Sizofren olup olmadigimi nasil anlarim?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
209.857
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Şizofren olup olmadığımı nasıl anlarım?​

Şizofreni hastalarında düzensiz motor hareketler ve davranışlar görülebilir. Çocuksu hareketler, ajitasyon, hedefe odaklanmakta zorlanma, gereksiz ve abartılı hareketler, talimatlara direnç gösterme, talimatlara direnme, uygunsuz ve tuhaf duruş şekli gibi belirtiler bunlara örnek olarak verilebilir.

Şizofren nöbeti nasıl olur?​

Şizofreni belirtileri ve semptomları her bireyde farklılık gösterir ancak, genellikle bireyde sanrılar, halüsinasyonlar veya düzensiz konuşmaların varlığı ile genel bir işlev bozukluğu gözlemlenebilir. Sanrılar gerçeğe dayanmayan yanlış inançlar olarak tanımlanır.
Şizofreniye neden olan faktörler?
Şizofreninin ortaya çıkmasında rol oynayan başlıca etkenleri dört başlık altında toplayabiliriz: Kalıtımsal nedenler Beyindeki yapısal değişikliklerin rolü Beyindeki kimyasal maddelerin rolü Çevresel faktörlerin rolü Şizofreni, kalıtımsal yatkınlık zemininde çevresel faktörlerin etkisi ile ortaya çıkabilen bir …
Şizofren olup iyileşen var mı?
Şizofreni artık genetik kökenli, çaresi olmayan bir hastalık olarak değerlendirilmiyor. Erken evrede hastalığın ilk belirtileri ortaya çıktığında psikoterapi ve sosyal terapi gören hastalar ömür boyu ilaç kullanmadan normal yaşamlarını sürdürebiliyor.

Şizofren testi nasıl yapılır?​

Kişilerin gerçekler ile gerçek olmayan durumlar arasındaki ayrımın detaylarının bilinmesi için şizofreni testi yapılır. Psikiyatristler tarafından oluşturulan sorulara doğru cevaplar verilmelidir. Kişilerin bu testi cevaplaması ile birlikte şizofreni tanısı detaylı ir şekilde konulabilir.

Şizofreni atakları ne kadar sürer?​

Akut psikoz olarak adlandırılan bu evre genellikle 4-8 hafta sürer. Psikoza bağlı gelişen ajitasyonla mücadelede antipsikotikler ve benzodiazepinler kullanılır.
Şizofreni atağında Ne Yapmalı?
Hasta sosyal ortamlara katılmaya teşvik edilmeli, hastanın, diğer insanlarla iletişim içinde olmasına izin verilmelidir. Şizofreni hastası kişiye, birlikte aktivite yapmak önerilebilir. Örneğin birlikte televizyon izlemek, müzik dinlemek, kart oyunları oynamak ya da kitap okumak hastaya iyi gelecektir. ‘
Şizofren hastalığı en çok kimlerde görülür?
Şizofreni semptomları genellikle 16 ile 30 yaşları arasında başlar. Erkekler genellikle kadınlardan daha genç yaşta semptomlar geliştirirler. İnsanlar genellikle 45 yaşından sonra şizofreni olmazlar. Şizofreni hayat boyu süren ama doğru tedavi uygulandığında kontrol altına alınabilen ciddi bir ruhsal hastalıktır.
Şizofreni bütün dünyada yaygın olarak karşılaşılan bir hastalık olduğu için bu konuda yapılan fazlasıyla çalışma ve deney bulunmaktadır. Son dönemlerde ortaya konan bir çalışmaya göre, şizofreni hastaları normal bireylere göre ortalama 8 yıl daha kısa bir yaşam süresine sahip oluyorlar.
 
Geri
Üst