- Konu Yazar
- #1
Şizofreni hastası araba kullanabilir mi?
1) Psikotik bozukluk, akut alevlenme dönemlerinde kişinin sürücü belgesi geri alınır. Patolojinin düzelmesi ya da tedaviye yanıtın oluşması için geçecek en az 3 aylık süre sonunda yeniden muayene şartı aranır. Bu sürenin sonunda durumu sürücü olmaya uygunsa 6 ayda bir kontrol şartıyla sürücü belgesi geri verilebilir.Psikoz hastaları ehliyet alabilir mi?
1- Psikotik bozukluk, akut alevlenme dönemlerinde kişinin sürücü belgesi geri alınır. 2- Kanıtlanmış, uzun süreli bir alkol almama döneminden sonra, uzman tabiplerin görüşlerine ve düzenli tıbbi kontrollere başvurularak, geçmişte alkol bağımlısı olan kimselere sürücü belgesi verilebilir.Şizofren bir kişi evlenebilir mi?
Şizofren bir kişi evlenebilir mi?Teorik olarak evlenemezler, pratik olarak evlenebilirler. Türk Medeni Kanunu’na göre akıl hastaları evlenemez. Şizofreni de bir akıl hastalığı olarak kabul edildiğinden yasal olarak evlenmeleri yasaklanmıştır. Ancak şizofrenisi olan bazı kişilerin aileleri tarafından evlendirildikleri görülmektedir.
Psikiyatri hastası ehliyet alabilir mi?
Sürücü belgesi alacakların, resmi veya özel sağlık kuruluşlarında İç Hastalıkları, Ortopedi, Göz, Kulak-Burun-Boğaz, Nöroloji ve Psikiyatri uzmanları bulunan Sağlık Kurulunca, yönetmelikte belirtilen esaslara göre “Sürücü Olur” raporu almaları gerekir (2918 sayılı trafik kanunu).Şizofren hastası askerlik yapabilir mi?
Şizofreni hastaları askere gidiyor mu? -Sıkça yaşadığımız sorunlardan biri de askerlik sorunu. Hastalığınızı askerlik şubesine bildirirseniz, askeri hastaneye gönderiyorlar. Durumunuz incelenip ‘şizofreni’ tanısı konulursa askerlik yaptırılmıyor.Askerde çürük alan ehliyet alabilir mi?
Askerde çürük alan ehliyet alabilir mi?Askerden alınan çürük raporu sivil hayatta bir işe yaramadığı gibi ehliyet vb. gibi işlemlerde de dikkate alınmaz. Ancak 2022 maaşı için aldığı raporda tanı kısmında oğlunuzun hastalığı yazar. Eğer orada oğlunuzun pskolojik hastalığı olduğuna dair bir ibare varsa oğlunuza sürücü belgesi verilmez.
Şizofreni hastaları çoğunlukla toplumda, işte, okulda ve ilişkilerde problem yaşarlar. Şizofreni hayat boyu süren bir hastalıktır, doğru tedaviyle kontrol altına alınabilir. Şizofreni hastalarında beceri ve kişilik değişliklerini içeren birçok semptom vardır, ve değişik zamanlarda farklı davranışlar sergileyebilirler.
En yaygın şizofreni belirtileri üç grupta toplanabilir: pozitif belirtiler, dezorganize belirtiler ve negatif belirtiler. Burada “pozitif” iyi anlamında kullanılmaz, sadece şizofreni rahatsızlığı olmayan insanlarda görülmeyen belirgin belirtiler anlamında kullanılır.
Kimler şizofreni hastası olabilir?
Kimler şizofreni hastası olabilir?Herkes şizofreni hastası olabilir. Dünyadaki tüm ırk ve kültürlerde bu hastalığa rastlanır. Her yaştan insanda görülebilir, genellikle ilk olarak 20’li yaşlarda ortaya çıkar. Erkekleri ve kadınları eşit derecede etkiler.