- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 162.870
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Sitogenetik analiz ne zaman yapılır?
Doğum öncesi sitogenetik analiz, prenatal tanı endikasyonu olan hastalarda uygulanan tanısal bir testtir. Prenatal kromozomal analiz, koryonik villus örneklemesi (CVS) veya amniyosentez ile yapılabilir. Tipik olarak, CVS, hamileliğin ilk trimesterinde 10-12 haftalık gebelik süresince yapılırken, amniyosentez 14-18.Sitogenetik test nasıl yapılır?
Prenatal anneden elde edilen bebeğe ait DNA, hücre ve dokuları alarak yapılır. Hamileliğin her dönemine uygun örnek alınması ile çalışılabilir. Koryon villus örneği, amniyon sıvısı ve kordon kanın alınarak çalışılan testlerdir.
Sitogenetik Laboratuvarı nedir?
Sitogenetik laboratuvarı Kromozomal hastalıkların, prenatal ve postnatal dönemde tanısı amacıyla kan, cilt gibi dokular ile amniyon sıvısı, CVS ve gebelik tahliye materyalinden kültür işlemlerinin yapılarak kromozom analizlerinin gerçekleştirildiği Sitogenetik laboratuvarımızda aşağıdaki çalışmalar yapılmaktadır.
Klinik sitogenetik ne demek?
Sitogenetik kromozomların sayısını, yapısını ve fonksiyonunu inceleyen bir genetik bilim dalıdır. Kromozom anomalileri konjenital sendromların ( Down sendromu, Edward sendromu, vb. ), mental retardasyonların, gelişimsel problemlerin, infertilitenin habitual abortların ve kanser vakalarının önemli sebeplerindendir.Kromozom analizi ne zaman yapılır?
En erken 11. haftada gerekiyorsa kromozom testi ertesi gün verilir, geç dönemdeyse 16. haftadan sonra amniyosentez yapılır. Anne karnındaki bebeğin sorununun tanısının direkt yapılması için gereklidir.
Sitogenetik analizlerde hangi kromozom kullanılır?
Sitogenetik aynı zamanda sitolojinin bir parçasıdır. Kromozomların hücre davranışıyla; özellikle mitoz bölünme ve mayoz bölünme sırasındaki davranışlarıyla nasıl bir ilişkili içinde olduğunu inceler. Kullanılan teknikler arasında karyotipleme, G-bantlı kromozomların analizi bulunmaktadır.
Karyotip, biyolojide gerçekleşen mitoz bölünmenin 2. aşaması olarak da bilinen metafaz aşamasında yapılan analize karyotip analiz ismi verilir. Metafaz evresinde yapılan bu analiz ile sıra sıra dizilmiş bir şekilde bulunan kromozomların miktarları belirlenir ve analizde de kullanılabilir.
Genetik testi kaçıncı haftada yapılır?
Genellikle bu tür testler 9. gebelik haftasından sonra yaptırılabilir. Doğruluk oranının artması ise anne kanında bulunan bebeğe ait fonksiyonların zamanla gelişimine bağlıdır. 11-14 hafta arası en erken yaptırılan test olan 2’li tarama testine göre, prenatal tanı testi daha erken zamanda yaptırılabilir.