Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Sivi yakitlar neler?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.137
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Sıvı yakıtlar neler?​

Enerji elde edilmesi için kullanılmakta olan bir takım yakıt çeşitleri bulunmaktadır. Bu yakıtlar katı yakıt, sıvı yakıt ve gaz yakıt olarak sayılmaktadır. Sıvı yakıtlar benzin ve mazot gibi yakıtlar iken gaz yakıtlara doğal gaz örnek olarak verilebilir.

Katı yakıtlara örnek nelerdir?​

Katı yakıtlar için biokütle (odun) ve kömür örnek verilebilir. Katı yakıtların başında kömür gelir. Kömür, kok, odun, tarımsal ve endüstriyel katı atıklar katı yakıtlara örnek olarak verilebilir.
Yakıtların yanması ile ne elde edilir?
Elektrik üretiminde, genelde fosil yakıtın yanması ile açığa çıkan enerji bir türbine güç olarak iletilir. Eski jeneratörlerde genelde yakıtın yanması ile elde edilen buhar türbini döndürmek için kullanılırdı, fakat yeni enerji santrallerinde yanma ile elde edilen gazlar, direkt olarak gaz türbinini döndürmektedir.

Sıvı yakıtların özellikleri nelerdir?​

Bu özelliklerden bazıları şunlardır: parlama noktası , yanıcı bir buhar konsantrasyonunun üretildiği en düşük sıcaklık; yanma noktası , sürekli yanan buharın meydana geleceği sıcaklık; Dizel yakıtlar için bulutlanma noktası , çözünmüş mumsu bileşiklerin birleşmeye başladığı sıcaklık ve altında yakıtın serbestçe …

Katı yakıtların kullanıldığı yerler nelerdir?​

Kalorifer ve soba ile mangal üzerinden kömür ile odunlar kullanılır. Bunlar katı yakıtlardır. Araçlarımızı çalıştırmak amaçlı kullandığımız benzin ve mazot ise sıvı yakıtlar olarak bilinir. Farklı amaçlar doğrultusunda evlerimizde kullandığımız doğalgaz ise gaz yakıt olarak bilinmektedir.
Linyit katı bir yakıt mıdır?
Katı yakıtların en önemli olanları doğal katı yakıt olarak adlandırılan fosil kömürlerdir. Bu kömürler oluşum aşamalarına göre; Antrasit, taş kömürü, esmer kömür, linyit kömürü, turba sırasını izler. Doğal katı yakıtlardan elde edilen kok ve odun kömürüdür.

Fosil yakıtların yanması sonucunda karbon açığa çıkar mı?​

Ancak bu süreçte organizmaların yapısındaki karbon-14’ün tamamı bozunduğu için fosil yakıtlar karbon-14 içermiyor. Bu nedenle fosil yakıtların yanması sonucu açığa çıkan karbondioksit atmosferdeki karbon-14 oranının düşmesine yol açıyor.

Yakıtın anlamı nedir?​

Yakıt, fiziksel ve kimyasal yapısında bir değişim meydana geldiğinde ısı enerjisi açığa çıkaran her türlü maddenin genel adı.
 
Geri
Üst