Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Sizofreni anneden cocuga gecer mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Şizofreni anneden çocuğa geçer mi?​

Şizofreninin bütün dünyada herhangi bir erişkin topluluğunda yaygınlığı yaklaşık % 1’dir. Anne veya babadan birisi hasta ise, çocuklarda hastalık riski % 13; her ikisinde de hastalık varsa bu oran % 35-40’a çıkmaktadır. Akrabalık uzaklaştıkça bu oranlarda düşme görülür.

Şizofren hastası iyileşir mi?​

Şizofreni artık genetik kökenli, çaresi olmayan bir hastalık olarak değerlendirilmiyor. Erken evrede hastalığın ilk belirtileri ortaya çıktığında psikoterapi ve sosyal terapi gören hastalar ömür boyu ilaç kullanmadan normal yaşamlarını sürdürebiliyor.

Şizofreni kimden geçer?​

Şizofreni kimden geçer?
Şizofreni hastalarının ailelerinde bu hastalık toplum ortalamasına göre daha sık görülmektedir. Şizofren olan her 10 kişiden birinin yakın akrabaları arasında bu hastalık görülebilir. Anne ya da babasından biri şizofreni hastası olan çocuğun bu hastalığa yakalanma riski %12’dir.

Şizofreni hastası hamile kalabilir mi?​

Şizofreni hastalığı gebeliğe engel bir durum değildir. Ancak anne adayının bebek beklerken hissettiği duygular, bu hastalığı alevlendirip yeni ataklar yaşanmasına neden olabiliyor. Şizofreni hastası anneler genellikle kötü bir gebelik dönemi geçirirler. Hem gebelik hem de hastalık anneyi zorlar.

Şizofreni nedir?​

Şizofreni Nedir? Şizofreni, genellikle gençlik yıllarında, genetik ve çevresel faktörlerin etkisiyle ortaya çıkan; duygu, düşünce, algılama ve davranışı etkileyen; farklı klinik tablolarla görülen, nörobiyolojik temelleri olan bir hastalıktır.

Kimler şizofreni hastası olabilir?​

Kimler şizofreni hastası olabilir?
Herkes şizofreni hastası olabilir. Dünyadaki tüm ırk ve kültürlerde bu hastalığa rastlanır. Her yaştan insanda görülebilir, genellikle ilk olarak 20’li yaşlarda ortaya çıkar. Erkekleri ve kadınları eşit derecede etkiler.

Şizofreni hastalarında bazı semptomlar vardır.?​

Şizofreni hastalarında beceri ve kişilik değişliklerini içeren birçok semptom vardır, ve değişik zamanlarda farklı davranışlar sergileyebilirler. Hastalık kendini ilk kez gösterdiğinde semptomlar genellikle ani ve şiddetlidir. En yaygın şizofreni belirtileri üç grupta toplanabilir: pozitif belirtiler, dezorganize belirtiler ve negatif belirtiler.

Şizofreni ile ilgili bazı belirtiler vardır.?​

Şizofreni hastaları çoğunlukla toplumda, işte, okulda ve ilişkilerde problem yaşarlar. Şizofreni hayat boyu süren bir hastalıktır, doğru tedaviyle kontrol altına alınabilir. Şizofreni hastalarında beceri ve kişilik değişliklerini içeren birçok semptom vardır, ve değişik zamanlarda farklı davranışlar sergileyebilirler.
 
Şizofreni anne ve babadan çocuğa genetik olarak geçebilen bir hastalıktır. Eğer anne veya babadan birisi şizofreni hastası ise, çocuklarda hastalık riski artabilmektedir. Örneğin, sadece bir ebeveynde şizofreni varsa, çocukta hastalık riski %13'e kadar çıkabilmektedir. Eğer her iki ebeveyn de şizofreni hastası ise bu risk oranı %35-40'a kadar çıkabilmektedir. Ancak akrabalık derecesi uzaklaştıkça bu risk oranları da düşebilir.

Şizofreni, genetik kökenli olduğu düşünülse de artık çaresiz bir hastalık olarak kabul edilmiyor. Erken evrede belirtileri fark edilen hastalar, psikoterapi ve sosyal terapi gibi desteklerle ömür boyu ilaç kullanmadan normal bir yaşam sürebilirler.

Şizofreniye sahip kişilerin ailelerinde bu hastalığın diğer bireyler arasında daha sık görüldüğü bilinmektedir. Dolayısıyla şizofren olan bir kişinin yakın akrabalarında da bu hastalığın görülme olasılığı artabilir. Örneğin, anne veya babadan biri şizofreni hastası olan bir çocuğun bu hastalığa yakalanma riski %12 gibi bir orana sahip olabilir.

Şizofreni, genellikle gençlik yıllarında ortaya çıkan ve duygu, düşünce, algılama ve davranışları etkileyen bir hastalıktır. Nörobiyolojik temellere sahip olan bu hastalık, farklı klinik tablolarla kendini gösterebilir. Semptomlar arasında pozitif belirtiler (hallusinasyonlar, sanrılar), dezorganize belirtiler (konuşma bozuklukları, mantıklı düşüncelerde kopukluk) ve negatif belirtiler (duygusal düzeyde azalma, motivasyon eksikliği) bulunmaktadır.

Şizofreninin, hamilelik geçiren bir kadına engel bir durum olmadığı ancak hamilelik döneminde hissedilen duyguların hastalığı alevlendirebileceği bilinmektedir. Şizofreni hastası anneler genellikle zorlu bir gebelik dönemi geçirebilirler. Tedavi ve destekle bu süreç daha kolay atlatılabilir.

Sonuç olarak, şizofreni genetik yatkınlıkla ilişkili olan ancak doğru tedavi ve destekle kontrol altına alınabilen bir hastalıktır. Erken teşhis ve tedavi, hastaların yaşamlarını normale döndürebilmelerine yardımcı olabilir.
 
Geri
Üst