AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

SMA hastasi oldugunu nasil anlariz?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

SMA hastası olduğunu nasıl anlarız?​

SMA hastalığı belirtileri nelerdir?
- Motor gelişim eksikliğine yol açan zayıf kaslar ve güçsüzlük.
- Azalmış refleksler.
- Ellerde titreme.
- Baş kontrolünü sağlayamama.
- Beslenme güçlüğü
- Cılız ses ve zayıf öksürük.
- Kramp ve yürüme yeteneği kaybı
- Yaşıtlarından geri kalma.

SMA hastalığı öldürür mü?​

SMA hastalığı öldürür mü?
SMA, Spinal Muscular Atrophy” (Spinal Müsküler Atrofi) ifadesinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. SMA, kalıtsal, ilerleyici ve ilaç tedavisi uygulanmadığı takdirde ölümcül olabilen bir kas hastalığıdır.

SMA hastalığı doğuştan mı?​

Spinal Muskuler Atrofi (SMA) SMA hastalığı, doğuştan gelen genetik bozukluktur. Vücutta bulunan pek çok kasın tutulumuna neden olan SMA, kişinin hareket kabiliyetini olumsuz yönde etkiler. İstemli kaslarda güç kaybı ve erimeye yol açar.

SMA Tip 1 ne zaman belli olur?​

SMA Tip 1 ne zaman belli olur?
En şiddetli ve en yaygın şekilde görülen SMA türüdür. Tip 1 SMA genellikle doğumda veya sonrasındaki ilk birkaç aydaki bebeklerde (0-6 ay) görülür. Semptomlar, bacaklarda gevşeklik ve zayıf gövde hareketi olarak belirir.
SMA neden öldürür?​
Motor nöronlar omuriliğin ön boynuzunda bulunur ve doğrudan vücudun iskelet kaslarını kontrol eder. Yeterli SMN proteini olmadığı takdirde, omurilik motor nöronları küçülmeye ve ölmeye başlar. Bu eksiklik, 5. kromozom üzerindeki SMN1 adı verilen bir genin genetik kusurlardan kaynaklanır.

SMA neden oldurur?​

SMA neden oldurur?
SMA hastalığına sinir sistemindeki motor nöronun hayatta kalması için gerekli olan ve SMN adı verilen bir motor nöron proteininin eksikliği neden olur. SMN motor nöronlarda gen ekspresyonunda önemli bir rol oynar.

SMA hastalığı yürüyebilir mi?​

Erişkin tip SMA hastaları genellikle yürüyebilirler; az sayıdaki hasta tekerlekli sandalyeye ihtiyaç duyar. Kollar ve bacaklarda kuvvetsizlik, skolyoz, titreme, seyirme görülür. Yutkunma ve solunum fonksiyonları için kullanılan kaslar; tip 4 hastalarında nadiren etkilenir.

SMA tip 2 hastalığı nedir?​

SMA tip 2 hastalığı nedir?
Tip-2 SMA hastalığı: Bu tip, 6 ila 18 aylık bebeklerde görülür. Bu döneme kadar gelişim gayet normal ilerlerken, bu süre zarfında belirtilerle karşılaşılır. Başlarını kontrol edebiliyor durumda olsalar da, destek almaktan ayakta duramaz ve yürüyemezler. Elde titreme, kilo alamama ve öksürük gibi durumlar görülebilir.
 
SMA hastası olduğunu nasıl anlarız sorusunda SMA hastalığının belirtileri ve tanı yöntemlerine dair detaylı bilgiler verilmiş. SMA hastalığının belirtileri arasında motor gelişim eksikliği, zayıf kaslar ve güçsüzlük, azalmış refleksler, baş kontrolünü sağlayamama, beslenme güçlüğü, cılız ses ve zayıf öksürük, kramp ve yürüme yeteneği kaybı, yaşıtlarından geri kalma gibi durumlar bulunmaktadır.

SMA hastalığı öldürür mü sorusuna ise SMA'nın kalıtsal, ilerleyici ve ilaç tedavisi uygulanmadığı takdirde ölümcül olabilen bir kas hastalığı olduğu belirtilmiştir. SMA, Spinal Muscular Atrophy ifadesinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Bu hastalık vücuttaki pek çok kasın tutulumuna neden olur ve ilerledikçe kişinin hareket kabiliyetini olumsuz etkiler.

SMA hastalığının doğuştan gelen bir genetik bozukluktan kaynaklandığı ve vücuttaki pek çok kası etkileyerek istemli kaslarda güç kaybı ve erimeye yol açtığı belirtilmiştir. Aynı zamanda en şiddetli ve yaygın SMA türü olan Tip 1'in genellikle doğumdan sonraki ilk aylarda görüldüğü, semptomlarının bacaklarda gevşeklik ve zayıf gövde hareketi şeklinde ortaya çıktığı ifade edilmiştir.

SMA'nın neden öldürdüğüne dair açıklama ise motor nöronların omuriliğin ön boynuzunda bulunarak vücuttaki iskelet kaslarını kontrol ettiği ve yeterli SMN proteini olmadığında bu nöronların küçüldüğü ve öldüğü belirtilmiştir. SMA hastalığına neden olan genetik bir kusurun 5. kromozomdaki SMN1 geninde olduğu vurgulanmıştır.

SMA hastalığının sinir sistemindeki motor nöron proteininin eksikliğinden kaynaklandığı ve bu proteinin motor nöronlarda gen ekspresyonunda rol oynadığı belirtilmiştir. SMA hastalığının neden olduğu bu eksiklik, motor nöronların sağ kalması için gereken önemli bir faktördür.

Son olarak, SMA hastalığının yürüyebilen erişkin hastalar hakkında bilgi verilmiştir. Erişkin tip SMA hastalarının genellikle yürüyebildiği ancak kollar ve bacaklarda kuvvetsizlik, skolyoz, titreme gibi belirtiler görülebileceği belirtilmiştir. Bazı hastaların tekerlekli sandalyeye ihtiyaç duyabileceği ve yutkunma ile solunum fonksiyonlarını kontrol eden kasların tip 4 hastalarında nadiren etkilenebileceği belirtilmiştir.
 
Geri
Üst