SMOG nedir nasil olusur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
255.857
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

SMOG nedir nasıl oluşur?​

Smog, İngilizce smoke (duman) ve fog (sis) sözcüklerinin birleştirilmesi ile oluşturulmuş, özellikle büyük şehirlerde havaya karışan çeşitli emisyon gazlar ile oluşmuş hava kirliliğini tanımlarken kullanılan bir kavram, bir birleşik sözcüktür.

SMOG hava olayı nedir?​

Fosil yakıtlarının yanmasından açığa çıkan zemin ozonu, endüstri faaliyetleri ile sülfür dioksit ve karbon monoksit de gaz olarak havaya karışır. Bu kimyasal çorbaya, meteorolojik değişikliklerin de katkısı olur. Sis ve durağan hava bu gazların ve taneciklerin zararını arttırır.
Fotokimyasal sis nasıl oluşur?
Endüstriyel işlemlerden ve otomobil egzıs gazlarından kaynaklanan hidrokarbon ve azıt oksitleri emisyonlarının kirlettiği havada kuvvetli güneş ışığının etkisiyle gerçekleşen fotokimyasal tepkimenin oluşturduğu duman ya da pus.

Londra tipi hava kirliliği nedir?​

Evlerde, sanayi tesislerinde, motorlu taşıtlarda ve enerji santrallerinde petrol ve kömür gibi yakıtların kullanımı sonucu ortaya çıkan gazların meydana getirdiği dumanın sisle karışması sonucunda oluşan hava kirliliğine Londra tipi hava kirlenmesi denir.

Londra havası temiz mi?​

Avrupa şehirlerindeki hava kirliliği üzerine yapılan son araştırmalara göre, kıtanın havası en pis kentlerinden biri, 2012 Olimpiyatları’na ev sahipliği yapacak olan Londra.
Fotokimyasal sis oluşumuna neden olan faktörler?

Fotokimyasal sis oluşumuna ne neden olur?​

Güneşin ultraviyole ışınlarının etkisiyle hidrokarbonlarla ve nitrojen oksitlerle birleşerek fotokimyasal sis oluştururlar. Bu da sıcaklık ya da ısı terslenmesi (inversiyo- nu) olaylarında hava durgunluğuna ya da durgun hava olayına neden olurlar.

Londra dumanı nedir?​

Antisiklon ve rüzgarsız koşullarla birleşen alışılmadık derecede soğuk hava, çoğunlukla kömür kullamınından kaynaklı şehrin üzerinde kalın bir duman tabakası oluşturarak havadaki kirliliği topladı.
Türkiye’de Londra tipi hava kirliliği nerede görülür?
1952 yılında Londra’da bacalardan çıkan kükürtdioksit, sis ve duman karışarak şehrin üzerini kaplamış, iki hafta gibi bir sürede 4000 kişinin hayatını yitirmesine sebep olmuştur. Ülkemizde de sanayi faaliyetlerinin yoğun olduğu İstanbul, İzmir ve Bursa’da bu tip hava kirliliğine rastlanmaktadır.

Londra hep yağmurlu mu?​

Londra, herkesin gri şehir olarak bildiği bir şehir. Ancak bu özelliği onu boğucu değil aksine oldukça çekici ve havalı yapıyor. Tabii bu durum Londra’nın sürekli yağış alan ve sürekli yağmurlu bir şehir olduğu gerçeğini değiştirmiyor.

Londra’da hava nasıl olur?​

İngiltere’nin en ılıman şehridir. Ortalama sıcaklığın 22 derecelerde olduğu yaz aylarında hava sıcaklığı bazen 30 derecelere kadar çıkar. Yaz ayları aynı zamanda nemlidir. Sonbaharda ortalama sıcaklık 20 derecelere kadar düşerken Ekim ayı ile birlikte hava soğumaya ve yağışlar görülmeye başlar.
SMOG nedir dumanlı sis?
SMOG, görünürlüğü azaltan hava kirliliğidir. “Smog” terimi ilk olarak 1900’lerin başında duman (Smoke) ve sis (Fog) karışımını tanımlamak için kullanıldı. Duman genellikle yanan kömür kaynaklıydı. SMOG endüstriyel alanlarda yaygındı ve bugün şehirlerde tanıdık bir manzara olmaya devam ediyor.

Fotokimyasal duman nedir?​

bu bulutu oluşturan kimyasal süreci başlatır. Yukarıda bahsedilen gazın birikmesi, duman benzeri “bulutların” oluşmasının nedenidir. Yüksek basınçla birleştiğinde, durgun hava su damlacıkları yerine buğu oluşturur. Bazı durumlarda, atmosferik bir toksik madde. Bu sözde fotokimyasal dumandır.

Sis duman ne demek?​

Yeryüzüne oturan ve görüş uzaklığını az ya da çok daraltan bir tür bulut. bkz. bulut, pus.
Fotokimyasal sis ne demek?
fotokimyasal sis ne demek? Uv ışık tarafından başlatılan tepkimelerle daha asidik hale gelmiş olan duman ve sisin karışımı.

Fotokimyasal sis oluşumuna neden olan etkenler?​

Bu seviyeler beş ana kirletici maddenin izlenmesi sonucu ortaya çıkmaktadır. Bunlar sırasıyla toplam asılı madde (TAM), kükürt dioksit, karbon monoksit, ozon ve azot oksittir. Havadaki fotokimyasal duman miktarının en iyi göstergesi ozon seviyesidir.
 
Geri
Üst