AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sivi amonyak nerede kullanilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Sıvı amonyak nerede kullanılır?​

Amonyak, en fazla gübre üretiminde ve gübre olarak kullanılır. Azotlu gübre ve nitrik asit üretiminde başlangıç maddesidir. Sıvı amonyak, toprağa doğrudan dökülebilir. Amonyum nitrat ve amonyum fosfat gibi tuzları da gübre olarak kullanılabilir.

Amonyak insana zarar verir mi?​

Zehirleyici ve tahriş edici etkisi nedeniyle akciğerlerde spazm yaratabilir, ödem oluşumuna sebep olabilir veya solunan konsantrasyona bağlı olarak yanma hissi, baş ağrısı, baygınlık gibi sağlık sorunları yaratabilir. Aşırı solunum sonucunda ise ölüme sebebiyet verebilmektedir.

Amonyak kör eder mi?​

Amonyak kör eder mi?
Havadaki düşük konsantrasyonlarda bile (50 ppm) hızlı bir şekilde göz, burun ve boğaz tahrişine, öksürme ve bronşların daralmasına sebep olur. Yüksek konsantrasyonda gazla veya konsantre amonyum hidroksitle temas, gözün yüzey hücrelerinin şişmesine ve kaymasına ve geçici veya kalıcı körlüğe neden olabilir.

Insan vücudunda amonyak nasıl oluşur?​

Insan vücudunda amonyak nasıl oluşur?
Proteinin vücutta sindirilmesi sonucu ortaya çıkan atık madde olan amonyak, karaciğer tarafından parçalanarak üreye dönüştürülür. Oluşan toplam üre miktarının yaklaşık %10’a kadar olan kısmı ter yoluyla atılsa da büyük bir bölümü böbrekler tarafından süzülerek, idrar yoluyla vücut dışına atılır.

Ne zaman bir amonyak testi yapılır?​

Kanda yükselmiş amonyak düzeylerini belirlemek için, hastanın bilincindeki değişiklikleri, ağır karaciğer hastalığı ve belli bazı genetik üre döngüsü bozukluklarının değerlendirilmesine yardımcı olmak için ve hepatik ensefalopati ve Reye sendromu tanısını desteklemek için bu test yapılır. Ne Zaman Testi Yaptıracaksınız?

Amonyak düzeyini yükseltebilen ilaçlar?​

Amonyak düzeyini yükseltebilen ilaçlar ve maddeler: Alkol, barbitüratlar, diüretikler, valproik asit ve narkotikler. Hipertansiyonda ve neomisin gibi bazı antibiyotiklerin kullanımıyla amonyak düzeylerinin azaldığı görülebilir. Arter kanı örneğiyle de amonyak testi uygulanabilirse de bu yöntem çok daha düşük sıklıkla kullanılmaktadır.

Neticesinde amonyak ne kadar zararlı?​

Neticesinde amonyak ne kadar zararlı?
Hastaların çoğunda amonyak, yerel etkiyle temas ettiği yerde yanma veya tahrişe neden olur. Piyasada satılan sıvı veya buhar formundaki konsantre amonyak evlerde kullanılan daha seyreltik amonyağa göre daha ciddi yanıklara neden olabilmektedir.

Peki, kan amonyak düzeyleri nelerdir?​

Peki, kan amonyak düzeyleri nelerdir?
Başka atıklar da zihinsel fonksiyonlara ve bilinç durumundaki değişikliklere olumsuz katkıda bulunabilmektedir. Beyindeki amonyak düzeyleri kan düzeylerine göre çok daha yüksek değerlere çıkabilmektedir. Bu durum hastanın belirtileriyle kan amonyak düzeyleri arasında bağlantı kurmayı zorlaştırabilmektedir.
 
Amonyak belirli endüstriyel süreçlerde kullanılan bir kimyasal maddedir. Sıvı amonyak en fazla gübre üretiminde ve gübre olarak kullanılmaktadır. Azotlu gübre ve nitrik asit üretiminde kullanılan başlangıç maddesidir. Sıvı amonyak toprağa direkt olarak dökülebilir ve amonyum nitrat, amonyum fosfat gibi tuzlar gübre olarak kullanılabilir.

Amonyak insan sağlığı üzerinde potansiyel tehlikeleri olan bir maddedir. Solunduğunda akciğerlerde spazm yaratabilir, ödem oluşumuna sebep olabilir ve solunan konsantrasyona bağlı olarak yanma hissi, baş ağrısı, bayılma gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. Aşırı solunum sonucunda ise ölüme neden olabilir.

Amonyakın göz için de zararlı etkileri vardır. Düşük konsantrasyonlarda bile göz, burun ve boğaz tahrişine, öksürme ve bronşların daralmasına neden olabilir. Yüksek konsantrasyonda temas ise gözde geçici veya kalıcı körlüğe sebep olabilir.

İnsan vücudunda amonyak, proteinin sindirilmesi sonucunda ortaya çıkan bir atık maddedir. Karaciğer bu amonyağı parçalayarak üreye dönüştürür. Oluşan üre büyük bir kısmı böbrekler aracılığıyla vücut dışına atılır.

Kan amonyak düzeyleri, bazı hastalıkların ve karaciğer sorunlarının belirlenmesinde önemli bir parametredir. Belirli durumlarda amonyak testi yapılabilir ve yüksek amonyak düzeylerine sebep olabilecek bazı ilaçlar bulunmaktadır. Ayrıca kan amonyak düzeylerinin beyindeki amonyak düzeylerinden farklı olduğu unutulmamalıdır.

Netice olarak, amonyakın ciddi sağlık riskleri olabileceğinden dikkatli kullanılması ve maruz kalınmaması önemlidir. Kan amonyak düzeylerinin belirlenmesi, bazı hastalıkların teşhisinde ve takibinde önemli bir rol oynar.
 
Geri
Üst