- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 198.141
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Sıvı olan yumurta pişince katı hale dönüşür doğru mu yanlış mı?
Yumurta ısıtıldığında esasında fiziksel bir “katılaşma” geçirmez. Çünkü katılaşma fiziksel bir tanımdır. Her “sertleşme”, “katılaşma” anlamına gelmez. Yumurtanın “katısı” olarak bildiğimiz şey, esasında daha çok “camsı” bir niteliktedir; dolayısıyla “ısıtınca katılaştı” demek pek doğru olmaz.Yumurta ısınınca neden katı olur?
Yumurta kaynatıldığında, içindeki şeffaf madde (albümin) beyaza döner ve katılaşır. Bunun nedeni, proteinlerin birbirine karışmasıdır. Yumurta soğukken, bu proteinler birbirinin üzerinden kayarak sıvı gibi hareket eder.
Yumurta katı mı sıvı mı?
YUMURTA SIVI MI KATI MI?? Çiğ yumurta da sıvıdır ama kaynatınca katılaşır. Neden?? Yumurta su,protein ve yağlardan oluşur. Çiğ yumurta sıvı haldedir çünkü su proteinler arasında serbestçe dolaşabilmektedir.
Yumurtanın pişirildiğinde katılaşması hangi sebepten dolayıdır?
Yumurtanın içindeki beyaz maddenin kaynatılınca katılaşmasının da bir sebebi var. Yumurta kaynatıldığında, içindeki şeffaf madde (albümin) beyaza döner ve katılaşır. Bunun nedeni, proteinlerin birbirine karışmasıdır. Yumurta soğukken, bu proteinler birbirinin üzerinden kayarak sıvı gibi hareket eder.Yumurta katı mı sıvı mı gaz mı?
Yumurta akı neden beyaz olur?
Tavuklarda, yumurtanın geçişi sırasında tavuğun ön bölümünün salgı katmanlarından oluşur. Yumurta kabuğu içerisinde döllenmiş veya döllenmemiş yumurta sarısı, yumurta kabuğu zarı, kalaza etrafında oluşur. Yumurta beyazının birincil doğal amacı, sarısı korumak ve embriyonun büyümesi için ek beslenmeyi sağlamaktır.
Çünkü yumurtaların lezzeti kabuk rengiyle değil tavuğun neyle beslendiği ile ilgili. Kabukların kalınlığına gelirsek, yumurtaların kabuk kalınlığı tavuğun yaşına göre değişir. Buna göre genç tavukların yumurtası genellikle daha serttir. Bu durum farklı renkteki tüm yumurtalar için geçerlidir.
Yumurta sıvı mı katı mı yoksa gaz mı?