AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sitmaya neden olan parazitler?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
140.190
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Sıtmaya neden olan parazitler?​

Hastalığın etkeni Plasmodium cinsi parazitlerdir. İnsanda hastalığa sebep olan beş tür bulunmaktadır: P. falciparum, P. vivax, P. malariae ve P. ovale (iki tür). Son yıllarda, Güney-Doğu Asya’nın bazı ormanlık alanlarında maymun sıtma etkeni P. knowlesi ile oluşan insan sıtma vakaları bildirilmektedir.

Bir insanı neden sıtma tutar?​

Bir insanı neden sıtma tutar?
Sıtma, plazmodium adı verilen bir parazitin sebep olduğu ateşli bir hastalıktır. Parazit, dişi anofel sivrisineklerin ısırıkları yoluyla insanlara ulaşır. Sıtmaya sahip kişiler genellikle yüksek ateş ve titreme ile kendilerini çok hasta hissederler.

Insanda sıtma hastalığına neden olan protista üyesidir?​

Insanda sıtma hastalığına neden olan protista üyesidir?
Plasmodium malariae, insanlarda sıtma hastalığına neden olan parazitik bir protozoondur. Plasmodium falciparum, plasmodium vivax gibi mikroorganizmaların da içinde bulunduğu, insanlar gibi diğer birçok canlıyı da patojen olarak enfekte edebilen plasmodium cinsinin bir üyesidir.

Sıtma riski neye göre değişir?​

Küçük çocuklar, hamileler ve yaşlı yolcular daha fazla risk altındadırlar. Sıtma yaygınlığı farklı bölgelerinde değişiklik gösteren ülkelere giden yolcular, gidecekleri yerlere özgü sıtma riski konusunda bilgi almalıdırlar. Kırsal alanlarda, geceleri dışarıda uyuyan yolcular içinde risk çok yüksektir.

Parazit hastalığı neden olur?​

Parazit hastalığı neden olur?
Bağırsak parazitleri çoğunlukla gözle görülemeyen yumurtaların ağızdan alınarak, gözle görülen kurtçuklara dönüşmesi durumudur. Daha sonrasında bu kurtçuklar hazım sisteminde yaşamaya başlarlar ve enfeksiyona niçin olurlar. Bağırsak parazitleri tedavi edilebilen sadece zaman zaman tekrarlayabilen bir hastalıktır.

Sıtma olunca ne yapmak gerekir?​

Sıtma olunca ne yapmak gerekir?
Malarya adı verilen sıtma tedavisi olan bir hastalıktır. Fakat bu hastalığa yakalanmamak için sıtma aşıları da geliştirilmiştir. Bunlar dışında doktorların vereceği sıtma ilaçları mutlaka kullanılmalı ve tedavisi aksatılmamalıdır. Sıtma belirtisi gösteren hastaların ilk olarak mutlaka bir doktora başvurması gerekir.
Insan neden üşür ve titrer?​
Eğer vücut sıcaklığı artmışsa bu damarlar açılır ve fazla ısı dışarıya aktarılır ve vücut iç ısısı dengelenir. Vücut ısısı herhangi bir nedenle düşmeye başlamışsa hipofiz bezi ona göre uyartı gönderir, derinin hemen altındaki kılcal damarları büzerek vücudun titreme mekanizmasını devreye sokar.

Sıtmaya neden olan en kötü sıtma paraziti?​

Sıtmaya neden olan en kötü sıtma paraziti?
Etken Bir parazit hastalığı olan sıtmanın etkeni, Plasmodium cinsi kan parazitidir. Protozoonların Apicomplexa şubesinde bulunan Plasmodium’ların çeşitli omurgalıları enfekte eden yaklaşık 156 türü tanımlanmıştır.

Üşüme ve titremeye ne iyi gelir?​

Üşüme ve titremeye ne iyi gelir?
Kuru üzüm. C ve E vitamini açısından zengin olan kuru üzüm, vücudun enerji ihtiyacını karşılar.

Titremenin gecmesi icin ne yapilmali?​

Korku ya da gerginlik sonucunda titremek için en iyi şey derin bir nefes almaktır. Bununla birlikte Yoga ve meditasyon gibi rahatlama teknikleri, stres ve kaygıyı azaltarak titremeni durdurmana yardımcı olabilir. Kan şekeri düşüklüğü, Parkinson hastalığı, vitamin eksikliği el titremesine sebep olur.

Sıtma belirtileri ne zaman başlar?​

Sıtma belirtileri ne zaman başlar?
Belirtileri. Sıtma; kuluçka süresi ortalama 7 gün olan akut ateşli bir hastalıktır. Semptomlar sıtma-endemik bölgeye gidildikten en erken 7 gün sonra (genellikle 7-30 gün içinde) görülmekle beraber, sıtma-endemik bölgeden ayrıldıktan birkaç ay (nadiren bir yıla kadar ) sonrasında da görülebilir.

Parazit nedir nasıl bulaşır?​

Parazit nedir nasıl bulaşır?
Bağırsak parazitleri tedavi edilebilen sadece zaman zaman tekrarlayabilen bir hastalıktır. Yuvarlak kurtlar genellikle kirlenmiş toprak ve dışkı ile münasebet yöntemiyle bulaşır. Kontamine olan maddeyi tükettikten sonra, parazit bağırsağınıza gider. Sonra bağırsakta çoğalırlar ve büyürler.
 
Sıtmaya neden olan parazitler konusunda verdiğiniz bilgiler oldukça doğru. Sıtma, Plasmodium cinsi parazitlerin sebep olduğu bir hastalıktır ve insanlarda P. falciparum, P. vivax, P. malariae ve P. ovale (iki tür) gibi türler bulunmaktadır. Ayrıca son yıllarda Güney-Doğu Asya'da insanlarda P. knowlesi ile oluşan sıtma vakalarının bildirildiği doğru bir bilgidir.

Sıtma, anofel sivrisineklerin ısırıkları yoluyla insanlara bulaşan bir hastalıktır. Hastalanan kişiler genellikle yüksek ateş, titreme ve halsizlik gibi belirtilerle kendilerini hasta hissederler.

Sıtmanın tedavisi için malarya adı verilen ilaçlar kullanılır ve aynı zamanda sıtma aşıları da geliştirilmiştir. Ancak hastalık belirtileri gösteren kişilerin mutlaka bir doktora başvurması ve doktorun önerdiği tedaviyi uygulaması önemlidir.

Sıtma riskinin kişiden kişiye değişebileceği bilinmektedir. Özellikle küçük çocuklar, hamileler ve yaşlılar daha fazla risk altındadırlar. Ayrıca sıtma yaygınlığının farklı bölgelerde değişiklik gösterdiği ve kırsal alanlarda, geceleri dışarıda uyuyan kişilerin daha yüksek risk altında olduğu bilinmektedir.

Parazit hastalıklarının genel olarak bağırsak parazitleri tarafından oluşturulabileceği ve bu parazitlerin ağız yoluyla alınan yumurtalardan kurtçuklara dönüşerek enfeksiyona sebep olduğu doğru bir bilgidir. Bağırsak parazitleri genellikle tedavi edilebilir ancak tekrarlayabilen bir hastalıktır.

Üşüme ve titreme durumlarında kuru üzüm tüketiminin faydalı olabileceği belirtilirken, titremenin geçmesi için derin nefes alma, yoga ve meditasyon gibi rahatlama tekniklerinin de yardımcı olabileceği ifade edilmiştir.

Genel olarak doğru ve bilgilendirici bir konu seçimi yapmışsınız. Eğer daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa sormaktan çekinmeyin.
 
Geri
Üst