AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sivil oldurmek savas sucu mu?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
132.827
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Sivil öldürmek savaş suçu mu?​

Bunlar özellikle, sivil halkın öldürülmesi, kötü muameleye tabi tutulması veya zorla çalıştırılması, savaş esirlerinin öldürülmesi ya da kötü muameleye tabi tutulması, rehinelerin öldürülmesi, kamu ve özel kişilerin mallarının yağmalanması, gereksiz yere şehirlerin yakılıp yıkılması gibi eylemleri kapsamaktadır.

Savaşta siviller öldürülür mü?​

Savaşın, mücadelenin bir ahlâkı vardır. Savaşta sivil öldürülmez. Mücadele esnasında da karşımızdaki en büyük düşmanımız bile olsa işkence ve zulüm yapılmaz. Savaş ve mücadele sadece fiziki üstünlükle değil; ahlaki üstünlükle de kazanılırsa bir anlam taşır.

Savaşan iki düşman arasında çatışmaları durdurmak için yapılan anlaşma nedir?​

Savaşan iki düşman arasında çatışmaları durdurmak için yapılan anlaşma nedir?
Ateşkes. Ateşkes, savaşın ve çatışmaların geçici bir süreliğine durdurulmasına denir. Savaşan, çarpışan iki düşmanın, yaralılarını, ölülerini kaldırmak ya da barış sağlayıcı görüşmelerde vb. bulunmak üzere anlaşarak, çarpışmaları durdurmasıdır. Eş anlamlısı bırakışma, mütareke olarak da bilinir.

Hukuken savaş nedir?​

Savaş kavramı, kural olarak devlet veya ulus içerisindeki rakip siyasal güçler arasında gerçekleşen, açık ve ilan edilmiş silahlı çatışmaları ifade etmek için kullanılmaktadır.

Savaş suçları nerede yargılanır?​

Uluslararası Ceza Mahkemesi (kısaca UCM), kuruluş belgesi Roma Statüsü olan, savaş suçları, insanlığa karşı işlenen suçlar, soykırım suçları ve saldırı suçlarına bakan uluslararası bir mahkemedir.

Sanığa göre kişisellik ilkesi nedir?​

Sanığa göre kişisellik ilkesi nedir?
II. Kişisellik ilkesi ise, bir devletin uyruğunda olan fakat başka bir devletin sınırları içerisinde fail veya mağdur konumunda bulunan vatandaşlar üzerinde yargı yetkisi ihdasına izin verir.
Savaş yıkıcı mıdır?​
İnsanlar, bitkileri, hayvanlar kısacası canlılığa zarar verir veya öldürürler. Hiroşimaya atılan atom bombaları gibi. Savaş bir gücün diğer gücü zorla kontrol altına almaya çalışmasıdır ki bu zor kullanılırken yapılacak herşeyin yıkıcı etkileri vardır.
Hangi durumlarda düşmanla savaşmak zorunda olur?​
Kur’an-ı Kerim’deki savaşın sebebi, düşmanın saldırı ve zulmüdür. Düşman Müslümanların yurtlarını basar, hicrete zorlar, can, mal ve din ve namus güvenliğini tehdit ederse, bu durum; savaşı zorunlu ve mecbur kılar. Adil savaş ilkesi, cihat fiilen başladığı zaman uygulanacak bir ilkedir.

Çatışmalar süresince uygulanacak hukuki rejimi düzenleyen kurallara ne ad verilir?​

Çatışmalar süresince uygulanacak hukuki rejimi düzenleyen kurallara ne ad verilir?
İnsancıl hukuk, silahlı çatışmaların olumsuz etkilerini sınırlamayı amaçlayan ve savaş halinde “asgari bir insanlık standardını” gerçekleştirmeyi öngören uluslararası hukuk dalı olarak da tanımlanmaktadır. Kavramın 1949 Cenevre Sözleşmelerinden sonra kullanıldığını hatırlamakta fayda vardır.

Uluslararası savaş hukuku nedir?​

Savaş hukuku, savaşa girişmek için kabul edilebilir gerekçeleri (jus ad bellum) ve savaş sırasında sergilenen davranışların sınırlarını (jus in bello veya uluslararası insancıl hukuk) belirleyen hukuk dalıdır. Uluslararası kamu hukukunun (milletler hukuku) bir parçası olarak kabul edilir.

Haklı savaş doktrini nedir?​

Haklı savaş siyasal amaçlar doğrultusunda kuvvet kullanmanın ne zaman haklı görülebileceğini belirlemeye ve kuvvet kullanımını sınırlamaya yönelik bir kuramdır. Kuramın dayandığı temel kavramlar, savaşın haklılığına dair jus ad bellum ve savaşta haklılığa dair jus in bello ilkeleridir.

Savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar nerede yargılanır?​

Savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar nerede yargılanır?
İnsanlığa karşı suçlar, Uluslarası Ceza Mahkemesi’nin yargılama yetkisine sahip olduğu uluslararası suçlardandır.

Devlet adamları uluslararası bir suç işlerse nerede yargılanır?​

 
Devlet adamları uluslararası bir suç işlediklerinde genellikle Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) yargı yetkisine sahiptir. UCM, savaş suçları, insanlığa karşı işlenen suçlar, soykırım suçları ve saldırı suçlarına bakan uluslararası bir mahkemedir. Dolayısıyla devlet adamları da bu tür suçları işlediklerinde uluslararası hukuk çerçevesinde UCM tarafından yargılanabilirler. Bu durum, uluslararası toplumun söz konusu suçları ciddiye alması ve sorumluların adalet karşısına çıkarılmasını sağlamak amacıyla oluşturulmuş önemli bir mekanizmadır.
 
Geri
Üst