Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Sivil trafik polisi nedir?

Editör

Yeni Üye

Sivil trafik polisi nedir?​

önceden belirlenen güzergah boyunca yolcu olarak seyahat edecek polis, bu sürede sürücünün yaptığı indirme-bindirme, trafik ışıkları, yatay ve düşey işaretlere uyma, şerit kullanma ve değiştirme, fazla yolcu, telefonla konuşma, kavşaklarda geçiş ve dönüş kurallarına uyup uymadığını denetleyerek kural ihlallerini tek …

Polis Motor anahtarını alabilir mi?​

Normal şartlarda kanunen*1 ve teknik olarak alamaz. Hiçbir polis gezen motorun üzerine atlama cesareti gösterip anahtarı alma becerisine sahip değildir. Ama extrem şartlarda hırsızlık gasp cinayet vb durumlarda herşey mübahtır. Kanunsuz bir durum varsa hemen suç duyurusunda bulun.
Sivil trafik polisi nasıl olunur?​
Fahri Trafik Müfettişi olacakların aşağıdaki şartları taşımaları gerekmektedir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, En az kırk yaşında olmak, Yüksekokul mezunu olmak, En az on yıllık sürücü belgesi sahibi olmak, Asli kusurlu olarak ölümlü veya yaralamalı trafik kazasına sebebiyet vermemiş olmak gerekiyor.

Sivil polislere araba veriliyor mu?​

Sivil polislere araba veriliyor mu?
Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenip tüm birimlere gönderilen talimatta polislerin resmi taşıtlara eş ve çocukları gibi yakınlarını bindirmesi yasaklandı. Ayrıca, polis müdürlerinin makam şoförü ve koruma polisi uygulaması da kaldırıldı.

Çalıntı Motor nereye şikayet edilir?​

Çalıntı Motor nereye şikayet edilir?
Kişinin oturduğu bölgeye göre hemen 155 veya 156 gibi telefon numaralarını arayıp, motosikletinin çalındığını bildirmesi gerekiyor. Tutanak tutulup, motosiklet hakkında çalıntı ihbarı yapılması durumunda, motosiklet hırsızının tesadüfî bir çevirmeye takılması durumunda motosiklet bulunabiliyor.

Yağmurlu havada yol uygulaması yapılır mı?​

ç) Viraj, kavşak, köprü ve tünel gibi görüşün azaldığı yerler, kaplamanın daraldığı ya da trafik işaretlemeleri ile geçmenin yasaklandığı yol kesimleri ve yol zemininin karlı veya buzlu olduğu durumlar ile görüşü azaltan sisli, yağışlı ve benzeri havalarda zorunluluk olmadıkça sabit denetim yapılmaz.

Trafik polisi olmak için hangi bölüm okunmalı?​

– Polis Meslek Yüksek Okulu (PMYO) ile 2 yıl eğitim, – Polis amirleri Eğitim Merkezi (PAEM) ile 11 aylık eğitim, Bu kurumlardan herhangi birine eğitim durumunuza bağlı olarak giriş yapabilir; aldığınız eğitimin ardından polislik unvanını elde edebilirsiniz.
Polis evime zorla girebilir mi?​
Bir polis bir meskenin kapısına gittiği zaman, meskende yaşayanların yaşı, cinsiyeti ne olursa olsun mahkeme tarafından verilmiş bir arama kararını göstermesi zorunludur. Arama kararı olmadan polisin herhangi bir meskene zorla girmesi, konut dokunulmazlığını ihlal suçunu oluşturur.

Sivil trafik polisi, önceden belirlenen güzergah boyunca yolcu olarak seyahat eden polis memurlarından oluşur. Bu polis memurları, seyahatleri sırasında sürücülerin trafik kurallarına uyup uymadığını denetler. Örneğin, sürücülerin indirme-bindirme kurallarına, trafik ışıklarına, yatay ve düşey işaretlere uymalarını kontrol ederler. Ayrıca şerit kullanma ve değiştirme, fazla yolcu taşıma, telefonla konuşma, kavşaklarda geçiş ve dönüş kurallarına uyulup uyulmadığını da denetlerler.

Sivil trafik polisi olabilmek için "Fahri Trafik Müfettişi" unvanını almak gerekmektedir. Bu unvana sahip olmak için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, en az kırk yaşında olmak, yüksekokul mezunu olmak, en az on yıllık sürücü belgesi sahibi olmak ve asli kusurlu olarak ölümlü veya yaralamalı trafik kazasına sebebiyet vermemiş olmak gibi belirli şartları taşımak gerekmektedir.

Sivil polislere araba verilip verilmediği konusunda, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen talimatlar doğrultusunda polislerin resmi taşıtlara eş ve çocukları gibi yakınlarını bindirmesi yasaklanmıştır. Ayrıca, polis müdürlerinin makam şoförü ve koruma polisi uygulaması da kaldırılmıştır.

Çalıntı bir motor aracının bulunması için yapılması gerekenler arasında, oturulan bölgeye bağlı olarak 155 veya 156 gibi telefon numaralarını arayıp motorun çalındığını bildirmek bulunmaktadır. Tutanak tutularak çalıntı ihbarı yapılması durumunda, polis ekipleri bu bilgiler doğrultusunda harekete geçerek motorun bulunmasına yardımcı olabilir.

Yağmurlu havada yol uygulaması yapılıp yapılmayacağı konusunda belirli durumlar ve koşullar geçerlidir. Viraj, kavşak, köprü ve tünel gibi görüşün azaldığı yerlerde, trafik işaretlemeleri ile geçmenin yasaklandığı yollar ve yoğun yağışlı havalarda sabit denetim yapılmayabilir.

Trafik polisi olabilmek için Polis Meslek Yüksek Okulu (PMYO) veya Polis Amirleri Eğitim Merkezi (PAEM) gibi kurumlarda eğitim almak gerekmektedir. Bu kurumlardan birinden eğitim alındıktan sonra polislik unvanı elde edilebilir.

Bir polisin zorla bir eve girmesi durumunda, o polisin mahkeme tarafından verilmiş bir arama kararı olmadan bu işlemi gerçekleştirmesi yasal değildir. Polis, arama kararını göstermeden bir meskene zorla girmesi durumunda konut dokunulmazlığını ihlal suçu işlemiş olur. Bu nedenle, bir polisin zorla evinize girmesi durumunda hemen hukuki yollara başvurmanız gerekmektedir.

Geri