AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sleeve Gastrektomi (Tüp Mide) Ameliyatı

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Sleeve gastrektomi öbür isimleri ile tüp mide ameliyatı ya da mide küçültme ameliyatı obezitenin ameliyatla tedavisi için uyguladığımız yollardan bir adedidir. Olağan beslenme nizamında bir seferde yiyebileceğimiz ya da içeceğimiz ölçü midemizin genişliği ile ilişkilidir. Yerine nazaran tek seferde 2-3 porsiyon ya da daha fazla farklı besinlerden bitirebilmek mümkündür. Tüp mide ameliyatında dikey eksende mide kesilerek küçültülür ve hacmi azaltılır. Ortalama olarak midenin % 70-80 kadarı bu ameliyatta çıkarılmaktadır. Tüp mide ameliyatında midenin fundus ismi verilen zirve bölgesinin çıkarılması değer arz eder. Kilo vermeyi etkileyen en kıymetli faktörlerdendir. Fundus kısmı doyma reflekslerinin aktive olduğu ve hormonal olarak da ghrelin ismi verilen açlık hormonunun en çok salgılandığı yer olduğundan bu ameliyatla birlikte çıkarılması değerlidir.

Tüp mide ameliyatında stapler ismi verilen, mideyi hem kesip hem de dikebilen (zımbalayan) özel enstrumanlar kullanılır. Mide dokusunun farklı bölgeleri farklı kalınlıklara sahiptir bu nedenle de doku kalınlığına uygun stapler seçimi çok değerlidir.

Bütün obezite cerrahi teşebbüslerinde olduğu üzere tüp mide ameliyatında da hayat usulü değişikliğini gerçekleştirmeden kalıcı muvaffakiyet elde etmek çok mümkün değildir. Hayat stili değişikliği olmadığında 3-5 yıllık periyotlarda hastaların geri kilo alımları da mümkündür.

Kaçak, kanama bu ameliyatlarda ortaya çıkabilen komplikasyonlardandır. Midedeki dikişlerde milimetrik açılmaların olması ve bu sebeple de karın içine mide içeriğinin sızarak karın içerisinde apse oluşması , bu durumun da sistemik bir enfeksiyona sebep olması kaçak tablosu olarak tanımlanmaktadır.

Ameliyatı gerçekleştiren takımların ameliyat kadar muhtemel komplikasyonların idaresinde de ehil olmasına dikkat edilmelidir. Vaktinde ve gerçek bir yaklaşım gösterilmediğinde de kaçaklar hayati tehlike oluşturabilmektedir.

Ameliyattan sonra yanlışsız beslenmeyi öğrenmek, protein-karbonhidrat kavramlarına hakim olmak ve nizamlı antrenmanı hayatımıza sokmak sağlıklı ve kalıcı kilo randımanının anahtar noktalarıdır.
 
Geri
Üst