- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 229.799
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Sitoplazma bölünmesi bitki ve hayvan hücrelerinde farklılık gösterir bu farklılığın nedeni nedir?
Cevap: Hayvan hücrelerinde çekirdek bölünmesini takip eden sitoplazma bölünmesi hücre zarının sitoplazmaya doğru boğumlanmasıyla gerçekleşir. Bitki hücreleri hayvan hücrelerinden farklı olarak selülozdan oluşan hücre duvarı bulundurduğundan, hayvan hücrelerindeki gibi boğumlanma yapamaz.Sitokinezi kim yapar?
(1) Hayvan hücrelerinde sitokinez, tipik olarak, plazma zarının içe doğru çökmesiyle oluşur. (2) Pek çok alg hücresinde sitokinez yeni zar ve duvarın içe doğru büyümesi ile gerçekleşir.
Bitki ve hayvan hücrelerinin mitoz bölünmesi verilenlerin hangilerinden dolayı farklılık göstermez?
Cevap : Hayvan hücresi mitoz bölünmede sentriyollerini kullanır. Yani, iğ iplikleri sentriyollerden oluşur. Bitki hücresinde ise, mitoz bölünmede iğ iplikleri oluşurken, sitoplazmadaki proteinler kullanılır. Hayvan hücresinde, sitoplazma bölünmesi (sitokinez) gerçekleşirken ortadan boğumlanma gözükür.
Sitoplazma bölünmesi bitki ve hayvan hücrelerinde farklı şekilde gerçekleşir doğru mu yanlış mı?
Sitoplazma bölünmesinden sonra ise aynı genetik yapıya sahip iki farklı hücre oluşur. Aynı zamanda sitokinez hem bitki hücrelerinde hem de hayvan hücrelerinde farklı şekillerde meydana gelmektedir. En temel şekilde sitoplazmanın boğumlanarak ayrılması, sitokinez olarak ifade edilmektedir.Mitoz bölünme geçiren bitki ve hayvan hücresi arasındaki farklar nelerdir?
Hayvan ve bitki hücrelerinde mitoz bölünme farklılıkları
Interfazın hangi evresinde DNA kendini eşler?
İnterfazın bölümleri Sentez (S), DNA replikasyonu gerçekleşir (DNA eşlemesi). Hücre G1 evresinden bu evreye geçişte bölün emri alır hücreye bu emir verildikten sonra bölünme engellenemez. Kromatin iplikleri sentromerde birbirine bağlı, protein örtüden yoksun sentrozom kendini eşler.
Bitki ve hayvan hücresinde sitoplazma bölünmesi nasıl?
Hayvan hücrelerinde sitoplazma boğumlanarak bölündüğü halde bitki hücresinde orta lamel (ara lamel) oluşumuyla gerçekleşir. Bitki hücresinde iğ ipliklerini sitoplazmada bulunan mikrotübüller hazırlarken hayvan hücrelerinde bunu sentrozomlar yapar.Bitki hücresindeki sitoplazma bölünmesi: Bitki hücresinde hücre çeperi bulunduğundan boğumlanma görülmez. Hücrenin ortasında orta lamel denilen ara plak oluşumu başlar. Orta lamel hücrenin çeperine ulaşıncaya kadar büyür ve kalınlaşır. Böylece sitoplazma içindeki yapılar hemem hemen eşit olacak şekilde ikiye ayrılır.
Sitokinez bitki ve hayvan hücrelerinde farklılık gösterir mi?
Bitki ve hayvan hücrelerinde sitokinez sırasında hangi oluşumlar meydana gelir?
Hayvanlarda anafaz evresinde bitkilerde ise telofaz evresinde başlar. İğ ipliklerine dik olarak boğumlanan sitoplazmanın o bölgede jel hale geçerek iki oğul hücrenin stoplazmasını ayırdığını ileri süren görüşler de vardır. Stoplazmanın boğumlanarak ayrılması sürecine sitokinez denir.
Hayvan hücrelerinde sitokinez ne ile olur?
Sitokinez bitki ve hayvan hücrelerinde nasıl gerçekleşmektedir bu olayı sağlayan yapılar nelerdir?Bu olayı sağlayan yapılar nelerdir? Cevap: Sitokinez, hayvan hücrelerinde hücrenin ortadan boğumlanarak, bitkilerde ise ara lamel oluşumu ile gerçekleşir. Boğumlanma mikroflamentler yardımyla, ara lamel Golgi cisimciği tarafından yapılmaktadır.
Bitki hücresinde sitokinez hangi olayla meydana gelir?
Mitoz bölünmenin sonunda meydana gelen sitoplazma bölünmesine sitokinez denir. Çekirdek bölünmesinin ardından sıklıkla sitoplazma bölünür ve bunun geç anafazda başlayıp telofaz sırasında tamamlanır.