AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Siyasi partilere en fazla ne kadar bagis yapilabilir?

Editör

Yeni Üye

Siyasi partilere en fazla ne kadar bağış yapılabilir?​

2820 sayılı Kanunu’nun,66. maddesinin ikinci fıkrasında, “Yukarıdaki fıkranın dışında kalan gerçek ve tüzel kişilerin her birinin bir siyasi partiye aynı yıl içerisinde iki milyar liradan fazla kıymette ayni ve nakdi bağışta bulunması yasaktır.”; ek 6. maddesinde “Bu Kanunun 66 ve 70 inci maddelerinde yer alan parasal …

Siyasi partilere mali yardım hangi anayasa?​

23.07.1995 tarihli 4121 sayılı Kanunla 1982 Anayasasında değişiklik yapılmıştır. Söz konusu değişiklikle Anayasamızın 68. maddesinin son fıkrası “Siyasi partilere, Devlet, yeterli düzeyde ve hakça mali yardım yapar.

Bir siyasi partinin kapatılmasına kim karar verir?​

Bir siyasi partinin kapatılmasına kim karar verir?
Siyasî Partilerin kapatılması, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının açacağı dava üzerine Anayasa Mahkemesi tarafından karara bağlanır. Anayasa Mahkemesi, temelli kapatma yerine, dava konusu fiillerin ağırlığına göre ilgili siyasî partinin Devlet yardımından kısmen veya tamamen yoksun bırakılmasına karar verebilir.

Siyasi partilerin devlet yardımı alabilmesi için yüzde kaç oy almalı?​

Siyasi partilerin devlet yardımı alabilmesi için yüzde kaç oy almalı?
Milletvekili genel seçimlerinde toplam geçerli oyların %7’sinden fazlasını alan siyasi partilere de Devlet yardımı yapılır. Bu yardım en az Devlet yardımı alan siyasi partinin ikinci fıkra gereğince almış olduğu yardım ve genel seçimlerde aldığı toplam geçerli oy esas alınarak kazandıkları oyla orantılı olarak yapılır.

Siyasi partilerin mali denetimi kim tarafından gerçekleştirilir?​

Görev ve Yetkileri Siyasî partilerin mali denetimi Anayasa Mahkemesi tarafından yerine getirilir. Anayasa Mahkemesi, bu denetim görevini yerine getirirken Sayıştaydan yardım sağlar.

Siyasi partilerin Devlet yardımı alabilmesi için yüzde kaç oy almalı?​

Siyasi parti kaç kisiyle kurulur?​

Siyasi parti kaç kisiyle kurulur?
(Beşinci fıkra mülga: 12/8/1999 – 4445/3 md.) Partilerin kurulması: Madde 8 – (Değişik birinci fıkra: 2/1/2003-4778/6 md.) Siyasî partiler, partiye üye olma yeterliğine sahip en az otuz Türk vatandaşı tarafından kurulur. Siyasi partilerin genel merkezi Ankara’da bulunur.

Siyasi partiler mali denetimi kim yapar?​

Siyasi partiler mali denetimi kim yapar?
Siyasî partilerin mali denetimi Anayasa Mahkemesi tarafından yerine getirilir. Anayasa Mahkemesi, bu denetim görevini yerine getirirken Sayıştaydan yardım sağlar.

Siyasi parti kapatma kaç oy?​

Oluşumu ve Karar Alımı Ancak Anayasa değişikliğinde iptale, siyasî partilerin kapatılmasına ya da Devlet yardımından yoksun bırakılmasına karar verilebilmesi için toplantıya katılan üyelerin üçte iki oy çokluğu şarttır.

Siyasi partilere yapılan bağışlarla ilgili bilgi vermek için 2820 sayılı Kanun'un 66. maddesi ikinci fıkrasına değinebiliriz. Buna göre, her gerçek ve tüzel kişinin aynı yıl içerisinde bir siyasi partiye iki milyar liradan fazla kıymette ayni ve nakdi bağışta bulunması yasaktır.

Siyasi partilere mali yardım ise 23.07.1995 tarihli 4121 sayılı Kanunla 1982 Anayasasında yapılan değişiklikle düzenlenmiştir. Anayasamızın 68. maddesinin son fıkrasına göre devlet, siyasi partilere yeterli düzeyde ve hakça mali yardım yapma yükümlülüğüne sahiptir.

Bir siyasi partinin kapatılması durumunda kararı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının açtığı dava sonucunda Anayasa Mahkemesi verir. Anayasa Mahkemesi, siyasi partiyi kısmen veya tamamen yoksun bırakma kararı alabilir.

Siyasi partilerin devlet yardımı alabilmesi için ise milletvekili genel seçimlerinde toplam geçerli oyların %7'sinden fazlasını almaları gerekmektedir. Bu durumda, devlet yardımı alacak siyasi partilere yardım en az oy alan siyasi parti üzerinden hesaplanır.

Siyasi partilerin mali denetimi ise Anayasa Mahkemesi tarafından gerçekleştirilir. Anayasa Mahkemesi, bu denetimi gerçekleştirirken Sayıştaydan yardım alabilir.

Siyasi partilerin kurulması için en az otuz Türk vatandaşının bir araya gelmesi gerekmektedir. Genel merkezleri ise Ankara'da bulunmaktadır.

Son olarak, anayasa değişikliğinde iptal, siyasi partilerin kapatılması veya devlet yardımından yoksun bırakılması durumlarında karar alınabilmesi için toplantıya katılan üyelerin üçte iki oy çokluğuna ihtiyaç duyulmaktadır.

Geri