Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Sirket sahibi kendi sirketinde sigortali olabilir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
44.768
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Şirket sahibi kendi şirketinde sigortalı olabilir mi?​

Şirket sahipleri, ortakları ve kendi adına çalışanlar, yani Bağ-Kur’lular, 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren kendi şirketlerinde SSK’lı olarak çalışamıyor, kendilerini SSK’lı gösteremiyorlar. Bağ-Kur’lu olmak zorundalar ve Bağ-Kur üzerinden, yani 4/B’li olarak emekli olmak durumundalar.

Işyeri sahibi başka yerde sigortalı olabilir mi?​

Torba Kanun’la yapılan değişiklikle, 1 Mart 2011 tarihinden itibaren yürürlüğe giren uygulama ile Bağ-Kur’lu bir kişinin vergi kaydı ya da şirket ortaklığı devam ederken ortak olmadığı bir iş yerinde çalışmaya başladığı andan itibaren 4/a (SSK) sigortalısı olması mümkün olmuştur.

İşletmenin içsel faktörler nelerdir?​

İşletmenin içsel faktörler nelerdir?
İç Çevre Faktörleri: İşletmenin iç çevresini oluşturan temel unsurlar; çalışanlar, işletme sahipleri, hissedarlar ve örgüt kültürüdür. Yakın Çevre Faktörleri: İşletmenin yakın çevresini oluşturan faktörler; tüketiciler, rakipler, satıcılar, sendikalar, ve finansal kuruluşlardır.

Anonim şirket ortağı Bağkurlu olmak zorunda mı?​

Anonim şirket ortağı Bağkurlu olmak zorunda mı?
Anonim şirketlerde sadece yönetim kurulu üyesi ortaklar zorunlu 4/b (Bağ-Kur) sigortalısı oluyor. Yalnızca anonim şirket ortağı olanlarsa zorunlu Bağ-Kurlu değildirler.Yine şirket ortağı olmayan yönetim kurulu üyeleri de zorunlu Bağ-Kurlu sayılmıyorlar.

Anonim şirket ortağı SSK’lı olabilir mi?​

– Şirket sahipleri ya da ortakları 1 Ekim 2008 tarihinden sonra kendi şirketlerinde SSK’lı olamıyorlar. – Bağ-Kur’lu şirket sahipleri sonradan kendilerini SSK’lı gösterirlerse, Bağ-Kur sigortalılığı son bulmadan yeni bir sigortalılık başlamayacağından SKK’lılığı iptal edilecek.

Kimler Bağ Kurlu olmak zorunda?​

İsteğe bağlı bağkur’lu olmanın ilk şartı da Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaktır veya Türkiye’de ikamet ederken sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmayan ülkelerdeki Türk vatandaşı olmaktır. Bir diğer şartı, zorunlu sigortalı olmayı gerektirecek şekilde olmayan kişiler başvurabilir.

Şahıs şirketi kuran Bağ-Kur ödemek zorunda mı?​

Şahıs şirketi kuran Bağ-Kur ödemek zorunda mı?
Evet, SGK’lı çalışan şahıs şirketi kurabilir. Hatta SGK ödemesini çalıştığı işyeri ödediği müddetçe Bağ-Kur ödemesine de gerek kalmaz yani çalışanların şirket kurmasında bir engel yoktur.

Şahıs şirketi Bağ-Kur ödemesi ne kadar 2022?​

Şahıs şirketi Bağ-Kur ödemesi ne kadar 2022?
2022 Genç Girişimci Desteği hakkında daha detaylı bilgileri içeren yazımıza ulaşmak için tıklayınız. Bunun dışındaki durumlarda şahıs şirketinizin açılışıyla birlikte her ay Bağ-Kur primi ödemeniz gerekmektedir. Primlerinizi düzenli ödediğiniz takdirde aylık 1601.28 TL gibi bir ödemeniz olur.
Vergi mükellefi sigortalı olabilir mi?​
Limited şirket ortağı Bağkurlu olmak zorunda mı?​
Şirket sahipleri ve ortakları Bağ-Kur’lu olmak zorunda. Ancak çoğunluk, hem şartlardan hem de emeklilik gelirinin daha iyi olması nedeniyle SSK’yı istiyor. Bunun için de ya kendilerini işçi gibi gösteriyor ya da sonradan SSK’ya kayıtlarını yaptırıyorlar.

