AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sirketin ihyasi davasini kimler acabilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
134.207
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Şirketin ihyası davasını kimler açabilir?​

TTK 547. Maddede belirtildiği üzere, İhya davasını son tasfiye memurları, anonim şirket yönetim kurulu üyeleri, limited şirket müdürleri, şirket pay sahipleri veya tasfiye olmuş şirketten alacağı olanlar açabilir.

Şirketin ihyası nasıl yapılır?​

Şirketin ihyası nasıl yapılır?
Ticaret sicilinden kaydı silinen şirket veya kooperatifin alacaklıları ile hukuki menfaatleri bulunanlar haklı sebeplere dayanarak silinme tarihinden itibaren beş yıl içinde mahkemeye başvurarak şirket veya kooperatifin ihyasını isteyebilir.”

Ecrimisil en fazla kaç yıllık istenir?​

Ecrimisil en fazla kaç yıllık istenir?
Ecrimisil Davası Geriye Dönük Kaç Yıl İstenebilir? Ecrimisil davası geriye dönük olarak 5 yıl içinde açılır. 5 yılın üzerindeki süreçlerde karşı taraf bu davaya itiraz ettiğinde dava sürecindeki sonuçlar dikkate alınmaz.

Haksız işgal ne demek?​

Ecrimisil yani diğer bir ifade ile haksız işgal tazminatı; bir taşınmazın, tasarrufta bulunma hak ve yetkisine sahip olmayan bir kişi tarafından, sahibinin rızası dışında kullanılması neticesinde doğan tazminattır.

Ihya davası hangi mahkemede açılır?​

Ihya davası hangi mahkemede açılır?
Bu gibi durumların tezahürü halinde, şirketin tasfiyeden önceki merkezinin bulunduğu mahallin Nöbetçi Asliye Ticaret Mahkemesi’nde şirketin ihyası davası açılması gerekmektedir. İhya süreci, bir anlamda şirketin geçici olarak canlandırılması anlamına gelecektir.

Ihya davası kesinleşmesi gerekir mi?​

Ihya davası kesinleşmesi gerekir mi?
Şirketin İhyası, Hükmün İcrası İçin Kesinleşme Ayrıca dava ve davada taraf teşkili gibi işlemler mahiyeti icabı kamu düzeni ile alakalıdır. Bu türlü kararların kesinleşmesi şarttır.

Ihya davası nedir nasıl açılır?​

Sicilden terkin edilmesi nedeniyle tüzel kişiliği sona eren şirket adına ya da aleyhine icra takibi başlatılabilmesi için, ihya davası açılarak şirketin ihyasına karar verilmesi gereklidir. İhya kararı neticesinde taraf teşkili sağlanmış olacağından şirket alacaklı ya da borçlu sıfatına sahip olabilecektir.

Ecri misil davası ne kadar sürer?​

Ecri misil davası ne kadar sürer?
Zararın meydana gelmesi, Haksız işgal ile zarar arasında illiyet bağının bulunması gibi şartlar ayrıntılı olarak incelenmektedir. Ecrimisil davası zaman aşımı süresi haksız fiil olarak tanınmış olmasına rağmen beş yıl sürmektedir. Haksız fiilin oluşmasından itibaren beş yıl içerisinde dava açılması gerekmektedir.

Ecrimisil bedeli ödenmezse ne olur?​

Ecrimisil bedeli ödenmezse ne olur?
Eğer ecrimisil ödemesi rızaen gerçekleşmezse Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre kişiden tahsil edilir.

Evimi işgal edildi nasil cikarilir?​

Sulh Hukuk Mahkemesi’ne yapılacak başvuru sonucu işgal eden kişiler tahliye edilir. Eğer kiracı 6 aylık bir süre içerisinde kira ödemesi yapmadıysa taşınmazın bulunduğu yerdeki kaymakamlığı bir dilekçe yazarak taşınmazın boşaltılması sağlanabilir. 6 aylık süre geçtiyse idari tahliye seçeneği denenmek zorundadır.

