AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Siyanur zehirlenmesi nasil tespit edilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.601
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Siyanür zehirlenmesi nasıl tespit edilir?​

Akut siyanür zehirlenmesinin acil, genellikle hayatı tehdit edici etkileri vardır. Kronik siyanür zehirlenmesi zaman içinde daha az miktarda maruz kalmadan kaynaklanır….Belirtileri şöyle sıralanabilir:
- genel bir kırılganlık ve fiziki zayıflık hissi.
- mide bulantısı
- baş ağrısı
- nefes almada zorluk.
- bilinç kaybı
- kalp durması

Siyanür zehirlenmesine ne iyi gelir?​

Siyanür zehirlenmesine ne iyi gelir?
Sodyum nitrit: Methemoglobin oluşturma süresi nispeten yavaş olmasına rağmen siyanür zehirlenmesinde en yaygın olarak kullanılan antidot dur. İntravenöz olarak uygulandığında 12 dakikada yaklaşık %40 oranında methemoglobin oluşturabilmektedir.

Siyanür zehirlenmesi belirtileri nelerdir?​

Siyanür zehirlenmesi belirtileri nelerdir?
Siyanür zehirlenmesinin spesifik olmayan işaret ve semptomları; baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, kusma, konfüzyon, dışkı / idrar tutamama ve sonuçta koma şeklinde sıralanabilir. Dispne, hareketlerde inkoordinasyon, kalp düzensizlikleri, konvülsif nöbetler, koma ve solunum yetmezliği sonrasında ölüm meydana gelir.

Siyanür olduğunu nasıl anlarız?​

Zehirlenmede klinik çok çeşitli bulgular vermektedir. Hafif derece zehirlenmede belirtiler nonspesifiktir; kuvvetsizlik, baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, kusma görülmektedir. Bulantı ve kusma siyanür tuzlarının mide mukozasında oluşturduğu bölgesel irritasyona bağlıdır.

Siyanür doğada nasıl bulunur?​

Siyanür doğada nasıl bulunur?
Doğada siyanür nereden bulunur? Siyanürler belli başlı bakteri, mantar, alg ve bazı bitkiler tarafından üretilir. Acı badem, kayısı, elma ve şeftali gibi çekirdekli meyvelerde ve bazı tohumlarda belli miktarda siyanür bulunur.

Siyanür zehirlenmesinde antidot nedir?​

Siyanür zehirlenmesinde antidot nedir?
Siyanür zehirlenmesi nasıl önlenir?​
Zehirlenme durumunda bu işlemi rahatlatmak için çeşitli sülfür bileşikleri kullanılır. Bunların arasından en yaygın kullanılan sodyum tiyosülfattır. Siyanürün methemoglobinle etkileşimde olduğu gözlendiğinden beri çeşitli methemoglobin oluşturucu maddeler siyanür zehirlenmelerinde antidot olarak denenmiştir.
 
Siyanür zehirlenmesi oldukça ciddi bir durumdur ve belirtileri genellikle hayati tehlike arz edebilir. Bu zehirlenmenin akut ve kronik olmak üzere farklı türleri bulunmaktadır. Belirtileri arasında genel kırılganlık, fiziki zayıflık hissi, mide bulantısı, baş ağrısı, nefes almada zorluk, bilinç kaybı ve kalp durması gibi belirtiler yer alır.

Siyanür zehirlenmesinde kullanılan en yaygın antidot, sodyum nitrittir. Bu madde methemoglobin oluşturma süreciyle siyanürün etkisini azaltmaya yardımcı olur.

Siyanür zehirlenmesinin belirtileri ise genellikle spesifik olmayan işaretler olup baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, kusma, konfüzyon, dışkı / idrar tutamama, koma, dispne, hareketlerde inkoordinasyon, kalp düzensizlikleri, konvülsif nöbetler, koma ve solunum yetmezliği gibi belirtilerin görülmesiyle kendini gösterebilir.

Siyanür zehirlenmesinin tespit edilmesi durumunda çeşitli antidotlar kullanılarak bu durumun rahatlama sağlanmaya çalışılabilir. Örneğin, sodyum tiyosülfat gibi sülfür bileşikleri siyanür zehirlenmesinde kullanılan maddeler arasındadır.

Doğada siyanür belli başlı bakteri, mantar, alg ve bazı bitkiler tarafından üretilir. Acı badem, kayısı, elma ve şeftali gibi çekirdekli meyvelerde ve bazı tohumlarda da belli miktarda siyanür bulunabilir.

Siyanür zehirlenmesi önlenmeye çalışılırken, methemoglobin oluşturan maddelerin kullanımı gibi yöntemlerle tedavi edilmeye çalışılmıştır. Bu maddeler siyanür zehirlenmelerine karşı etkili bir şekilde antidot olarak kullanılmıştır. Bu tür tedbirlerin alınması, siyanür zehirlenmesinin etkilerini azaltmada önemli bir rol oynayabilir.
 
Geri
Üst