AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sirket yonetim kurulu kimlerden olusur?

Editör

Yeni Üye

Şirket yönetim kurulu kimlerden oluşur?​

Maddeye göre; bir veya daha fazla kişiden oluşan Yönetim Kurulu esas sözleşmeyle atanmış veya Genel Kurul ile seçilmiş kişilerden oluşur. Tüzel kişi de Yönetim Kurulu’na üye seçilebilir. Tüzel kişi adına tescil edilecek gerçek kişinin tam ehliyetli olması şarttır.

Şirket yönetim kurulu nedir?​

Şirket yönetim kurulu nedir?
Anonim şirketlerde yönetim kurulu, şirketin yönetim ve temsil organı olarak nitelendirilir ve zorunlu organlardandır. Yönetim kurulunun işlemleri süreklilik arz eder ve şirketin devamlılığı açısından büyük öneme sahiptir.

Yönetim kurulu Nasıl Seçilir?​

Yönetim kurulu Nasıl Seçilir?
YÖNETİM VE TEMSİL Anonim şirket, yönetim kurulu tarafından yönetilir ve temsil olunur. Yönetim kurulu, her yıl üyeleri arasından bir başkan ve bulunmadığı zamanlarda ona vekalet etmek üzere, en az bir başkan vekili seçer. Esas sözleşme ile, başkanın ve başkan vekilinin genel kurul tarafından seçilmesi öngörülebilir.

Yönetim kurulu Üyeleri pay sahibi olmak zorunda mı?​

Anonim şirketlerde yönetim kurulu üyesi olabilmenin şartları, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununda yeniden belirlenmiştir. Anılan Kanun ge- reğince artık yönetim kurulu üyelerinin pay sahibi olması zorunlu değil- dir; bu kapsamda pay sahibi olmayanlar da yönetim kurulu üyesi olabile- cektir.

Limited şirketlerde yönetim kurulu kaç kişiden oluşur?​

Limited şirketlerde yönetim kurulu kaç kişiden oluşur?
Limited şirketlerde diğer sermaye şirketleri gibi en az bir ortakla kurulabilir ancak diğer şirket türlerinden farklı olarak azami kişi sayısı belirtilmiş, 50 kişiyle sınırlandırılmıştır. Bu kişiler gerçek kişi olabileceği gibi tüzel kişi de olabilir.

Pay sahibi tam ehliyetli olmak zorunda mı?​

Pay sahibi tam ehliyetli olmak zorunda mı?
Bahsi geçen hüküm çerçevesinde artık yönetim kurulu üyeliği için gerçek kişi olmak bir şart değildir. YTTK’da yönetim kurulu üyelerinin nitelikleri 359. maddede düzen- lenmiştir. Bu maddeye göre yönetim kurulu üyelerinin ve tüzel kişi adına tescil edilecek gerçek kişinin tam ehliyetli olması şarttır.

Limited şirketlerde yönetim kurulu zorunlu mu?​

Limited Şirketler Açısından Durum Şirketin yönetimi ve temsili şirket sözleşmesi ile düzenlenir ve müdür sıfatını taşıyan bir veya birden fazla kişiye verilebilir. Burada dikkat edilmesi gereken husus ise en az bir limited şirket ortağının şirketi yönetim ve temsil yetkisinin bulunması zorunluluğudur.

Şirket yönetim kurulu, anonim şirketlerde şirketin yönetim ve temsil organı olarak kabul edilir. Yönetim kurulu, esas sözleşmeyle atanmış veya genel kurul tarafından seçilmiş kişilerden oluşur. Tüzel kişi de yönetim kuruluna üye seçilebilir. Tüzel kişi adına tescil edilecek gerçek kişinin tam ehliyetli olması gerekmektedir.

Yönetim kurulunun işlemleri süreklilik arz eder ve şirketin devamlılığı açısından büyük öneme sahiptir. Her yıl yönetim kurulu üyeleri arasından bir başkan ve en az bir başkan vekili seçilir. Başkanın ve başkan vekilinin genel kurul tarafından seçilmesi esas sözleşmede de belirtilebilir.

Anonim şirketlerde yönetim kurulu üyeliği için artık pay sahibi olma zorunluluğu bulunmamaktadır. Yani pay sahibi olmayanlar da yönetim kurulu üyesi olabilmektedir.

Limited şirketlerde ise diğer şirket türlerinden farklı olarak en az bir ortakla kurulabilir ve azami kişi sayısı genellikle 50 kişiyle sınırlandırılmıştır. Yönetim kurulu oluşturulması zorunlu değildir ve şirketin yönetim ve temsili şirket sözleşmesi ile düzenlenir. En az bir limited şirket ortağının şirketi yönetim ve temsil yetkisine sahip olması gerekmektedir.

Son olarak, yönetim kurulu üyeleri arasında tüzel kişi adına tescil edilecek gerçek kişinin tam ehliyetli olması zorunludur. Yönetim kurulu üyelerinin nitelikleri Türk Ticaret Kanunu'nun ilgili maddelerinde belirtilmiştir ve bu kurallara uyulması gerekmektedir.

Geri