AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Sivinin gaza gecmesine ne denir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Sıvının gaza geçmesine ne denir?​

Buharlaşma ve yoğunlaşma Sıvı bir maddenin ısı etkisiyle gaz hâline gelmesine buharlaşma denir.
Su buharı soğutulduğunda ne olur?
Gaz molekülleri soğutulduğunda, yavaş hareket eder ve birbirlerini çekerler. Böylece birbirlerine yaklaşır ve sıvı olurlar. Su buharı soğutulduğunda yoğunlaşma hızı artar. Hava içindeki su buharının bir araya toplanması (derişimi veya konsantrasyonu) artarsa, yoğunlaşma da artar.
Yoğuşma ve yoğunlaşma ayni mi?
Yoğunlaşma veya yoğuşma, maddenin fiziksel halinin gaz fazından sıvı faza değişimi ve buharlaşmanın tersidir. En sık su döngüsü anlamında kullanılır. Atmosfer içinde bir sıvı veya katı bir yüzey veya bulut yoğunlaşma çekirdeği ile temas ettiğinde, su buharının sıvı suya değişmesi olarak da tanımlanabilir.

Katıdan gaza geçme olayı nedir?​

Katı karbondioksit: Katı karbondioksitten buhar çıkarken, cisimde herhangi bir ıslaklık görünmüyor. Yani cisim sıvı hale uğramadan doğrudan gaz hale geçiyor. bu olaya süblimleşme denir. Süblimleşme maddenin katıdan gaza geçmesi olayıdır. Bu olayın tersine yani gazdan katıya geçilmesi olayına depozisyon denir.
Suyun gaz hali nedir?
Su ise hali hazırda 3 hal olarak biliniyor. 0 ile 100 derece arasında sıvı halde olan su, 0 derecenin altında katı (buz), 100 derecenin üzerinde ise kaynayarak gaz (su buharı) oluyor.
Özgül ısı nasıl hesaplanır?
Öz ısı, bir gram saf maddenin sıcaklık değerini 1 santigrat derece değiştirmek için gerekli olan ısı miktarıdır. “C” sembolü ile gösterilir, birimi J/g.°C veya cal/g.°C ‘dir. Öz ısı Q = m*c*Δt formülü ile bulunur.
Yoğuşma olayı; hava ile temas eden yüzey sıcaklığının, havanın çiğ noktası sıcaklığının altına düşmesiyle oluşur. Yapı malzemesi içine difüz eden su buharının kısmi basıncı iç katmanlarda herhangi bir noktada o sıcaklıktaki su buharı doyma basıncına eşit olduğu anda yoğuşma başlar.
 
Geri
Üst