- Konu Yazar
- #1
Sivil toplum kökleri hangi döneme aittir?
Sivil toplum kavramı, eski Yunan’daki ilk kullanımı ve daha sonra 18. yüzyılda gündeme gelişi ve günümüzde tekrar popüler olması sırasında önemli değişim ve dönüşümler geçirmiştir. Sivil toplum kavramı, Eski Yunan’dan 18. yüzyıla kadar devletle özdeş kullanılmaktaydı.Sivil toplumun kökleri ne zamana dayanır?
Dünyada bugün anladığımız şekliyle sivil toplumun önemli hale gelmesi 1970’lerin ortası ve özellikle 1980 sonrasına tekabül etmektedir.Sivil toplum ve devlet arasındaki ayrım ne zaman ve nasıl ortaya çıkmıştır?
Sivil toplum ve devlet arasındaki ayrım ne zaman ve nasıl ortaya çıkmıştır?Modern (ulus) devletin oluşumuna kadar ki dönemde sivil toplum kavramı, devlet aygıtı ile olan benzerliği ve ayrılmaz bütünlüğüyle tarih sahnesinde yer alırken özellikle 18. ve 19. yüzyıllarda kapitalizmin gelişiyle birlikte bireyi devlet karşısında özerkleştiren anlayışa paralel olarak sivil toplum- devlet ayrılığının …
Sivil toplum kuruluşlari nasıl ortaya çıktı?
Sivil toplum kavramı ilk kez Platon ve Aristo’da ortaya çıktı. Devlet kavramıyla birlikte düşünüldü. Doğa durumu düşünürleri devleti üçüncü şahıs gibi algıladı, sivil toplum-politik toplum ikiliği doğdu. Hegel, Marx, Gramsci’de sivil toplum devlete göre tanımlandı.Sivil toplum kuruluslari ne ise yarar?
Sivil toplum kuruluşları ya da sivil toplum örgütleri, resmî kurumların dışında kalan ve bunlardan bağımsız olarak çalışan, politik, sosyal, kültürel, hukukî ve çevresel amaçları doğrultusunda lobi çalışmaları, ikna ve eylemlerle çalışan, üyelerini ve çalışanlarını gönüllülük usulüyle alan, kâr amacı gütmeyen ve …Sivil toplum kuruluşları nasıl ortaya çıktı?
Sivil toplum kuruluşları nasıl ortaya çıktı?Sivil toplum kavramı ilk kez Antik Yunan’da Aristo tarafından kullanılmıştır. Aristo bu kavramdan hem insanların kendi aralarında yaptıkları sözleşmelerle bir araya gelmelerini, hem de özgür ve aralarında eşit ilişkilerin söz konusu olduğu insanların bir arada yaşamlarını anlatmaktaydı (Doğan, 2009: 32).