Smear testi kac yilda bir yapilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.938
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Smear testi kaç yılda bir yapılır?​

Smear testi ilk cinsel ilişkiden 3 yıl sonra ya da 21 yaşından sonra yapılmaya başlanmalıdır. 30 yaşından küçük kadınlara yılda bir defa smear yapılmalı, 30 yaşından büyüklere ise 3 kez ardışık smear sonucu negatif ise 2-3 yılda bir smear testi tekrarlanmalıdır.

Serviks karsinomu en sık hangi tipte görülür?​

Serviks kanserine yol açabilen yaklaşık 15 HPV tipi “yüksek riskli HPV” olarak tanımlanır. HPV tip 16 ve 18 pek çok yerde olduğu gibi Türkiye’dede servikal kanserlerle ilişkili en sık görülen iki yüksek risk HPV tipidir.

Serviks kanseri kaç yaşında?​

Serviks kanseri kaç yaşında?
Genellikle 30-50 yaş civarında ortaya çıkan rahim ağzı kanseri son yıllarda genç kadınlarda da görülmeye başlamıştır. Kadınlarda en çok görülen kanser sıralamasında meme kanseri ilk sırada yer almasına rağmen, yaşamı tehdit edici özelliği nedeniyle rahim ağzı kanseri, meme kanserinin önüne geçmektedir.

Smear neden 3 yılda bir yapılır?​

Öte yandan rahim ağzında böyle bir değişiklik olduğunun söylenmesi kadını gereksiz paniğe ve kanser fobisine itecek adeta işlem sonuçlana kadar hayatı zehir olacaktır. İşte smear testinin 3 yıllık aralıklarla yapılması sizi bu gereksiz tanı ve tedavilerden koruyacaktır.

Serviks kanseri kaçıncı sırada?​

Rahim ağzı kanseri ya da tıbbi adıyla serviks kanseri, rahmin serviks (boyun) adı verilen alt kısmındaki hücrelerde görülür ve dünyada en sık görülen jinekolojik kanserlerin başında gelir. Kanser çeşitleri arasında en sık görülen 14. kanser türü olup kadınlarda tespit edilen en sık kanser türlerinde ise 4.sıradadır.

Bakire biri rahim ağzı kanseri olur mu?​

Bakire biri rahim ağzı kanseri olur mu?
Hiç cinsellik yaşamamış bakire kadınlarda, rahim ağzı kanserinin görülme olasılığı yüzde 0’dır. Kondom kullanımının çok yaygın olması halinde, aynen AIDS hastalığında olduğu gibi, bu hastalığın da, cinsel ilişki yoluyla bir insandan diğerine geçmesi ortadan kalkacaktır.
Rahim ağzı kanseri aşısı kaç yaşında?​
Aşı en etkili korunma yöntemi Tercihen ilk cinsel deneyimi yaşamadan 11-12 yaş kız ve erkek çocukları aşılanmalıdır. Ancak cinsel deneyim yaşanmış olsa bile 9-26 yaş aralığında her iki cinsiyete de aşı yapılabilmektedir. Hatta 43 yaşa kadar kadınlarda etkili olabildiği saptanmıştır.
HPV virüsü kesin kanser yapar mı?​
HPV virüsü tipleri rahim ağzı kanserine neden olma olasılığına göre risk gruplarına ayrılmıştır. Daha çok siğile yol açan tipler, rahim ağzı kanseri açısından düşük risk grubunda olan türdendir. Dolayısıyla her genital siğil rahim ağzı kanserine dönüşecek diye bir durum söz konusu değildir.

HPV virüsü hemen kanser yapar mı?​

HPV virüsü hemen kanser yapar mı?
Sigara içen kadınlarda HPV’nin vücutta kalıp kansere neden olma riski çok yüksek” dedi. Virüsün vücuda girdikten sonra 5 ile 10 yıl içinde kansere yol açtığını ve virüse karşı geliştirilmiş aşılar olduğunu belirten Karateke, “Aşılamanın kızlarda 9-26 yaşlar arasında yapılması öneriliyor” diye konuştu.
 
Merhaba! Smear testinin ne zaman yapılması gerektiği ve serviks kanseri hakkında detaylı bilgiler verilmiş. Smear testi, ilk cinsel ilişki sonrası 3 yıl veya 21 yaşından sonra yapılmalıdır. 30 yaşın altındaki kadınlara yılda bir defa, 30 yaş üstündekilere ise 3 kez ardışık smear sonucu negatif ise 2-3 yılda bir yapılması önerilir.

Serviks kanseri genellikle 30-50 yaş arası kadınlarda görülür, ancak son yıllarda genç kadınlarda da ortaya çıkabilmektedir. Türkiye'de serviks kanserine yol açabilen en sık görülen HPV tipleri 16 ve 18 olarak belirtilmiştir.

Rahim ağzı kanseri dünyada en sık görülen jinekolojik kanserlerden biridir ve kanser türleri arasında 14. sırada yer alırken, kadınlarda en sık görülen kanser türleri arasında 4. sıradadır.

Bakire kadınlarda rahim ağzı kanseri görülme olasılığı yok denecek kadar düşüktür. Bu hastalığın bulaşıcılığı genellikle cinsel yolla olduğundan, kondom kullanımı gibi önlemler etkili olabilir.

Rahim ağzı kanseri aşısı tercihen ilk cinsel deneyim yaşamadan 11-12 yaş arasındaki çocuklara yapılmalıdır, ancak cinsel deneyim yaşanmış olsa bile 9-26 yaş aralığındaki her iki cinsiyete de uygulanabilir. Aşının kadınlarda 43 yaşına kadar etkili olabileceği belirtilmiştir.

HPV virüsü tipleri rahim ağzı kanserine neden olma olasılığına göre risk gruplarına ayrılmıştır. Siğillere neden olan tipler genellikle düşük risk grubundadır ve her genital siğil rahim ağzı kanserine dönüşmez.

HPV virüsü vücuda girdikten sonra 5-10 yıl içinde kansere yol açabileceği belirtilmektedir. Sigara içen kadınlarda riskin daha yüksek olduğu ve aşılamanın genellikle 9-26 yaş arasındaki kızlara önerildiği vurgulanmış.

Son olarak, verilen bilgiler ışığında koruyucu sağlık tedbirlerinin önemi üzerinde durulmuş ve aşılanmanın önemi vurgulanmıştır. Sağlıklı bir yaşam için düzenli sağlık kontrolleri ve bilinçli tedbirler almak önemlidir.
 
Geri
Üst