- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 261.181
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Sivrisinekler hangi ışığı sevmez?
Yeni çalışma gündüz ısıran sivrisineklerin, özellikle de döllenmiş yumurtaları için kan emmesi gereken dişilerin, günboyu dalga boyu ne olursa olsun ışıktan hoşlandığını gösterdi. Bunun akisne gece ısıran türler günboyu UV ışığından ve mavi ışıktan uzak duruyor.Sinek doğada ne işe yarar?
– Günde yaşama zarar verecek milyonlarca canlıyı yok ederler. – Özellikle öldükten sonra bulaşıcı olarak zarar verici canlıları ortadan kaldırırlar. – Yaşamda oluşabilecek birçok farklı hastalığın önüne geçme konusunda yardımcı olurlar. – Doğada oluşmuş birçok zararlı leşin ortadan kalkmasına destek verirler.
Sivrisinek ısırması” nedir?
Günlük hayatımızda sıklıkla “Sivrisinekler her tarafımı ısırmış/yemiş” gibi ifadeleri sıklıkla kullanırız. Ancak, halk arasında “sivrisinek ısırması” diye geçen bu yaygın kullanım gerçeği tam yansıtmamaktadır. Bilimsel ve elbette doğru olan tabir ” sivrisinek sokması “dır.Kimdir sivrisinek?
Dolayısıyla sivrisinek, insana ölümcül bir hastalık taşıdığı için üzülmez ya da böyle bir şeye neden olduğu için “zayıf bir canlı” olarak görülemez. Hatta tam tersine; insan türünün sayısını evrimsel açıdan dengede tutmak konusunda çok kritik bir rol oynadığı söylenebilir.
Sivrisinekler avlarına yaklaşmak için görsel ve ısısal sensörlerinin yanı sıra kimyasal sensörlerini de kullanmaktadırlar. Aedes aegypti türü sivrisineğin anteninde bulunan IR8a adlı bir protein derimizden terimiz vasıtasıyla çıkan laktik asidi algılamaktadır.
Hangi türde sivrisinekler var?
Sıtma, sarı humma, deng ateşi gibi Dünya’nın en ölümcül hastalıklarının taşıyıcısı olan ve doğada toplam 3500 farklı türü bulunan sivrisinekler, iflah olmaz kaşıntılar, kulağın dibindeki sinir bozucu vızıltılar ve vücutta rahatsız edici kızarıklıklar haricinde hiçbir işe yaramıyormuş gibi gözükmektedir.