Sismanligin nedenleri nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.936
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Şişmanlığın nedenleri nelerdir?​

Obezitenin oluşmasında başlıca risk faktörleri aşağıda sıralanmıştır :

Aşırı kilolu kişilerde hangi sağlık sorunları görülebilir?​

Obezitenin neden olduğu sağlık sorunları/risk faktörleri :
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre obezite?
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından da obezite, sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi olarak tanımlanmıştır.
Şişmanlığın neden olduğu hastalıklardan 5 tanesini yazınız?
Anoreksiya nevroza (yemek yememe) Blumia nevroza (kusarak yediği besinlerden yararlanmama) Binge eating (tıkınırcasına yeme) Gece yeme sendromu.

Kilolu insan kime denir?​

Beden kitle endeksinin 18.9-24.9 arasında çıkması normal kiloda olduğunuzu gösterir. Beden kitle endeksinin 25-29.9 arasında çıkması fazla kilolu olduğunuzu gösterir. Beden kitle endeksinin 30 ve üzerinde çıkması şişman (obez) olduğunuzu gösterir.

Obezitenin önüne nasıl geçilir?​

-Günde 8-10 bardak olacak şekilde öğün aralarında su içiniz. Yemek yerken özellikle mideyi şişirecek tarzda fazla su almaktan kaçınınız. Öğün başına 1 bardak su yeterlidir, -Şeker ve şeker içeren tüm besinlerden uzak durun, (örnek:çay şekeri,bal,reçel,çikolata,pasta,hazır meyve suları, kolalı içecekler,tatlılar …)
Obeziteden nasıl kurtulabiliriz?
Bu önerileri dikkate alın
- Fazla kilolardan kurtulmak ve kilo kontrolü için mutlaka uzman yardımı alınmalı ve uygun bir tedavi planı belirlenmeli.
- Fiziksel aktivite düzeyi artırılmalı, günlük yürüyüş ve egzersizler alışkanlık haline getirilmeli.
- Raf ömrü uzun, kalorili, hazır gıdalardan uzak durulmalı
Aşırı kilo alımının neden olduğu hastalık?
Tiroidin az çalışması aşırı kilo aldırıyor Kilo alımının en önemli sebeplerinden biri hormonal rahatsızlıklardır. Bunların başında hipotiroidi; yani tiroid bezinin az çalışması gelmektedir. Menopoz, andropoz gibi hormon yetersizlikleri, insülin fazlalığı ve kortizol fazlalığı da kilo alımına sebep olabilmektedir.
Dünya Sağlık Örgütü’nün obezite sınıflandırması esas alınarak obeziteyi belirlemek için yaygın olarak Beden Kitle İndeksi (BKİ) kullanılmaktadır. BKİ, bireyin vücut ağırlığının (kg), boy uzunluğunun (m cinsinden) karesine (BKI=kg/m2) bölünmesiyle elde edilen bir değerdir.
Obezitenin Sonuçları
Ülkemizde aşırı kilolu sayısı artmaktadır bunun nedeni nedir?
Pandeminin ortaya çıkardığı stres ve kaygı, evde geçirilen zamanın artması, bu sürecin getirdiği sağlıksız beslenme alışkanlıkları ve tedaviye ulaşımdaki güçlükler gibi faktörler obezite oranlarında artış açısından büyük risk oluşturmaktadır.
 
Geri
Üst