Sitostatik etki ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.936
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Sitostatik etki ne demek?​

Kanser ilaçları değişik mekanizmalarla kanserli hücreleri etkiler. Bu etki, sıklıkla hücre ölümüne yol açmaktır (sitotoksisite), daha seyrek olarak hücreyi öldürmeksizin büyümesini engellemektir (sitostatik etki).

Sitotoksik ajan ne demek?​

Sitotoksik maddeler, hücreye toksik şekilde etki edip hücreyi öldüren ya da fonksiyonunu durduran maddelerdir. Kemoterapi başarılı olduğunda etkisi en çabuk, önceden hızla bölünen hücrelerin bulunduğu kanserlerde ortaya çıkar.
Sitotoksik kemoterapi ne demek?
İlgili Tıbbi Birimler. Kemoterapi, “ilaçla (Sitotoksik) tedavi” anlamına gelir ve daha çok kanser hücrelerini etkileyen kanser ilaçları kullanılarak yapılan tedavi için kullanılan terimdir.
Sitostatik ilaçlar nasıl çalışır?
Hücre büyümesini önleyici ilaçlar; sitostatik ilaçlar, çok çeşitli türdeki hücrelerin metabolizmasına etki ederek bu hücrelerin ya ortadan kaybolmasına ya da çoğalmasına neden olurlar. Özellikle hızlı çoğalan hücreler sitostatik ilaçlardan daha çok etkilenirler.

Sitostatik ajan nedir?​

hücre gelişimini büyüme safhasında durdurmaya çalışan kimyasal madde. kanser tedavisinde kullanılırlar. örneğin cytarabine (akut lösemilerde kullanılan bir ilaç) sitostatikdir ve hücreleri g1 ve s fazında tutar, bir diğer sitostaik vincristine ise sadece s fazında tutar.

Ekstravazasyon nedir ne demek?​

İntravenöz olarak uygulanan ilacın damar dışına çıkışı ve çevre dokuya yayılması ekstravazasyon olarak adlandırılır.
Sitostatik ajanlar nedir?
Ekstravazasyon olursa ne olur?
Ekstravazasyon, IV (intravenöz) yolla verilen ilacın damar dışına çıkması olarak tanımlanır. İlacın doku içine sızmasına bağlı olarak kızarıklık, ödem, ülserasyon, nekroz ve ağrı gelişebilir.

Ekstravazasyon riski nedir?​

Ekstravazasyon, intravenöz uygulamalarda ilaçların istemeden perivasküler ya da subkutan boşluğa verilmesi ya da bu boşluğa sızmasına verilen isimdir.

Kanser Hastasinin ateşi nasıl düşürülür?​

Kanser hastası hangi durumlarda ateşlenir?
- Onkoloji ekibi ile haberleşmeli.
- Ateşlerini her 2-3 saatte bir ağızdan kontrol etmeli ve sonuçları kaydetmeli.
- Bol miktarda sıvı tüketmeli.
- Uzun uzun dinlenmeli.
- Sıcak basıyor gibi hissederse alnına soğuk kompres uygulamalı
 
Geri
Üst