- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.242
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Sivas Kongresinin Millî Mücadele tarihimizdeki yeri ve önemi nedir?
Dünya Savaşı’ndan sonra işgale uğrayan Türk topraklarını kurtarmak ve Türk milletinin bağımsızlığını sağlamak için çareler aramak amacıyla seçilmiş ulus temsilcilerinin Sivas’ta bir araya gelmesiyle, 4 Eylül 1919 – 11 Eylül 1919 tarihleri arasında gerçekleşen ulusal nitelikte bir kongredir.23 Temmuz ve 7 Ağustos 1919 da ne oldu?
Erzurum Kongresi, 23 Temmuz-7 Ağustos 1919 tarihleri arasında Erzurum’da toplanan kongredir. 17 Haziran’da Vilâyât-ı Şarkıye Müdâfaa-i Hukuk Cemiyeti Erzurum şubesi tarafından toplanan Erzurum Kongresi, Erzurum Umûmî Kongresi veya Umûmî Erzurum Kongresi olarak da anılır.Sivas Kongresi, 7 günlük çalışmayla devletin önündeki engelleri ortadan kaldırarak, halkı bir bütün halinde, çizdiği program doğrultusunda harekete geçirmeyi sağladı. Bu hareket, 9 Eylül 1922’de büyük bir zafere kapı açıp, 29 Ekim 1923’te ise Cumhuriyet’in ilanıyla taçlandı.
Sivas Kongresinin önemi nedir maddeler halinde?
2.Misak-ı Milli esasları belirlendi. 3.Heyet-i Temsiliye bütün vatanı temsil eder hale geldi. 4.Milli birlik ve beraberlik büyük oranda sağlandı. 5.Ulusal örgütlenme tüm vatanı kapsadı.
Sivas Kongresinde alınan kararların Milli Mücadele içindeki önemli sonuçları nelerdir?
Kongreler dönemi kapandı
Erzurum Kongresi 23 Temmuz 7 Ağustos 1919 Niçin toplanmıştır?
Mustafa Kemal Paşa, 7 Temmuz 1919’da Anadolu ve Trakya’da bulunan bütün ordu komutanları ile ileri gelen idarecilere gönderdiği telgrafta, askerî ve mülkî idarecilerin bulundukları makamı asla terk etmemelerini, askerî teşkilatın küçültülmesi yolunda verilen emirlerin dinlenmemesini, Müdafaa-ı Hukuk ve Reddi İlhak …23 Temmuz 1919 yılında ne oldu?
Erzurum Kongresi; 9 Temmuz 1919’da askerlik görevinden istifa eden Büyük Önder’in başkanlığında 23 Temmuz 1919 tarihinde büyük bir gurur vesilesi olarak, gerçekleştirilmiştir.Kongrelerin düzenlenmesinde göze çarpan genel amaç, halkın, varlığını korumak için çare arayışıdır. Çünkü Mondros ile devlet teslim olmuş, devlet otoritesi bitirilmiş, devlet halkını ve vatanını korumayı görevi olarak görmekten uzaklaşmıştır.
Sivas Kongresinde alınan kararların uygulanması kimin sorumluluğunda?
*Genel teşkilatı idare ve alınan kararları yürütmek için kongre tarafından Temsil Heyeti seçilmiştir. *Kuvay-ı Milliye’yi tek kuvvet tanımak ve milli iradeyi hâkim kılmak temel esastır. *Her türlü yabancı işgal ve müdahalesine karşı millet top yekûn kendisini savunacak ve direnecektir.
Sivas Kongresi ardından gerçekleşen Amasya görüşmelerinin en önemli sonucu nedir?
1.Kongreler dönemi kapandı. 2.Misak-ı Milli esasları belirlendi. 3.Heyet-i Temsiliye bütün vatanı temsil eder hale geldi. 4.Milli birlik ve beraberlik büyük oranda sağlandı.