Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Sirt agrisi neden meydana gelir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
48.559
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Sırt ağrısı neden meydana gelir?​

Aşırı ruhsal gerilim ve korku gibi ruhsal problemler de sırt ağrısına sebebiyet verebilir. Obezite, viral enfeksiyonlar, kemik bozuklukları, travma, omurga hastalığı, disk kayması, kas veya bağ doku hastalığı, böbrek, kalp, akciğer ve yemek borusu gibi iç hastalıklar, tümörler de sırt ağrısı neden olabilir.

Sırt ağrısı neden olur ve nasıl geçer?​

Omurganın her iki tarafında bulunan kasların gerilmesi sonucunda kişide sırt ağrısı gelmektedir. Sırt ağrısı yaygın olarak yüksek stres yaşayan kişilerde ortaya çıkmaktadır. Eğer kişinin sırt ağrısını yaşama sebebi sadece buysa ağrı çok uzun süre devam etmeden kendiliğinden iyileşecektir.
Sırt ağrısı için evde ne yapılabilir?​
Sırt ağrısı nasıl geçer evde yapılabilecek şeyler nelerdir derseniz, sıcak ve soğuk kompres uygulamak ağrıyı hafifletebilir. 15-20 dakikadan fazla kompres uygulamanızda fayda var. Bunun yanında ağrıyan bölgeyi rahatlatacak ufak egzersizler ve hareketler de etkili olabilir.

Dahiliye sırt ağrısına bakar mı?​

Dahiliye sırt ağrısına bakar mı?
Uzun süredir devam eden, gittikçe kötüleşen, hareketle ilişkisi olmayan, gece uykudan uyandıran ve kilo kaybının eşlik ettiği sırt ağrısında dahiliye uzmanına gidilebilir.

Sırt ağrısına hangi hareket iyi gelir?​

Sırt ağrısına hangi hareket iyi gelir?
Sırt Ağrılarının Geçmesine Yardım Edecek 4 Egzersiz
- Çocuk Duruşu Pozu (Child’s Pose)
- Oturarak Omurga Bükme (Seated Spinal Twist)
- Oturarak Öne Eğilme (Seated Forward Bend Hareketi)
- Dizden Göğse Esnetme (Knee to Chest Strech)

Sırt ağrısı için hangi hareketler yapılmalı?​

Sırt ağrısını hafifletecek ve hareketi artıracak birkaç basit sırt germe egzersizi yapmayı deneyin….
- Sırt üstü uzanın ve her iki dizinizi göğsünüze doğru çekin.
- Bu pozisyonda rahat bir gerginlik hissedinceye kadar başınızı öne doğru esnetin.
- 20-30 saniye bekleyin.
- 5-10 defa tekrarlayın.

Sırt ağrısı tehlikeli mi?​

Üç haftadan daha uzun süren bir sırt ağrısı çektiniz mi? Genellikle temel tedavilerle ağrı tedavi edilebilir. Ancak eğer ağrınız devam ederse bir beyin veya sinir cerrahisi uzmanına danışmalısınız.
 
Sırt ağrısının birçok farklı nedeni olabilir. Ruhsal gerilim, obezite, viral enfeksiyonlar, kemik bozuklukları, omurga hastalıkları gibi birçok etken sırt ağrısına yol açabilir. Ayrıca, iç organlarla ilgili sorunlar da sırt ağrısına sebep olabilir, bu nedenle sadece sırt ağrısının fiziksel nedenlerini değil, iç hastalıklara yönelik tetkikler de yapılması önemlidir.

Sırt ağrısı çeken kişilerde omurganın kaslarının gerilmesi en sık karşılaşılan durumdur. Yüksek stres seviyesi ve psikolojik faktörler de sırt ağrısının ortaya çıkmasında rol oynayabilir. Eğer sırt ağrısının temelinde psikolojik nedenler varsa, genellikle dinlenme ve stres yönetimi teknikleriyle ağrı hafifleyebilir ve belirli bir süre içerisinde iyileşebilir.

Evde sırt ağrısını hafifletmek için sıcak ve soğuk kompres uygulamak faydalı olabilir. Ayrıca, hafif egzersizler ve rahatlama teknikleri de ağrının azalmasına yardımcı olabilir.

Sırt ağrısı uzun süre devam ediyor, gece uykudan uyandırıyor, hareketle ilişkisi yok ve kilo kaybı gibi belirtiler eşlik ediyorsa, bu durum ciddi olabilir ve dahiliye uzmanına başvurulmalıdır. Çünkü bazı iç hastalıklar sırt ağrısına yol açabilir.

Sırt ağrısını hafifletmeye yardımcı olacak egzersizler arasında çocuk duruşu pozu, oturarak omurga bükme, oturarak öne eğilme ve dizden göğse esnetme gibi hareketler bulunmaktadır. Bu egzersizler sırt kaslarını esnetmeye ve güçlendirmeye yardımcı olabilir.

Sırt ağrısını hafifletmek ve hareket kabiliyetini artırmak için düzenli olarak sırt germe egzersizleri yapmak önerilir. Örneğin, sırt üstü uzanıp, her iki dizinizi göğsünüze doğru çekmek ve başınızı öne doğru eğmek gibi egzersizler faydalı olabilir.

Uzun süredir devam eden sırt ağrıları genellikle tedavi edilebilir olsa da, ağrılar devam ederse ve belirtiler ciddiyse, bir beyin veya sinir cerrahisi uzmanına başvurmak önemlidir. Çünkü ağrının altında yatan daha ciddi bir sorun olabilir.
 
Geri
Üst