Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Skolyoz hastaligi neden olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.241
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Skolyoz hastalığı neden olur?​

Skolyoz nedenleri tam olarak bilinmemekle birlikte serebral palsi gibi rahatsızlıklar nedeniyle ortaya çıkabilmektedir. Bununla birlikte doğumsal ya da sonradan olabilen skolyoza vitamin eksiklikleri, diyabet, omurga yaralanmaları, enfeksiyonlar ve kalıtsal faktörler de neden olabilmektedir.

Skolyoz kimlerde görülür?​

Skolyoz kimlerde görülür?
Farklı yaşlarda ve omurganın çeşitli bölgelerinde görülebilir. Bebeklerden yetişkinlere kadar her yaştan kişiyi etkileyebilir, ancak çoğunlukla 10-15 yaşlarında başlar. Düzenli egzersiz yaparak sırt kaslarını güçlü tutmak, kondisyonu artırmak ve daha fit olmak skolyoz tedavisinin her basamağında fayda sağlar.

Skolyoz yüzme ile geçer mi?​

Skolyoz yüzme ile geçer mi?
“Yüzme ve pilates, skolyozu tedavi etmez”

Skolyoz olup olmadığı nasıl anlaşılır?​

Normal bir omurgaya arkadan bakıldığında düz bir görüntüye sahiptir fakat skolyoz olan omurgada bir yada birkaç tarafa eğim vardır. Aynı zamanda skolyoz olan bir omurgaya yandan bakıldığında da sırtta kamburlaşma görülür.

18 yaşından sonra skolyoz ilerler mi?​

18 yaşından sonra skolyoz ilerler mi?
10 yaşından önce görülen çocukluk çağı skolyozu erken başlangıçlı skolyoz olarak adlandırılır ve hızlı ilerleme eğilimindedir. 18 yaşından sonra görülen skolyoz, erişkin skolyoz olarak adlandırılır. Yaşlanma ile omurgada deformite ve dejeneratif sürece bağlı ağrı yakınması artar.

Skolyoz boyu kısaltır mı?​

Skolyoz boyu kısaltır mı?
Skolyoz, omurganın arkadan bakıldığında ‘C’ veya ‘S’ şeklini almasıdır. Skolyoz, boy kısalığına, estetik görünüm bozukluğuna, akciğer kapasitesinin daralmasına ve psikolojik bozukluklara, ileri yaşlarda kireçlenme de eklenince bel ve sırt ağrılarına neden olmaktadır” diye konuştu.
Skolyoz hangi yaşa kadar ilerler?​
İdiopatik skolyoz, en sık 10-16 yaş aralığında büyüme ve gelişmenin en hız kazandığı ergenlik çağında açığa çıkar ve adölesan idiopatik skolyoz olarak adlandırılır. 10 yaşından önce görülen çocukluk çağı skolyozu erken başlangıçlı skolyoz olarak adlandırılır ve hızlı ilerleme eğilimindedir.

Skolyoz çocuklarda nasıl anlaşılır?​

Skolyoz çocuklarda nasıl anlaşılır?
Skolyoz belirtileri
- Omurganın yana doğru eğriliği.
- Omurganın yan ve öne doğru eğriliği.
- Bir omuzun (sağ-sol) öne ilerlemesi.
- Omuz ve kalçaların simetrik durmaması
- Birinci eğriliği karşılayıcı ikinci bir eğri varlığı
- Sırt ve/veya bel ağrısı
- Nefes darlığı, yorgunluk.

Minimal skolyoz ilerler mi?​

Minimal skolyoz ilerler mi?
Skolyoz, toplumda yaklaşık %2 ila 4 oranında görülür. Bunlardan çok büyük bir kısmı düşük dereceli eğriliklerdir. Kız çocuklarda erkek çocuklara göre yaklaşık 8-10 kat daha sık görülebilir. Omurgasında eğriliği olan kişilerin ancak yüzde 10’unda skolyoz, tedavi gerektirecek dereceye ilerler.

Skolyoz hangi yaşta olur?​

Çocuklarda Skolyoz (Omurga Eğriliği) Tedavisi Omurganın doğru pozisyonda durabilmesi için ciddi bir kas gücü gerekmektedir. Kasların gücü yetersiz kaldığında omurga eğrilmeye başlar (skolyoz belirtileri çoğunlukla yoğun büyümenin olduğu 6-8 yaş ve 10-12 yaş arasında oluşur).
 
Skolyoz, omurgada oluşan yana doğru eğriliğe denir. Skolyozun nedenleri tam olarak bilinmemekle birlikte, serebral palsi gibi rahatsızlıklar, doğumsal faktörler, omurga yaralanmaları, enfeksiyonlar, vitamin eksiklikleri, diyabet ve kalıtsal faktörler gibi etkenler skolyoza neden olabilmektedir.

Skolyoz genellikle çocukluk çağında başlayan bir durumdur ve bebeklerden yetişkinlere kadar her yaştan kişiyi etkileyebilir. Skolyoz, 10-15 yaşlarında genellikle belirti vermeye başlar. Skolyozun belirtileri arasında omurganın eğriliği, omuz ve kalça asimetrisi, sırt ve/veya bel ağrısı, nefes darlığı ve yorgunluk yer alabilir.

Skolyozun ilerlemesi yaşa ve tipe bağlı olarak değişebilir. 18 yaşından önce görülen skolyoz, hızlı ilerleme eğiliminde olabilir; bu durum çocukluk çağı skolyozu olarak adlandırılır. 18 yaşından sonra görülen ise erişkin skolyoz olarak adlandırılır ve yaşla birlikte omurgada deformiteler ve ağrılar artabilir.

Skolyozun minimal dereceli eğriliklerinde ilerleme genellikle daha az olur. Toplumda yaklaşık %2 ila %4 oranında görülen skolyoz vakalarının çoğu düşük dereceli eğriliğe sahiptir ve tedavi gerektirmez. Tedavi gerektiren ilerlemeler genellikle %10'luk bir oranda görülür.

Skolyoz çocuklarda daha sık görülse de yetişkinler de etkilenebilir. Omurganın doğru pozisyonda durabilmesi için kas gücü gereklidir ve kas zayıflığı skolyoza yol açabilir. Skolyoz belirtileri genellikle yoğun büyümenin olduğu 6-8 yaş ve 10-12 yaş aralığında ortaya çıkabilir. Skolyozun erken teşhisi ve uygun tedavi yöntemleri ile ilerlemesinin engellenmesi önemlidir.
 
Geri
Üst