AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sizofreniye neden olan cevresel faktorler?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Şizofreniye neden olan çevresel faktörler?​

Şizofrenide risk faktörleri: Doğum öncesi ve sonrası stres faktörleri (doğum travması, enfeksiyonlar vs) Çocukluk çağında sosyal ve ailesel ortamda stres. Çocukluk çağında sosyal izolasyon. Erişkinlikte uyuşturucu madde kullanımı

Şizofreni hastaları zeki midir?​

Şizofreni hastaları zeki midir?
Şizofreni hastalığı olan kişilerin öğrenme, hafıza ve dikkat süreçlerinde hastalığa sahip olmayan kişilere göre daha fazla zorlandıklarını gösteren bazı araştırmalar var. Ancak bu şizofreni hastalarının zeki olmadığı anlamına gelmez!

Şizofreni hastaları okula gidebilir mi?​

Özel psikiyatr tarafından tedavi edilen hastalar, hekimlerinden aldıkları detaylı rapor ile, sağlık kurulu bulunan bir özel ya da devlet hastanesine başvurabilirler. Tedavi ile alevlenme dönemi geçince okula devam edebilir.

Şizofreni hastalığının nedenleri nelerdir?​

Şizofreni hastalığının nedenleri nelerdir?
Şizofreni nedenleri
- Beyin kimyasallarında, özellikle de dopamin ve glutamatta meydana gelen sorunlar.
- Genetik yatkınlık – Ailede şizofreni hastası bireylerin olması
- Birtakım virüslere maruz kalma.
- Doğum öncesi yaşanan yetersiz beslenme.
- Erken doğum veya düşük doğum ağırlığı
Şizofreni hastaları yalan söyler mi?​
Mitomani, başka bir deyişle yalan söyleme hastalığı, bir üst seviyesi şizofreni olan bir hastalıktır. Yani buna göre “mitomani şizofreniye döner mi?” diye merak edenler için evet, mitomani tedavi edilmediği takdirde ilerleyerek şizofreniye dönebilmektedir.

Şizofren hastası kendine zarar verir mi?​

Şizofren hastası kendine zarar verir mi?
Şizofreni hastalarında yüzde 10 oranında bir şiddet potansiyeli var. Ama bu şiddet daha çok öncelikle kendine zarar verme biçimindedir. Hastalarda şiddet dürtüsünün ortaya çıkması ise daha çok hastalığın tedavi edilmediği ve ilaçların düzenli olarak kullanılmadığı alevlenme döneminde yaşanabiliyor”dedi.

Şizofren hastalığı tetikleyen unsurlar nelerdir?​

Şizofreni hastalarının birinci derecede biyolojik akrabalarında hastalık gelişme olasılığının topluma oranla yaklasık 10 kat daha fazla olduğu belirtilmektedir. Göç, virüslere bağlı enfeksiyonlar, kış doğumları, stres verici yaşam olayları da şizofreni için risk etkenleri arasında sayılmaktadır.
 
Şizofreniye neden olan çevresel faktörler arasında doğum öncesi ve sonrası stres faktörleri, çocukluk döneminde sosyal ve ailesel stres, sosyal izolasyon, erişkinlikte uyuşturucu madde kullanımı gibi unsurlar bulunmaktadır. Bu faktörler şizofreni gelişiminde rol oynayabilir.

Şizofreni hastalarının zeki olup olmadığı konusunda çeşitli araştırmalar bulunmaktadır. Bazı araştırmalar, şizofreni hastalarının öğrenme, hafıza ve dikkat süreçlerinde zorlandıklarını göstermektedir. Ancak zeki olup olmadıkları genelleme yapılamayacak kadar kompleks bir konudur.

Şizofreni hastaları okula gidebilirler. Özel psikiyatr tarafından tedavi edilen hastalar, uygun tedavi sürecinden sonra hekim raporu ile okula devam edebilirler.

Şizofreni hastalığının nedenleri arasında beyin kimyasallarında meydana gelen sorunlar, genetik yatkınlık, birtakım virüslere maruz kalma, doğum öncesi yetersiz beslenme, erken doğum veya düşük doğum ağırlığı gibi faktörler bulunmaktadır.

Şizofreni hastalarının yalan söyleyip söylemediği konusunda belirli bir genelleme yapmak yanıltıcı olabilir. Ancak mitomani gibi yalan söyleme hastalığı olan bireylerde şizofreni riski artabilir.

Şizofren hastalarının kendine zarar verme potansiyeli bulunabilir. Özellikle tedavi edilmeyen, ilaçların düzenli kullanılmadığı alevlenme dönemlerinde bu potansiyel artabilir. Ancak genelde şiddet eğilimi daha çok kendine zarar verme şeklinde olabilmektedir.

Şizofren hastalığını tetikleyen unsurlar arasında birinci derecede biyolojik akrabalarda hastalığın bulunması, göç, virüs enfeksiyonları, kış doğumları, stresli yaşam olayları gibi faktörler sayılabilir. Bu unsurlar şizofreninin gelişimine katkıda bulunabilir.
 
Geri
Üst