Sigortalı bir işte çalışırken başka yerde çalışabilir mi?​

Sigortalı bir işte çalışırken başka yerde çalışabilir mi?
Cevap: Bir kişinin birden çok işyerinde çalışmasında yasal bakımdan bir engel yoktur. Konunun Sosyal Güvenlik yanına bakacak olursak ise işçiyi çalıştıran her iki işverenin de Sosyal Güvenlik Kurumu’na prim ödemesi zorunludur.

Basit usul mükellef sigortalı Çalişabilir mi?​

Basit usul mükellef sigortalı Çalişabilir mi?
Basit usul nakliyecilik yapan bir mükellef başka bir yerde SGK’lı olarak çalışabilir mi? Basit Usule Tabi Olmanın Genel Şartları Kendi işinde bilfiil çalışıyor ya da bulunuyor olmak var ancak başka işyerinde SGK 4 a sigortalı çalışmasında bir engel bulunmamaktadır.

Şirket ortağı bağkurlu olur mu?​

Şirket ortakları geriye dönük Bağkur’lu mu oluyor? 5510 sayılı kanuna göre şirket ortakları kural olarak Bağ-Kur sigortalısı sayılıyor. Ancak her şirket ortağı Bağ-Kur sigortalısı sayılmıyor. Örneğin, Anonim şirket ortağı olup yönetim kurulu üyesi olmayanlar zorunlu Bağ-Kur sigortalısı sayılmıyorlar.

Limited şirket ortaklarının Bağ-Kur primleri gider yazılır mı?​

Şirket ortakları ve yönetim kurulu üyeleri tarafından ödenen sosyal güvenlik primleri, kurum kazancının elde edilmesi ve idame ettirilmesi niteliğinde bulunmadığından kurum kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınması mümkün değildir.
 
Şirket sahipleri, ortakları ve kendi adına çalışanlar genellikle Bağ-Kur (4/B) sigortalısı olarak emekli olmak durumundadırlar. Ancak, 1 Mart 2011 tarihinden itibaren yürürlüğe giren uygulamayla, Bağ-Kur'lu bir kişi vergi kaydı ya da şirket ortaklığı devam ederken farklı bir iş yerinde çalışmaya başladığı zaman 4/A (SSK) sigortalısı olabilir.

İşletmenin içsel faktörleri arasında çalışanlar, işletme sahipleri, hissedarlar ve örgüt kültürü gibi unsurlar bulunmaktadır. Ayrıca işletmenin yakın çevresini oluşturan faktörler arasında tüketiciler, rakipler, satıcılar, sendikalar ve finansal kuruluşlar da yer almaktadır.

Anonim şirketlerde sadece yönetim kurulu üyesi ortaklar zorunlu Bağ-Kur sigortalısı olurken, anonim şirket ortakları Bağ-Kurlu olmak zorunda değildir. Ayrıca şirket ortağı olmayan yönetim kurulu üyeleri de zorunlu Bağ-Kurlu sayılmamaktadır.

Sigortalı bir işte çalışırken başka bir yerde de çalışmak mümkündür. Ancak bu durumda her iki işverenin de Sosyal Güvenlik Kurumu'na prim ödemesi gerekmektedir.

Şahıs şirketi kuran bir kişi Bağ-Kur ödemek zorunda olabilir. Açtığı şahıs şirketi için her ay Bağ-Kur primi ödemek durumunda olacaktır.

Limited şirket ortakları genellikle Bağ-Kur'lu olmak zorundadır. Ancak, bazı ortaklar SSK'lı olmayı tercih edebilir ve kendilerini işçi gibi göstererek ya da sonradan SSK'ya kayıt yaptırarak bu durumu sağlayabilirler.

Basit usul mükellefler de sigortalı olarak çalışabilirler. Ancak kendi işlerinde aktif olarak çalışmaları gerekmektedir. Ayrıca, şirket ortakları ve yönetim kurulu üyeleri tarafından ödenen sosyal güvenlik primleri genellikle kurum kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınmamaktadır.

Bağ-Kur, SSK, işletme sahipliği, işverenlik gibi konularda detaylı bilgi almak için resmi kurumlarla iletişime geçmek önemlidir. Vereceğim bilgiler genel doğruları yansıtmaktadır, fakat her durum farklılık gösterebilir.
 
Geri
Üst