- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
SMR ameliyatı ne demek?
Burun boşluğunu ikiye ayıran kıkırdak ve kemik yapının (nazal septum) eğriliğinin düzeltildiği ameliyat Septoplasti (SMR) olarak adlandırılır. Kronik sinüzit, uyku apnesi için yapılan ameliyatlarla birlikte yapılabilir.Septoplasti neden olur?
Septoplasti hangi hastalıklarda uygulanır? Septum eğriliğine burun tıkanıklığı, burundan nefes almada zorluk, horlama, sık sinüzit enfeksiyonları, sürekli geniz akıntısı veya kronik baş ağrısı gibi semptomların eşlik etmesi durumlarında septoplasti ameliyatı uygulanır.Septum, anatomide organ veya boşluğu kısımlara ayıran perde şeklinde ince bölmeye verilen isimdir. Vücutta farklı bölmeleri birbirinden ayıran pek çok septum bulunmasına rağmen, terim özellikle burnun iç kısmında, burunu orta hatta iki bölmeye ayıran anatomik yapıyı (nasal septum) tanımlamak için kullanılır.
SMR ameliyatı nasıl yapılır?
Ameliyat genellikle ortalama 1 saat sürer. Ameliyatta sıklıkla burun delikleri içinden yapılan ve ameliyat sonrasında dışarıdan görünmeyen kesiler uygulanır. Ameliyat sırasında septumun kemik ve kıkrdak yapıları ortaya konarak değişik tekniklerle düzeltilir.Yerinde düzeltilemeyen aşırı eğik kısımları ise dışarı alınır.
Septoplasti ameliyatı riskli mi?
Bu riskler: Narkozdan uyanma sırasında; huzursuzluk veya uyku hali, • Burunda tampon olduğu sürece; ağızdan solunum, • Tamponun çıkartılmasından sonra;burun örtüsünün şişmesi ve kabuklanma (bu dönemde geçici burun tıkanıklığı yaşanabilir) • Kanama; Ameliyat esnasında veya sonrasında birkaç hafta içinde olabilir.
Burun kıkırdak eğriliği nelere sebep olur?
Burun Kemiği Eğriliği Zararları Nelerdir?Septum kaç yaşında yapılır?
Kemik gelişiminin büyük oranda tamamlandığı kızlarda 16 ile 17 yaş aralığında ve erkeklerde ise 17 ile 18 yaşından sonra septoplasti ameliyatı yapılabilmektedir. Septum deviasyonu için yapılacak ameliyata engel olabilecek bir durum olmaması halinde herhangi bir üst yaş sınırı bulunmamaktadır.Ortalama iyileşme süresi 1-4 hafta arasındadır ancak sıklıkla hastalar ameliyatın 2. Gününden sonra normal hayatlarına dönebilmekte ve kendi işlerini yapabilmektedirler.
Burun kemiği eğriliği ameliyatı riskli mi?
Operasyon bilinenin aksine zor ve günümüzde kişi açısından ciddi sıkıntılara yol açabilecek bir operasyon olmak çıkmıştır. Operasyon süresi ortalama 30 dakika gibi kısa olmaktadır, burun orta bölme eğriliği düzeltilirken burun içindeki etlere de (konka) müdahale edilmekte ve burun tıkanıklığı tamamen çözülmektedir.