?​

Türk mimarisinin en güzel örneklerinden, bir sanat şaheseri olan İshak Paşa Sarayı, dünyanın ilk kalorifer tesisatı döşenen sarayıdır… Sarayın ayrıca su ve kanalizasyon sistemi de bulunuyor. 18. yüzyıl Osmanlı Mimarisi’nin en belirgin ve seçkin örneklerinden olduğu kadar, sanat tarihi yönünden de değeri büyük.

Manisa Sarayı Nerede?​

Manisa Sarayı Nerede?
Bugünkü Fatih Parkı ve Kızılay binasının bulunduğu alanda yer alan saray, Sultan II. Murat tarafından inşa ettirilmiş, Fatih Sultan Mehmet tarafından genişlettirilmiştir. Vakfiyesinde Hicri 849’da (M. 1403) yapıldığı belirtilen saray hakkında Evliya Çelebi ve Katip Çelebi Seyahatnamelerinde bilgi verilmektedir.

Topkapı Sarayı günümüzde nasıl?​

Günümüzde ise Topkapı Sarayı müze olarak yerli ve yabancı turistleri kabul etmektedir. Topkapı Sarayı İstanbul’da yer alan en eski tarihi yapılardan biridir. Mimar Sinan’da yapımında Mimarlık yapmış ünlü mimarlardan biridir. Topkapı Sarayı günümüzde UNESCO Dünya miraslar listesine girmiş olan bir tarihi yapıdır.

Osmanlıda Cariyeler nasıl seçilirdi?​

Saraydaki cariyeler nasıl seçilirdi adları nasıl konurdu? Cariyeler Kızlar Ağası tarafından hazırlanan özel bir sınavla seçilirdi ve isimleri bu sınav sonrasında Kızlar Ağası tarafından verilirdi. Saraya giren bir genç kız Kızlar Ağası’nın verdiği isimle çağrılırdı.

Eskiden camiler nasıl Isıtılırdı?​

Eskiden camiler nasıl Isıtılırdı?
Koca Sinan, caminin yanındaki hamamdan boru çekerek sistemini kurar ve oradan gelen sıcak su ile cami yerden ısıtılır. Mimar Sinan, bu sistemi Selimiye, Süleymaniye camilerine de kurar ve yüzyıllar boyunca camiler yerden ısıtılır.

Topkapı Sarayı nasıl Isıtılırdı?​

Röleve Müdürlüğü’nün verdiği bilgiler şöyle: “Topkapı Sarayı’nda ısıtma, genellikle şömineler ve ocaklar ile sağlanmış. Belli başlı yerlerde ana şömineler varmış; ateş buralarda yakılır, mangallar ile taşınmış. Duvar içlerindeki kanallar, karşımıza sadece hamamlarda çıkıyor.

Kışın nasıl Isınılır?​

Kışın Evinizi Sıcak Tutmanın Yolları
- Perdelerinizi Etkili Kullanın.
- Pencere ve Kapılardaki Hava Alan Boşlukları Kapatın.
- Halıların Gücünden Faydalanın.
- Kullanılmayan Odaların Kapısını Kapatın.
- Kalın Kumaşlar Tercih Edin.
- Oda Sıcaklığını Sabit Tutun.
- Mobilyaların Yerleşimine Dikkat Edin.

Süleymaniye Camii nasıl ısıtılır?​

Süleymaniye Camii nasıl ısıtılır?
Mimar Sinan, caminin taş bloklarını yerleştirirken, her iki taşı ortalarından oyup demir çubuk yerleştirdikten sonra üzerine harçtan çok eritilmiş kurşun döktürmüş. Kare planlı, tek minareli, duvarı ince yontu küfeki taşından inşa edilmiş cami, yapıldığından bu yana ibadete açık.

Süleymaniye Camii nasıl ısınır?​

“Zeminin iki metre altında yer alan tünellerin bir kısmı, tarihi eseri yazın serin, kışın sıcak tutması için yapılmış. Günümüzde Almanya’da enerjiden tasarruf sağlamak adına toprağın yazın serin, kışın sıcak tutma özelliğinden istifade edilmeye çalışılıyor. Mimar Sinan ise bunu 500 yıl önce keşfetmiş.

