SoruCevap
Yeni Üye
- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 350.999
- Çözümler
- 1
- Tepkime puanı
- 17
- Puan
- 308
- Yaş
- 36
- Konu Yazar
- #1
Sivas Yöresine İlişkin Özgün Lezzet Şahane Kalburabastı Tatlısı Tanımı İçin Malzemeler
150 gram yumuşamış tereyağı
1 çay bardağından, bir parmak eksik sıvı yağ (100 ml)
1 çay bardağı katı kıvam yoğurt
Yarım su bardağı irmik
1 adet yumurta (m boy)
1 paket vanilya
1 tatlı kaşığı dolusu kabartma tozu (Tepeli olmasın)
1 çay kaşığı dolusu karbonat (Tepelice olmasın)
Karbonat üzerine sıkmak için;
5-6 damla limon suyu
3 su bardağı un (Miktar değişebilir)
İçi için;
1 büyük su bardağı ceviz
Şerbeti için;
3 su bardağı şeker
3 su bardağı su
1 dilim limon (Orta kalınlıkta)
Çay bardağı ölçüm: 130 ml Su bardağı ölçüm: 220 ml
Sivas Yöresine İlişkin Yepyeni Lezzet Şahane Kalburabastı Tatlısı Tanımı Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
İlk evvel şerbetini kaynatalım. Şeker ve suyu tencereye alalım limonu içine sıkıp kabuğunuda içine bırakalım. Soğuduğunda koyu kıvamda bir şerbet elde etmiş olmalıyız. 15 dk şerbeti kaynatıp ocaktan alıp buz üzere soğutalım.
İçi için, cevizi dişe gelir halde, bıçakla orta irilikte kesimlere doğrayalım.
Daha sonra hamuru için; yoğurma kabı içerisine; yoğurt, sıvı yağ, yumurta ve irmiği alıp, silikon spatula ile güzelce karıştıralım.
Oda ısısında yumuşamış tereyağını ekleyelim düzgünce tekrardan spatula ile gereçleri karıştıralım.
Vanilya ve kabartma tozunuda ek edelim. Tekrar karıştıralım. Karbonatı büyük bir kaşık üzerine döküp, üstüne limon sıkıp onuda hamura dökelim tekrar düzgünce karıştıralım.
2 bardak unu ek edelim. El vurmadan, spatula ile karıştırmaya devam edelim.
Son bir bardak unuda katıp, hamuru fazla hırpalamadan pratik ve süratli formda elle unu yedirip hamuru toparlayıp bitirelim.
Yumuşacık, kolay biçim alan bir hamur yoğurmalıyız. 24 eşit top koparıp elde yuvarlayalım. İster kevgir ardında, ister silikon bir şekilleyici ile istersenizde rende üzerinde,, hamur toplarını koyup elle üzerlerine basalım (Çok ince yada kalın olmamalı)
Hamurun ortasına uzunlamasına ceviz kırıklarından çokça koyup iki uç kenarları kaldırıp ortada büzdürüp kapatalım.
Margarinle yağlanmış dikdörtgen fırın tepsisine dizelim.
180 derece fansız alt üst ayarda evvelden ısıtılmış fırının alttan ikinci rafında, ben 43-45 dakikada pişirdim. Müddet her fırına nazaran değişiklik gösterir. Uzayıp kısalabilir.
Altları kırmızı, üstleri yeterlice pembe olmuş olmalı.
Fırından çıkarınca 5 dk tezgahta bekletip gerisine soğuk şerbetimizi her yerine eşitçe gezdirelim.
Hemen gerisine yemek kaşığı ile tepsi içindeki şerbetten 5-6 dk boyunca kaşık kaşık alıp tatlıların üzerine şerbetten dökelim yarım saat sonra alt üst evir çevirde yapalım. 1-2 saat şerbette dinlenen tatlımız artık servise hazırdır.
Not: Pişirdiğiniz tepsiniz çok geniş ise, fırının kendi tepsisi içinde pişirdiniz ise, tatlı piştikten sonra dikdörtgen büyük borcam içine tatlıları taban tabana aktarıp, tepsi değiştikten sonra orada şerbetini dökünüz ki, dar tepsi içerisinde şerbete doysun daha rahat çekebilsin. Tatlının yumuşamaması için üzerini kapamadan koruma ediniz. Servis tabağı üzerine bir adet yağlı kağıt örtmeniz kâfi olacaktır. Afiyet bal şeker olsun.
