AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Skar olusumu neden olur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.826
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Skar oluşumu neden olur?​

Skar (Nedbe olarak da bilinir) doğal bir yaralanmanın ya da bir ameliyat sırasındaki cerrahi insizyonun (keserek açma) ardından, derinin dermis tabakasındaki yaralanmanın doğal bir sonucu olup, iyileşme sırasında fonksiyonel deri dokusunun bağ dokusu ile yer değiştirmesi sayesinde ortaya çıkan bir belirtidir, bir izdir …

Skar nasıl iyileşir?​

Skar nasıl iyileşir?
Skar tedavi edilmesi için birkaç seçenek bulunur. Bunlar cerrahi tedavi, baskı tedavisi, lokal steroid tedavisi, PRP tedavisi ve lazerdir. Cerrahi tedaviler, kötü iyileşen yara izlerinde cerrahi operasyon ile o bölgenin çıkartılarak tekrar dikilmesiyle olur.

Ciltte skar nedir?​

Ciltte skar nedir?
Skar Nedir? Cilt kazara, cerrahi operasyonla veya akne gibi doğal bir süreç sonucunda yaralandığında cilt yüzeyindeki yarayı kapatmak ve onarmak için cilt altı doku ile bağ doku yer değiştirir ve yara kapanırken doku uyumsuzluğu nedeniyle yara izi (skar) oluşur.

Skar eksizyonu ne demek?​

Skar Eksizyonu: Skar çıkartılarak, komşu deriyle birleştirilmektedir. Z / W–Plasti: Mevcut skar boyunca, deri çizgileri doğrultusunda konumlandırma yapılmakta ve doğal görünüm elde edilmektedir. Deri Greftleme: Yara izi bölgeden çıkartıldıktan sonra, vücudun farklı bölgesinden deri alınır ve bölgeye yerleştirilir.

Skar oluşumu nasıl engellenir?​

Skar oluşumu nasıl engellenir?
Yara yada Cerrahi Alanda Gerginlik Özellikle skar oluşumunda en önemli faktörlerden biridir. Yaranın en az gerginliğe maruz kalması, cerrahi yaranın en az gerginlik ile tamiri patolojik skar oluşumunun engellenmesinde kilit noktadır. Bu nedenle özel dikiş yöntemleri le yara gerginliği önlenmelidir.

Skar doku masajı ne zaman yapılır?​

Skar doku masajı ne zaman yapılır?
Skar masajının sıklığını veya süresini netleştiren kanıt yoktur. Yaygın tavsiye, 10 cm2’lik bir yara izine günde 3-4 kez 5 dakika boyunca masaj yapmaktır. Nemlenme / hidrasyon, her yara izi için çok önemlidir ve günde dört kez veya kuruluğu önlemek için gereken şekilde teşvik edilmelidir.
Skar tedavisi ne kadar sürer?​
Skar tedavisi için özel olarak geliştirilmiş lazerin kullanıldığı, invaziv olmayan bir işlemdir. Fraksiyonel lazer seansları kısadır ve oldukça basittir. İşlemden yaklaşık 30 ila 45 dakika önce tedavi bölgesine lokal anestezik uygulanır. Ardından prosedürün kendisi yalnızca 15-20 dakika sürer.

Skar dokusu ne zaman yumuşar?​

Skar dokusu ne zaman yumuşar?
Doğrusal Hipertrofik (örn: Ameliyat/ Travmatik) skar; Kırmızı, yükselmiş, bazen kaşıntılı skarlar cerrahi insizyon sınırları içerisinde bulunurlar. Genellikle ameliyat sonrası birkaç hafta içerisinde oluşur. Bu skarlar 3-6 ay arası gelişip büyür, sonra sabit döneme girer ve sonrada küçülmeye başlarlar.

