Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Skolyoz genetik bir hastalik mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Skolyoz genetik bir hastalık mı?​

Konjenital Skolyoz Genetik Midir? Doğuştan (Konjenital) skolyozun genelde kalıtsal olduğu düşünülmez. Fakat kalıtsal olabilecek başka durumlarla konjenital skolyoz kalıtsal bir hastalığa eşlik edebilir.
Omurga eğriliği genetik mi?
Skolyoz oluşumunda genetik faktörlerin etkili olabileceği düşünülmektedir. Ancak tam bir genetik geçiş şekli tanımlanamamıştır. Ayrıca genetik yatkınlık olsa dahi, skolyozun gelişiminde sadece genetik faktörlerin etkili olmadığı, çevresel faktörlerin de skolyoz gelişiminde etkin olabileceği düşünülmektedir.

Skolyoz babadan çocuğa geçer mi?​

Çocukluk döneminde ortaya çıkan skolyoz (omurga eğriliği) doğru bir planlama ile kontrol altına alınıp tedavi edilebiliyor. Skolyozu olan anne ve babaları uyaran Prof. Dr. Emre Acaroğlu, “Sizde bu hastalık varsa çocuğunuz skolyoz olma ihtimali oldukça yüksek” dedi.
Skolyoz kalbe baskı yapar mı?
Omurga eğriliği olarak bilinen skolyozun kız çocuklarında daha sık görüldüğünü belirten Ortopedist Dr. Yavuz Sağlam, “5 yaş altında oluşmaya başlaması durumunda, gelişebilecek göğüs kafesi deformitesi ve sıkışıklığı ile kalp, akciğer fonksiyonları etkilenebilmektedir” dedi.

Omurilik Yamuklugu neden olur?​

Bazen normalde var olan sırttaki kamburluk veya beldeki çukurluğunda artması ile beraber olur. Skolyoz oluşumunun nedeni; çok farklı sebeplere bağlı olabilir. Doğumsal, spastik çocuklar, idiopatik (sebebi belli olmayan) enfeksiyona bağlı veya tümöre bağlı olabilir. Ailesel yatkınlık idiopatik olan tümünde mevcuttur.
Skolyoz kalbe zarar verir mi?
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Yetkin Söğüncü, erken yaş grubunda tedavi edilmeyen skolyoz hastalığının ilerleyen yıllarda kalp ve akciğer problemlerine yol açtığını söyledi. Skolyozun her yaşta görülebilen bir hastalık olduğuna dikkat çeken Memorial Antalya Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof.

Skolyoz eğriliği neden olur?​

Yapısal skolyoz ise sıklıkla idiyopatik olarak ortaya çıkar ancak nöromüsküler hastalıklar, bağ dokusu bozuklukları, enfeksiyöz veya neoplastik durumlar, nörofibromatozis, dejeneratif ve romatizmal hastalıklar, metabolik bozukluklar ve çeşitli travmatik etkiler de omurgada yapısal eğriliğe yol açabilir.
Skolyoz hastaları hangi yatakta yatmalı?
Yapılan araştırmalar doğru yatak seçiminin skolyoz için çok etkili olduğunu kanıtlamıştır. Sadece skolyoz hastaları için değil tüm omurga rahatsızlığı bulunan kişilerin tercih etmesi gereken yataklar yarı ortopedik olmalıdır. Yani orta sertlikte bir yatak olmalıdır.

Genetik skolyoz nedir?​

Omurganın sağa veya sola eğilmesi ile kendini gösteren skolyoz, doğumsal olabildiği gibi sonradan da gelişebilen ve hayat kalitesini ciddi ölçüde düşüren bir hastalık olarak tanımlanıyor.
Sol skolyoz mevcuttur ne demek?
“Skolyoz” adı verilen omurga eğriliği, çoğunlukla büyüme çağında tanısı konulan bir rahatsızlıktır. Farklı nedenlere bağlı olarak omurların sağa, sola eğrilmesi veya kendi etrafında dönmesiyle gelişen skolyoz, küçük yaşlarda başlayıp, tedavi edilmediği takdirde kişinin yaşamını ciddi ölçüde etkileyebilmektedir.

Doğuştan skolyoz neden olur?​

Konjenital skolyoz doğum öncesinde omurların oluşumu ya da farklılaşması aşamasındaki sorunlara bağlı (genelde gebeliğin 4-8 haftaları arasında) ortaya çıkar. Bir veya daha fazla omurun tam oluşmaması ya da omurların kısmen ya da tamamen yapışık olması skolyoza sebep olur.
Dogustan skolyoz duzelir mi?
Doğuştan eğriliğin yeri ve boyutuna göre çeşitli cerrahi tedavi alternatifleri mevcuttur. Geniş bir omurga bölümündeki omurga anormallikleri olan ve nispeten esnek hastalarda omurgaya yerleştirilen vida ve çubuk sistemleri ile eğrilik düzeltilip ilerlemesi durdurulabilir.

Skolyoz çocuğa geçer mi?​

Skolyozlu gebeler normal doğum yapabilirler. Hastanın omurgasındaki bu eğrilik pelvis kapasitesini etkilemez. Ancak yüksek açılı skolyozu olan, kalp ve akciğer hastalıkları olan, doğum kanalı normal doğum için uygun olmayan skolyozlu gebelerde sezaryen ile doğum tercih edilir.
Skolyoz felç eder mi?
Skolyoz tedavisinde yenilikler Skolyozun cerrahi tedavisindeki önemli bir kaygı da ameliyat sırasında hastaların felç olması riskidir.
 
Geri
Üst