AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Sirketin uretim gucunu ve kapasitesini ne belirler?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Şirketin üretim gücünü ve kapasitesini ne belirler?​

Çalışma derecesi işletmenin kapasite kullanım oranının bir ölçüsüdür. İşletmenin tam kapasiteyle üretim yapması, yani kullanılmayan atıl bir kapasitenin bulunmaması halinde çalışma derecesi 1′ e eşit olacaktır.

Verimlilik hesabı nasıl yapılır?​

Verimlilik çıktıların girdilere bölünmesiyle hesaplanmaktadır. Bu sonuca göre de ilgili işletmenin kısmi ya da toplam verimlilik oranı tespit edilmektedir. Genel anlamdaki verimlilik formülü= Çıktı / Girdi şeklindedir.
Üretim kapasitesini etkileyen faktörler nelerdir?
KAPASİTE SEÇİMİNE ETKİ EDEN FAKTÖRLER: İşletmelerde optimum kapasite kullanımını belirleyen başlıca faktörler şunlardır: · Maliyetler · Talep Miktarı · Finansal İmkânlar · Kuruluş Yeri · Teknik İmkânlar · Çalışma Süresi · Yönetim ve Diğer Faktörlerdir.
Üretim kapasitesi nasıl hesaplanır?
Tek vardiya çalışıyorum, vardiyada yemek ve çay saatleri hariç çalışma sürem 9 saat, ayda 22 gün çalışıyorum. Dolayısı ile 22×9=198 saatlik çalışma sürem var. Saatte 22 adet üretebildiğime göre benim üretim kapasitem aylık = 22*198 = 4356 adettir.

Verimlilik oranı ne demek?​

a. Toplam Verimlilik Oranı: Toplam Verimlilik, belirli bir dönemde elde edilen toplam üretimin (çıktının) bu üretim için kullanılan toplam girdiye oranıdır. Toplam verimlilik oranları örgütün etkinliğinin en iyi göstergelerinden biridir. Toplam Girdi, işgücü, malzeme, sermaye, enerji vb. girdilerin toplamıdır.

Etkinlik nasıl hesaplanır?​

Örneğin; bir işin standart süresi 2 saat ise, fakat uygulamada bu iş 3 saatte gerçekleşiyorsa: Etkinlik= 2 / 3 = 0,66’dır. Buna göre, işin yeteri kadar etkin olmadığı sonucuna varılabilir. Etkinlik oranının “1” değerinin altında olması, faaliyetin istenildiği gibi gerçekleşmediği anlamına gelmektedir.
Üretim kapasitesi ne demek?
Üretim kapasitesi veya kapasite, genel olarak bir işletmenin belirli bir süre içerisinde mevcut üretim faktörlerini rasyonel bir biçimde kullanarak meydana getireceği üretim miktarıdır. Üretim kapasitesinin belirlenebilmesi için uzun dönemli talep tahminlerine ihtiyaç duyulmaktadır.
Üretim oranı nasıl hesaplanır?
Örnek vermek gerekirse; bir firmanın ocak ayında, normal aksamalar dikkate alınarak üretebileceği ürün miktarı 1000 birim ve gerçekleşen üretim 700 birim ise KKO= (700/1000)X100 ise KKO’su yüzde 70 demektir.

Üretim Yönetimi Verimlilik Nedir?​

Üretilen mal ve hizmetler (çıktılar) ile bu üretimi gerçekleştirmek için kullanılan mal ve hizmetler (girdiler) arasındaki ilişkidir Verimlilik mal ve hizmetlerin üretiminde kaynakların (emek, sermaye, arazi, malzeme, enerji, bilgi, zaman vb.) etken ve etkili kullanımıdır.

Geri