Ciltteki çukurlara ne iyi gelir?​

Ciltteki çukurlara ne iyi gelir?
Cildinizde Oluşan Delik ve Çukurlardan Kurtulabilmek İçin Uygulayabileceğiniz Yöntemler
- Bu çukurlardan kurtulmak için bazı doğal yöntemleri deneyebilirsiniz.
- Bunlardan biri lazer tedavisi.
- 3. Bir diğer seçenek: Kimyasal peeling.
- Dermabrazyon.
- Dolgu Maddeleri.
- Mikrodermabrazyon.
- Dermaroller.

Skar revizyonu kim yapar?​

Skar dokularının aşırı gelişenlerine hipertrofik skar denir. Hipertrofik skar dokusunda cerrahi tedavi genellikle önerilmez, normal skar dokularında ise yara izini azaltmak amacıyla plastik cerrahlar tarafından nedbelerin cerrahi düzeltilmesi (skar revizyonu ameliyatı) sıklıkla uygulanmaktadır.

Skar izleri neden olur?​

Skar izleri neden olur?
Travma, geçirilen ameliyatlar, yanık, bazı cilt enfeksiyonları skar (yara izi) oluşturan nedenlerin başında gelir. Skar normal yara iyileşme olayının bir sonucu olarak ortaya çıkar. Deri üzerinde oluşan yaralar, yaralı bölgenin kendi orijinal dokusu, yani deri dokusu ile onarılmazlar.

Skarlar kendiliğinden geçer mi?​

Skarlar kendiliğinden geçer mi?
Yara izleri zamanla kendiliğinden yok olur mu? Yara izleri tamamen ortadan kaybolmasa da ortalama olarak 2 sene içerisinde silikleşmeye ve daha az görünür hale gelmeye başlarlar bilhassa hiperpigmentasyon silinmeye başlar . Ancak keloid skarın kendi kendine yok olması pek olası değildir.
 
Skar oluşumu genellikle derinin dermis tabakasındaki yaralanmanın iyileşme sırasında fonksiyonel deri dokusunun bağ dokusu ile yer değiştirmesi sonucu ortaya çıkar. Yani, yara iyileşirken cilt altı doku ile bağ doku yer değiştirerek yara kapanır ve buna bağlı olarak skar izi oluşur.

Skar tedavisinde birkaç seçenek bulunmaktadır. Bunlar arasında cerrahi tedavi, baskı tedavisi, lokal steroid tedavisi, PRP tedavisi ve lazer tedavisi yer almaktadır. Cerrahi tedaviler genellikle kötü iyileşen yara izlerinde kullanılarak o bölgenin çıkartılarak tekrar dikilmesiyle gerçekleştirilir.

Skar oluşumunu engellemek için gerginlik önemlidir. Yaranın en az gerginliğe maruz kalması, cerrahi yaranın en az gerginlik ile tamir edilmesi patolojik skar oluşumunun engellenmesinde önemli bir faktördür. Özel dikiş yöntemleri kullanılarak yara gerginliği önlenmeye çalışılmalıdır.

Skar tedavisi sürecinde fraksiyonel lazer kullanılarak invaziv olmayan bir işlem gerçekleştirilebilir. Bu işlem kısa ve basit olup, tedavi bölgesine lokal anestezik uygulandıktan sonra prosedür yaklaşık 15-20 dakika sürmektedir.

Skar dokusu genellikle doğrusal hipertrofik skarların genellikle birkaç hafta içinde oluşmaya başladığı ve 3-6 ay arasında gelişip büyüdükten sonra zamanla küçülmeye başladığı bilinmektedir.

Skarlar genellikle zamanla iyileşip silikleşmeye başlarlar, ancak kendiliğinden tamamen yok olmaları pek olası değildir. Yara izleri genellikle 2 sene içerisinde silikleşmeye başlar ve daha az görünür hale gelir, ancak keloid skar gibi bazı skar türleri kalıcı olabilir ve uzman tavsiyesi alınması önemlidir.
 
Geri
Üst