Sivas Yöresine İlişkin Orjinal Lezzet Şahane Kalburabastı Tatlısı Tanımı Fotoğraflı Yapılışı
150 gram yumuşamış tereyağı
1 çay bardağından, bir parmak eksik sıvı yağ (100 ml)
1 çay bardağı katı kıvam yoğurt
Yarım su bardağı irmik
1 adet yumurta (m boy)
1 paket vanilya
1 tatlı kaşığı dolusu kabartma tozu (Tepeli olmasın)
1 çay kaşığı dolusu karbonat (Tepelice olmasın)
Karbonat üzerine sıkmak için;
5-6 damla limon suyu
3 su bardağı un (Miktar değişebilir)
İçi için;
1 büyük su bardağı ceviz
Şerbeti için;
3 su bardağı şeker
3 su bardağı su
1 dilim limon (Orta kalınlıkta)
Çay bardağı ölçüm: 130 ml Su bardağı ölçüm: 220 ml
Sivas Yöresine İlişkin Yepyeni Lezzet Şahane Kalburabastı Tatlısı Tanımı Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
İlk evvel şerbetini kaynatalım. Şeker ve suyu tencereye alalım limonu içine sıkıp kabuğunuda içine bırakalım. Soğuduğunda koyu kıvamda bir şerbet elde etmiş olmalıyız. 15 dk şerbeti kaynatıp ocaktan alıp buz üzere soğutalım.
İçi için, cevizi dişe gelir halde, bıçakla orta irilikte kesimlere doğrayalım.
Daha sonra hamuru için; yoğurma kabı içerisine; yoğurt, sıvı yağ, yumurta ve irmiği alıp, silikon spatula ile güzelce karıştıralım.
Oda ısısında yumuşamış tereyağını ekleyelim düzgünce tekrardan spatula ile gereçleri karıştıralım.
Vanilya ve kabartma tozunuda ek edelim. Tekrar karıştıralım. Karbonatı büyük bir kaşık üzerine döküp, üstüne limon sıkıp onuda hamura dökelim tekrar düzgünce karıştıralım.
2 bardak unu ek edelim. El vurmadan, spatula ile karıştırmaya devam edelim.
Son bir bardak unuda katıp, hamuru fazla hırpalamadan pratik ve süratli formda elle unu yedirip hamuru toparlayıp bitirelim.
Yumuşacık, kolay biçim alan bir hamur yoğurmalıyız. 24 eşit top koparıp elde yuvarlayalım. İster kevgir ardında, ister silikon bir şekilleyici ile istersenizde rende üzerinde,, hamur toplarını koyup elle üzerlerine basalım (Çok ince yada kalın olmamalı)
Hamurun ortasına uzunlamasına ceviz kırıklarından çokça koyup iki uç kenarları kaldırıp ortada büzdürüp kapatalım.
Margarinle yağlanmış dikdörtgen fırın tepsisine dizelim.
180 derece fansız alt üst ayarda evvelden ısıtılmış fırının alttan ikinci rafında, ben 43-45 dakikada pişirdim. Müddet her fırına nazaran değişiklik gösterir. Uzayıp kısalabilir.
Altları kırmızı, üstleri yeterlice pembe olmuş olmalı.
Fırından çıkarınca 5 dk tezgahta bekletip gerisine soğuk şerbetimizi her yerine eşitçe gezdirelim.
Hemen gerisine yemek kaşığı ile tepsi içindeki şerbetten 5-6 dk boyunca kaşık kaşık alıp tatlıların üzerine şerbetten dökelim yarım saat sonra alt üst evir çevirde yapalım. 1-2 saat şerbette dinlenen tatlımız artık servise hazırdır.
Not: Pişirdiğiniz tepsiniz çok geniş ise, fırının kendi tepsisi içinde pişirdiniz ise, tatlı piştikten sonra dikdörtgen büyük borcam içine tatlıları taban tabana aktarıp, tepsi değiştikten sonra orada şerbetini dökünüz ki, dar tepsi içerisinde şerbete doysun daha rahat çekebilsin. Tatlının yumuşamaması için üzerini kapamadan koruma ediniz. Servis tabağı üzerine bir adet yağlı kağıt örtmeniz kâfi olacaktır. Afiyet bal şeker olsun.
Sivas Yöresine İlişkin Orjinal Lezzet Şahane Kalburabastı Tatlısı Tanımı Fotoğraflı Yapılışı