AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Smear testi ne ise yarar?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
138.552
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Smear testi ne işe yarar?​

Pap smear (Pap test) kadınların servikal kanser (rahim ağzı) ya da prekanser (kanser öncüsü) taranmasında kullanılan bir testtir . Pap smear, prekanseröz ya da kanseröz lezyonları henüz tedavi edilebilecekleri aşamalarda yakalamayı sağlar.

HPV pozitif çıkması ne demek?​

HPV pozitif çıkması ne demek?
HPV testinizin pozitif çıkması kanser olduğunuz anlamına gelmez. Ancak HPV ile ilişkili hastalıklar açısından detaylı bir jinekolojik muayene gerekir. Diğer yüksek riskli tipler pozitif ise smear sonucunun bir jinekolog tarafından değerlendirilmesi ve ona göre bir yönetim belirlenmesi doğru olmaktadır.

Vajinal smear ne demek?​

Vajinal smear ne demek?
Smear testi, rahim ağzı ( serviks ) kanseri olmak üzere rahim ağzındaki hücresel düzensizlik ve kanser öncüsü hücrelerin, endometrium kanserinin teşhisi için kullanılan bir testtir. Kadınların, kadın doğum hastalıkları uzmanlarının belirlediği rutinde smear testi yaptırması gerekmektedir.

Smear testi ne zaman belli olur?​

Smear testi sonuçlanması çok uzun süren bir test değildir. Tabi ki testin yapıldığı kurumun sitemine göre değişse de yaklaşık 2-3 gün içerisinde sonuç alınır.

Smear testi cinsel ilişkiden kaç gün sonra yapılır?​

Smear testi cinsel ilişkiden kaç gün sonra yapılır?
Smear testinde en az iki gün önceden cinsel birlikteliğin olmaması idealdir. Vajinal fitil kullanımı ya da vajinanın iç kısmının yıkanması smear sonuçlarını etkiler. Bu nedenle vajinal fitil tedavisi smear testinden en az 5-7 gün önce bırakılmalıdır.

HPV pozitif nasıl bulaşır?​

HPV pozitif nasıl bulaşır?
HPV’nin temel bulaş yolu cinsel ilişkidir. Ciltten cilde temas ile yayıldığından tam bir ilişkinin olma şartı da yoktur. Vajinal, anal ve oral seks ile yaygın olarak bulaşabilmektedir. HPV enfeksiyonu doğum sırasında anneden bebeğe de geçebilmektedir. Bebekte nadir olarak hastalık yapar.

HPV pozitif çıkarsa ne yapılmalı?​

HPV testiniz pozitif çıktığında beraberinde mutlaka bir smear testi yaptırmanız ya da beraberinde kolposkopi yöntemi ile rahim ağzının incelenmesi en doğru yaklaşımdır. Eğer smear sonucunuz negatifse 6 ayda bir smear testi tekrarı ve en azından bir kez kolposkopik inceleme yeterlidir.

Yumurtalık kanseri smear testinde çıkar mı?​

Yumurtalık kanseri smear testinde çıkar mı?
Oysa, yumurtalık kanserini tespit edebilecek smear benzeri bir test mevcut değil. Yumurtalık kanserinde erken tanı için öncelikle belirtilere odaklanmak gerek. Bu belirtilerden bazıları, şişkinlik, iştah kaybı, karın ağrısı ve sıklıkla idrara çıkma.

Smear testi sonucunda ne çıkar?​

Smear testi sonucunda ne çıkar?
Anormal bir Pap – smear test sonucu kısaca rahim ağzı hücrenizden alınan örnek içinde normal dışı hücrelere raslandığını ifade eder. Genellikle bu hücreler hafif düzeydedir ve kanser olduğunuz manasına gelmez. Aslında smear testi anormal çıkan hastaların çoğuna tedavi de gerekmeyebilir.

Smear öncesi neden ilişkiye girilmez?​

Cinsel ilişkiye başlamamış kadınlarda yapılmasına gerek yoktur. Rahim ağzı kanserinin sebebi çoğunlukla HPV virüsüdür. Bekarlarda rahim ağzı kanseri açısından risk henüz başlamamıştır. Bu yüzden smear testine gerek duyulmaz.

Smear testi ne kadar sürede bir yapılmalı?​

Smear testi ne kadar sürede bir yapılmalı?
Burada görüldüğü gibi tarama 21 yaşın altında önerilmez iken 21 yaşında 65 yaşına kadar 3 yılda bir smear testi yeterli görülmekte, 65 yaşın üzerinde ise eğer önceki smear testleri temiz çıkmışsa artık smear testi yapılmasına gerek görülmemektedir.
 
Smear testi, özellikle kadınların servikal kanser veya kanser öncüsü lezyonların erken tespiti için yapılan önemli bir testtir. Bu test, rahim ağzındaki hücresel düzensizlikleri ve kanser öncüsü hücreleri belirlemeye yardımcı olur. Genellikle Pap smear adıyla da bilinen bu test, olası sorunları erken aşamada tespit ederek tedavi sürecini hızlandırabilir ve başarı şansını artırabilir.

HPV pozitif sonucu aldığınızda, bu sadece virüsün varlığını gösterir ve kanser olduğunuz anlamına gelmez. Ancak HPV, rahim ağzı kanseri gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle jinekolojik bir muayene ve gerekirse takip testleri yapılması önemlidir.

Smear testi yapılacak kişilerin cinsel ilişkiden en az iki gün önce test yaptırmamaları önerilir. Vajinal fitil kullanımı veya vajinanın iç kısmının yıkanması da smear testi sonuçlarını etkileyebilir.

HPV'nin genellikle cinsel yolla bulaştığı unutulmamalıdır. Vajinal, anal ve oral seks yoluyla bulaşabilen HPV enfeksiyonu, nadiren doğum sırasında anne-babadan bebeğe geçebilir.

HPV testi pozitif çıktığında, smear testi yaptırmanız veya kolposkopi ile rahim ağzının incelenmesi önerilir. Eğer smear testi sonucunuz negatifse, düzenli takip için doktorunuzun önerilerine uyun.

Yumurtalık kanseri tespiti için smear testi gibi bir test olmadığını belirtmek önemlidir. Yumurtalık kanserinin belirtilerine odaklanmak ve erken teşhis için doktorunuzla düzenli sağlık kontrolleri yapmak önemlidir.

Anormal bir Pap smear test sonucu, rahim ağzı hücresinde normal dışı hücrelerin bulunduğunu gösterir. Bu durum genellikle hafif düzeydedir ve kanser anlamına gelmez. Tedavi gerekip gerekmediği doktorunuz tarafından belirlenir.

Smear testi genellikle 21 yaşından itibaren 3 yılda bir önerilir. 65 yaşına kadar devam eden rutin taramalarla, sorunların erken tanısı ve tedavisi mümkün olabilir. 65 yaşından sonra, önceki test sonuçlarına bağlı olarak doktorunuzun önerilerine göre hareket etmek önemlidir.
 
Geri
Üst