Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Sis adli siiri kim yazdi?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Sis adlı şiiri kim yazdı?​

Tevfik FikretSis / YazarıTevfik Fikret, şair ve öğretmen. Osmanlı İmparatorluğu’nun dağılma sürecinde Servet-i Fünûn topluluğunun lideri olan Tevfik Fikret, devrimci ve idealist fikirleriyle Mustafa Kemal başta olmak üzere dönemin pek çok aydınını etkiledi. Türk edebiyatının Batılılaşmasında öne çıkan isimlerden biridir. Vikipedi
Sis şiirinin konusu nedir?
Nedim ve Nâbî gibi şairler İstanbul’u yüksek bir medeniyet ülkesi olarak tasvir ederken Tevfik Fikret, Abdülhamit’in istibdat yönetimi altındaki dış dünya ile derin bir ümitsizlik ve yalnızlık ruh hali içerisinde bulunan kendi iç dünyasını birleştirerek ”Sis” şiirini yazar.
Sis hangi döneme aittir?
“Sis” bir başkente, İstanbul’a bir lanet şiiridir. Kent burada bir imgedir. Kişileştirilen kent üzerinden lanetlenen Abdülhamit dönemi ve Abdülhamit yönetimidir. “Türk edebiyatında İstanbul ilk defa “Sis” ile menfur ve mel’un bir şehir olarak ele alınmıştır” (Kaplan, 1998: 110).

Bir lahza i Teahhur şiiri kime ait?​

Tevfik Fikret Bir Lahza-i Teahhur Şiiri.
Siste Söyleniş neden yazıldı?
Siste Söyleniş Şiiri niçin yazıldı? Siste Yürüyüş şiirinin yazılma sebebi, Tevfik Fikret’in İstanbul’u hakaretamiz bir dille yermesidir. İstanbul’a olan sevgisi ile bilinen Yahya Kemal, bu duruma kayıtsız kalmamıştır. Benzetmek olmasın sana dünyâda bir yeri; Eylül sonunda böyledir İsviçre gölleri.
Bana bu uykusuz şehri niye bıraktın?
İki şehri var gecenin, biri gözümde tütüyor, birinin dumanı üstünde yağmur gibi çöken siste, bana bu uykusuz şehri niye bıraktın, göze alamadığım bir şehrin yerine bütün şehirlerdesin, gece değil istediğin hayli karanlık bakışlı bir şehrin gözleriyle çarpışmak hevesindesin!

Yahya Kemal Beyatlı hangi döneme aittir?​

Yahya Kemal Beyatlı (d. Ahmed Agâh; 2 Aralık 1884, Üsküp – 1 Kasım 1958, İstanbul), Türk şair, mütefekkir, yazar, siyasetçi ve diplomattır. Cumhuriyet dönemi Türk şiirinin en büyük temsilcilerinden biridir.
Tarih i kadim ne anlatıyor?
bayrağa “kanlı bayrak” diyerek, kur’ân-ı kerim’e “fikir mezarlığı, köhne kitap” diyerek, allah’a ” bütün mücadele ve meşakkatlerin sebebi, kibirli, somurtkan, dünya bataklığında pek çok ortağı olan” diyerek hakâret ettiği, âdetâ bütün bir milletin mukaddesâtına saldırdığı şiiridir.
Yağmur kimin eseridir?
Yağmur şiiri – Tevfik Fikret.

Geri