- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 237.625
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Sıtma ilk nerede çıktı?
Hastalığı ilk defa bildirenler Antik Mısırlılardır. MÖ 460-370 yıllarında Hipokrat da bataklık bölgelerde, tekrarlayan ateş ve dalak büyüklüğüyle seyreden bir hastalığın mevcudiyetini fark etmiş ve dört ayrı şekilde olabileceğini bildirmiştir.Sıtma hastalığı hangi ülkelerde görülür?
Ülkemizde tespit edilen yurtdışı kaynaklı sıtma vakalarının yaklaşık u’i P. falciparum sıtmasıdır. Yurtdışı kaynaklı vakaların çoğu, paraziti sıtmanın endemik olduğu Sudan, Nijerya, Ekvator Ginesi, Uganda, Gabon gibi Afrika ülkelerinden almaktadır.
Sıtma hastalığı belirtileri nelerdir?
Sıtma hastalığının belirtileri; nöbetler şeklinde gelen ateş, üşüme, titreme, baş ağrısı, kas ağrısı ve yorgunluktur. Bulantı, kusma ve ishal olabilir. Sıtma nöbetleri parazit türüne göre değişen aralıklarla, şiddetli titremeyle yükselen ateşle başlar, terlemeyle sona erer.
Sıtma hastalığı ne zaman çıktı?
1945 yılından sonra çalışmalara hız verilmiş ve 1970 yılında sıtma insidansı yüz binde 3.55 olmuştur. Bu tarihten sonra gerek sağlık çalışanları ve gerekse halktaki duyarlılığın azalması sonucunda ülkemizde 1977 (yüzbinde 293) ve 1994 (yüzbinde 139.38) yıllarında iki epidemi yaşanmıştır.Sıtmaya neden olan en kötü sıtma paraziti?
Plasmodium parazitinin beş farklı türünün (P.falciparum, P.vivax, P.ovale, P.malariae, P.knowlesi) neden olduğu bir hastalıktır. P. falciparum ve P. vivax en büyük tehdidi oluşturmaktadır.
Sıtma hastalığı nerelerde görülür?
Sıtma, Afrika, Orta ve Güney Amerika, Karayiplerin bir kesimi, Asya (Güney Asya, Güneydoğu Asya ve Ortadoğu dahil), Doğu Avrupa, Güney ve Batı Pasifik bölgesinde, geniş alanlarda görülmektedir. 2017 yılında sıtma vakalarının % 92’si ve sıtma ölümlerinin % 93’ü Afrika bölgesinde meydana gelmiştir.
Quartana sıtması ve tropik sıtma Türkiye’de yerli olarak görülmez. Ancak, dışarıdan gelen olgular halinde görülmektedir. Ovale ise, yalnızca Batı Afrika’da görülür.
Sıtma hastalığına ne iyi gelir?
Sıtmadan korunma yolları ise şu şekilde belirtilmektedir: – Endemik bölgelerde taramalar yapılmalı ve sıtmalar belirlenerek tedavisi yapılmalıdır. – Nüfus hareketlerinin kontrol edilmesi gerekir. – Endemik bölgeye gidenlere haftada bir tablet chlotoquine veya tablet pirimetamin verilmesi gerekir.
Sıtma ile Savaş ne zaman başladı?
Ata Ünalan 1945 yılında yazmış olduğu Sıtma adlı kitapta; “sıtma 1939 birinci dünya savaşı ile tüm dünyada büyük salgınlar yapmıştır. Salgın Türkiye’de de etkisini göstermiş ve bunun üzerine 4707 sayılı kanun çıkarılmış ve Bakanlar Kurulu 53 ilimizi sıtma ile olağanüstü savaş bölgesi olarak ilan etmiştir.
Sıtma aşısı kaç yıl sonra bulundu?
“RTS,S ya da Mosquirix” adlı aşının 30 yıllık bir çalışmanın ürünü olduğu belirtilen açıklamaya göre, klinik testlerde aşının kısmi koruma sağladığı ve her 10 sıtma vakasından ortalama 4’ünü engellediği görüldü.Üşüme hissi titreme neden olur?
İç üşümesi, genellikle çevresel etkenlere bağlı olarak vücut ısısının düşmesi sonucu oluşur. Bu çevresel etkenlerin başında hava sıcaklığındaki ani değişimler, rüzgar, yağmur ve cereyanda kalmak geliyor.
Sıtma olunca ne yapmak gerekir?
Malarya adı verilen sıtma tedavisi olan bir hastalıktır. Fakat bu hastalığa yakalanmamak için sıtma aşıları da geliştirilmiştir. Bunlar dışında doktorların vereceği sıtma ilaçları mutlaka kullanılmalı ve tedavisi aksatılmamalıdır. Sıtma belirtisi gösteren hastaların ilk olarak mutlaka bir doktora başvurması gerekir.
Insanda sıtma hastalığına neden olan protista üyesidir?
Plasmodium malariae, insanlarda sıtma hastalığına neden olan parazitik bir protozoondur. Plasmodium falciparum, plasmodium vivax gibi mikroorganizmaların da içinde bulunduğu, insanlar gibi diğer birçok canlıyı da patojen olarak enfekte edebilen plasmodium cinsinin bir üyesidir.Sıtma ilacı nereden alınır?
Sıtma tedavi ilaçları İl Sağlık Müdürlüklerinden temin edilebilir.
Sıtma hastalığı nerede görülür?
“2016 yılında dünya genelinde 91 bölgede sıtma görülmüştür. Türkiye’de sıtmanın hafif seyreden ‘vivax sıtması’ denilen türü sadece Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde görülür. Son yıllarda sıtma ile savaşın başarılı bir şekilde uygulanmasıyla ülkemizde artık yerli sıtma vakası görülmemektedir.
Sıtmaya hangi ilaç iyi gelir?
Sıtma hastalığı için hangi doktora gidilir?
Öncelikle üşümenin altında yatan sorunun bulunması ve ardından giderilmesi için; dahiliye ve iç hastalıkları uzmanına başvurmak gerekir. Eğer sorun damarsal ya da kalp ile ilgiliyse sizi Kalp damar cerrahisine yönlendirecektir. Diğer sorunlar için fizik tedavi, römoloji veya nörolojiye sevk edecektir.