Fuzuli işgal ne demek?​

Fuzuli işgal ne demek?
Fuzuli işgal ‘Taşınmaz Mal Zilyetliğine Yapılan Tecavüzlerin Önlenmesi Hakkında Kanunun Uygulama Şekli Ve Esaslarına Dair Yönetmelik’ kapsamında bir gayrimenkulü sahibinin izin ve rızası dışında işgal etmek olarak tanımlanır.

Ihya etmek ne demek hukuk?​

Ihya etmek ne demek hukuk?
Sözlükte “canlandırmak, diriltmek” mânasına gelen ihyâ, İslâm hukukunda sahipsiz ve işlenmemiş (mevât) bir arazinin mâlik olma iradesiyle işlenmesi ve imarını ifade eden bir terimdir.

Ihya davası kesinleşmeden icraya konulabilir mi?​

K. mad. 131/I) da kesinleşmeden icra edilememektedir. Kesinleştikten sonra takip konusu yapılabilecek olan ilamların, takip tarihinde kesinleşmiş olması gerekir.

Hangi kararlar kesinleşmeden icraya konulamaz?​

Hangi kararlar kesinleşmeden icraya konulamaz?
Aile ve Kişiler Hukukuna İlişkin Mahkeme Kararları Aile ve kişiler hukukuna ilişkin tarafların şahsi ya da ailevi yapılarına ilişkin hukuki durumlarında ve bunlara ilişkin sicil ve kayıtlarda bir değişiklik yaratan kararlar kesinleşmeden icraya konulamazlar.
 
İhya davası, bir şirketin tüzel kişiliğinin sona erdiği durumlarda, şirketin hak ve yükümlülüklerinin tekrar geçerli hale getirilmesi amacıyla açılan bir davadır. İhya davasını açabilecek kişiler arasında TTK 547. Maddesi'nde belirtildiği gibi son tasfiye memurları, anonim şirket yönetim kurulu üyeleri, limited şirket müdürleri, şirket pay sahipleri veya tasfiye olmuş şirketten alacaklılar yer almaktadır.

İhya davası, Ticaret Sicili'nden kaydı silinen bir şirketin alacaklıları veya hukuki menfaatleri bulunan kişiler tarafından, silinme tarihinden itibaren beş yıl içinde mahkemeye başvurularak talep edilebilir. İlgili mahkemeden alınacak kararla şirketin tüzel kişiliği yeniden ihyası sağlanır.

İhya davası genellikle şirketin tasfiyeden önceki merkezinin bulunduğu mahallin Nöbetçi Asliye Ticaret Mahkemesi'nde açılmalıdır. İhya süreci, şirketin geçici olarak canlandırılması anlamına gelir ve mahkeme kararının kesinleşmesi gereklidir. İhya süreci sonrasında şirket, alacaklı veya borçlu sıfatına geri dönebilir.

Ecrimisil davaları ise haksız işgal durumlarına karşı açılır ve geriye dönük olarak beş yıl içinde talep edilebilir. Ecrimisil, bir taşınmazın sahibinin rızası dışında kullanılması sonucu doğan tazminattır. Haksız işgal durumunda tahliye için Sulh Hukuk Mahkemesi'ne başvurulabilir.

Fuzuli işgal, sahibinin izni olmadan bir taşınmaza tecavüz edilmesini ifade eder. Bu durumun önlenmesi için yasal düzenlemeler bulunmaktadır. İhya etmek ise, tüzel kişiliği sona eren bir şirketin tekrar hak ve yükümlülüklerinin geçerli hale getirilmesini ifade eder.

Sonuç olarak, ihya davası şirketin tüzel kişiliğini geri getirmeye yönelik bir hukuki süreçtir ve belirli prosedürleri takip etmek gerekmektedir. İhya davası açılırken dikkatle yasal şartların yerine getirilmesi ve ilgili mahkeme sürecinin doğru bir şekilde takip edilmesi önemlidir.
 
Geri
Üst