- Konu Yazar
- #1
Şirket olarak zekât verilir mi?
Şirketler, hükmî şahıs niteliğinde olduklarından, şirketlerin kendisi değil de, ortaklardan her birinin hissesi, tek başına veya varsa diğer mallarıyla birlikte nisap miktarına ulaşırsa zekâta tâbi olur.Alacağın zekâtını vermek gerekir mi?
Geri ödeneceği kesin olan alacakların, her yıl alacaklı tarafından zekâtlarının ödenmesi gerekir. Alacak tahsil edilmeden önce zekâtı verilmemişse, tahsil edildikten sonra, geçmiş yıllara ait zekâtlar da ödenmelidir. İnkâr edilen veya geri alınma ihtimali olmayan alacakların her yıl zekâtının verilmesi gerekmez.Çocuk Esirgeme Kurumu’na da, gerçekten fukaraya, kamuya harcayacak kuruluşlara da zekât verilebilir. Bu konuda Kur’ân açısından bir engel yoktur.
Fabrikanın zekatı nasıl hesaplanır?
Fabrikanın zekatı nasıl hesaplanır?Ticari amaçla yapılan ev, dükkan vb. inşaatlar zekat verilecek gündeki piyasa değeri bedeli üzerinden kırkta bir (% 2,5) oranında hesaplanarak zekat verilmesi gerekir.
Sermayeye zekât düşer mi?
Sermayeye zekât düşer mi?Borçtan ve aslî ihtiyaçlarından fazla 80.18 gr. altın değerinde ticaret malına sahip olan kişinin, bu malın elde edilmesinin üzerinden bir yıl geçmesi hâlinde, kırkta bir (%2,5) oranında zekâtını vermesi gerekir. Zekât, ileride elde edilmesi muhtemel kârdan değil, mevcut sermayeden ödenmesi gereken mali bir ibadettir.
Kişi alacağını zekâta sayabilir mi?
Peşin alıp, peşin satan tüccarların henüz teslim almadığı alacakları, var olan nâmî özelliğe sahip malları ile beraber sayılarak her yıl zekâtı verilir.54 Özetle peşin alış-verişlerdeki alacaklar, eldeki mal gibi değerlendirilir. Nâmî vasıfta ise diğer kriterlerin varlığıyla zekâta tabidir.Hayvanlara yapılan yardım zekât yerine geçer mi?
onun adı sadakadır. zekatı da ver,sadakayı da ver, hayvancağızı da besle. bunlar birbirine engel değil.Kâr amacıyla alınıp satılan mallara “ticaret malları” denir. Borçtan ve aslî ihtiyaçlarından fazla 80.18 gr. altın değerinde ticaret malına sahip olan kişinin, bu malın elde edilmesinin üzerinden bir yıl geçmesi hâlinde, kırkta bir (%2,5) oranında zekâtını vermesi gerekir.