AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Sirket sermayesi neye gore belirlenir?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Şirket sermayesi neye göre belirlenir?​

Bilindiği üzere şirket kurmak istenildiğinde Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre ortak/lar kurulacak olan şirkete en az asgari tutarda sermaye koyması gerekiyor. Yasa asgari sermaye miktarını belirlemekle birlikte azami sermaye tutarı belirlememiştir.

Ticaret şirketlerine kaç tür sermaye getirilebilir?​

TTK 127/1. maddesinde ticaret şirketlerine sermaye olarak konulabilecek değerler 10 bent halinde sayılmıştır. İlk 9 bent özel düzenleme içerirken son bentte “Devrolunabilen ve nakden değerlendirilebilen her türlü değer” şeklinde genel bir düzenleme yapılmıştır.
Ayni sermaye artırımı nasıl yapılır?​
Sermaye Artırımı
- – Dilekçe.
- 1) Noter onaylı Genel Kurul Toplantı Tutanağı ( 2 asıl)
- 2) Sermayenin Yeni şeklini içeren Tadil Metni (2 adet asıl)
- 3) Hazır Bulunanlar Listesi (1 adet asıl)
- 4) Çağrılı genel kurullarda Gündem Kararı (1 adet )
- NOT: https://mersis.gtb.gov.tr/ adresinden elektronik başvuru yapmanız gerekiyor..

Ticaret şirketlerine ayni sermaye konulması nedir?​

Ticaret şirketlerine ayni sermaye konulması nedir?
TİCARET ŞİRKETLERİNE AYNİ SERMAYE KONULMASI; ticaret şirketlerine sermaye olarak konulabilen her nevi gayrimenkul, menkul ve gayrimenkullerden faydalanma ve kullanma hakları gibi ekonomik değeri olan bütün haklardan gayrimenkullerle ilgili olanların tapu siciline tescil edilmesi işlemidir.

Türk ticaret Kanununa göre şirketler kaça ayrılır?​

Türk ticaret Kanununa göre şirketler kaça ayrılır?
Kanuna göre ticaret şirketleri;
- Anonim şirket.
- Limited şirket.
- Kollektif şirket.
- Komandit şirket.
- Sermayesi paylara bölünmüş komandit şirket.

Ayni sermaye kaç yıl devredilemez?​

8.2. Ayni Sermaye Konulmak Suretiyle Oluşan Anonim Şirket Hisselerinin Devri İki Yıl Süre İle Yasaktır ve Geçersizdir (37): TTK’nın 404. maddesi hükmüne göre, ayni sermaye karşılığı çıkartılan payların devri iki yıl süreyle yasaklanmıştır.

Ayni sermaye olarak konulan gayrimenkul satılabilir mi?​

Kişinin KDV mükellefi olması durumunda ticari faaliyetler dahilinde gerçekleştirilen ayni sermaye koyma işlemi KDV’ne tabi olacaktır. iştirak hisseleri ile taşınmazların satışı suretiyle gerçekleşen devir ve teslimler KDV den istisnadır(KDVK 17/4-r). Ayni sermaye konulması da satış hükmünde sayılır.
Şirketin sermayesi ne demek?​
Bir şirketin ortaklarının, şirket harcamalarını karşılamak amacıyla yatırdıkları para veya paraya çevrilebilecek malların tamamına sermaye denir.
 
Şirket sermayesi, bir şirketin ortaklarının şirket harcamalarını karşılamak amacıyla yatırdığı para veya paraya çevrilebilecek malların tamamına verilen isimdir. Bu sermaye, Türk Ticaret Kanunu'nun belirlediği asgari tutar kadar olmalıdır. Kanun asgari sermaye miktarını belirlerken azami sermaye tutarını belirlememiştir. Şirket sermayesi ister nakit ister ayni olarak ortaklar tarafından sağlanabilir.

Ticaret şirketlerine ayni sermaye olarak konulabilecek değerler TTK 127/1. maddesinde 10 bent halinde belirtilmiştir. Bu değerler arasında gayrimenkuller, menkul mallar ve kullanma hakları gibi ekonomik değeri olan haklar yer almaktadır. Ayni sermaye konulması durumunda, bu hakların tapu siciline tescil edilmesi gerekmektedir.

Ayni sermaye artırımı yapmak istendiğinde belirli belgelerin hazırlanması gerekmektedir. Bunlar arasında dilekçe, noter onaylı genel kurul toplantı tutanağı, sermayenin yeni şeklini içeren tadil metni, hazır bulunanlar listesi ve çağrılı genel kurullarda gündem kararı bulunmaktadır. Elektronik başvuru için [mersis.gtb.gov.tr](https://mersis.gtb.gov.tr/) adresi kullanılabilir.

Ayni sermaye olarak konulan payların devri, TTK'nın 404. maddesi uyarınca iki yıl süreyle yasaktır ve geçersizdir. Bu kurala göre, ayni sermaye karşılığı çıkarılan payların devri iki yıl boyunca yapılamaz.

Ayni sermaye konulması durumunda, özellikle gayrimenkulün satılması halinde KDV'ye tabi olabilir. Kişinin KDV mükellefi olması durumunda, ticari faaliyetler kapsamında gerçekleştirilen ayni sermaye koyma işlemi KDV'ye tabi tutulabilir. Ancak iştirak hisseleri ile taşınmazların satışı KDV'den istisna olabilir.

Türk Ticaret Kanunu'na göre ticaret şirketleri anonim şirket, limited şirket, kollektif şirket, komandit şirket ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirket olarak beşe ayrılır. Şirket türü belirlenirken şirketin yapısı ve işleyişi gibi faktörler göz önünde bulundurulur.
 
Geri
Üst