Edirne Sarayı kim yıktı?​

1876-77 Rus Savaşın’da düşmanın şehre yaklaşması nedeniyle Vali Cemil Paşa ile Edirne kumandanı Ahmet Eyüp Paşa’nın anlaşamamaları üzerine Bab’üs Sa’âde civarında yığılan cephanenin patlatılması ile üç gün süren patlamalar sonucu sarayın bir çok yapısı yıkılmıştır.

Topkapı Sarayı neden boşaltıldı?​

Topkapı Sarayı neden boşaltıldı?
Kuruluş yıllarında yaklaşık 700.000 m²’lik bir alanda yer alan sarayın bugünkü alanı 80.000 m²’dir. Topkapı Sarayı, saray halkının Dolmabahçe Sarayı, Yıldız Sarayı ve diğer saraylarda yaşamaya başlaması ile birlikte boşaltılmıştır.

Hadım nasıl yapılırdı Osmanlıda?​

Hadım edilecek kişi sırtüstü yatırılır, operasyon bölgesi enfeksiyon riskini azaltmak için acı biber karıştırılmış su ile üç kez yıkanırdı. Ameliyat bölgesi iyice temizlendikten sonra, orağa benzeyen küçük bir bıçak vasıtasıyla testisler ve penis, mümkün olduğu kadar dibinden kesilirdi.
 
Eski zamanlarda Türklerde sobalar olmadığı için odalar ve evler genellikle kömür mangalları ya da duvarlara gömülü odun yakılan ocaklarla ısıtılıyordu. Bu yöntemler o dönemdeki halkın ısı ihtiyacını karşılamak için kullanılmaktaydı.

Selimiye Camii'nin ısınmasında kullanılan yöntemler arasında Mimar Sinan'ın cami yanındaki hamamı kullanarak yaptığı ısıtma sistemi yer alıyor. Benzer şekilde restorasyon çalışmaları sırasında alttan ısıtma sistemi kurulması planlanmaktadır.

Osmanlı döneminde İstanbul'da inşa edilmiş olan İshak Paşa Sarayı dünyanın ilk kalorifer tesisatı döşenen sarayı olarak bilinmektedir. Sarayın ayrıca su ve kanalizasyon sistemi de bulunmaktadır. İshak Paşa Sarayı, 18. yüzyıl Osmanlı mimarisinin önemli ve seçkin örneklerinden biridir.

Topkapı Sarayı günümüzde müze olarak hizmet vermektedir ve yerli ile yabancı turistler tarafından ziyaret edilmektedir. UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan saray, İstanbul'un en eski tarihi yapılarından biridir ve Mimar Sinan gibi ünlü bir mimarın eseridir.

Osmanlı'da cariyeler, Kızlar Ağası tarafından hazırlanan özel sınavlarla seçilirdi ve isimleri de bu sınav sonrasında Kızlar Ağası tarafından verilirdi. Saraya giren genç kızlar ise Kızlar Ağası'nın belirlediği isimle çağrılırdı.

Eski zamanlarda camilerin ısınması için Mimar Sinan tarafından geliştirilen bir yöntem kullanılırdı. Caminin yanındaki hamamdan boru çekilerek sistemi kurar ve oradan gelen sıcak suyla cami yerden ısıtılırdı. Bu sistem Selimiye ve Süleymaniye Camileri gibi önemli yapılarında da kullanılmıştır.

Kış aylarında evinizi sıcak tutmanın çeşitli yolları vardır. Perdeleri etkili şekilde kullanmak, pencere ve kapılarındaki hava alan boşlukları kapatmak, kalın kumaşlar tercih etmek gibi yöntemlerle evinizin sıcaklığını koruyabilirsiniz.

Süleymaniye Camii'nin ısınmasında Mimar Sinan'ın kullandığı yöntemlerden biri, taş blokların yerleştirilmesi sırasında demir çubukların oyulması ve üstlerine eritilmiş kurşun dökülmesiyle caminin ısısının korunmasıdır. Cami, yapıldığından bu yana ibadete açık olarak kullanılmaktadır.

Topkapı Sarayı'nda ısıtma genellikle şömineler ve ocaklar ile sağlanmıştır. Bazı yerlerde ana şömineler bulunur ve burada ateş yakılır, mangallar ile ısıtma sağlanırdı. Duvar içlerindeki kanalların ise genellikle hamamlarda olduğu belirtilmektedir.
 
Geri
Üst