AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Şirket Nasıl Kurulur?

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Şirket kurmaya kalkmak akla sonu gelmeyen prosedürleri getirse de, planlı ve adım adım ilerlenirse sürecin kolaylaşması mümkündür. Şirket nasıl kurulur? adım adım inceleyelim.

Şirket nasıl kurulur, sorusu şirket kurmak isteyenlerin aklına gelen ilk sorudur ve cevabın içinde kaybolmak mümkündür. Özellikle de ülkemizde bu süreçler oldukça fazla prosedür gerektiriyor gibi gözükmektedir. Aslında evet ama planlı ve adım adım yol alırsanız prosedürler içinde kaybolmaz ve süreçleri doğru yöneterek şirketinizi rahat bir şekilde kurabilirsiniz. Şimdi de şirket kurmak için atılması gereken adımları sırasıyla detaylandıralım.

1-) Mali Müşavir Bulunması:
Şirket kurmaya karar verdiğiniz zaman ilk adım olarak sizi anlayacak size yardımcı olabilecek bir mali müşavir ile anlaşma yapmanız gerekmektedir.

2-) Firma Türünün Belirlenmesi:
Şirket kuruluşunda atılacak adımlar
ın en önemlilerinden biri firma türünün belirlenmesidir. Şahıs mı, limited mi, anonim mi net olarak belirlemeniz gerekmektedir. Burada işin içinde sizin dışınızda da birileri varsa ortak, destek vb. gibi bu durumda firma türüne ve detaylarına çok doğru karar vermek gerekir. Aksi takdirde sorun yaşanması da olasıdır.

3-) Ana Sözleşmenin Hazırlanması:
Şirket kuruluşunun en önemli adımı nedir
diye sorulsa bu maddeyi söyleyebiliriz. Ana sözleşmenin içeriği çok önemlidir. Bu içerikte özetle; ünvan, adres, ortaklar varsa hisse oranları, müdür ve temsilciler kim, sermayedarların pay oranları, şahıs firması ise sermaye miktarı, limited veya anonim ise minimum sermaye tutarı, firma ilanlarının nasıl yapılacağı ve firmadan ayrılım durumunda ne olacağı gibi bilgiler bulunmaktadır.

4-) Ana Sözleşmenin Ticari Sicil Onayı:
Ana sözleşmeniz, mali müşavir tarafından MERSİS sistemine kaydedilir ve kayıt numarası oluşturulmuş olur. Bu numara ile Ticari Sicil Müdürlüğü’nde 3 kopya olarak hazırlanan ana sözleşme, ilgili memur ve var ise ortaklar önünde imzalanır ve teslim alınır.

5-) Vergi Kimlik Numarası ve Banka İşlemleri:
Ticari sicil onayı ile vergi dairesinden vergi numaranızı alabilirsiniz. Yine MERSİS üzerinden ilgili bölüme girip potansiyel vergi numarasını almanız mümkündür. Alınan potansiyel numara firma tescili sonrası kalıcı vergi kimliğiniz olacaktır. Banka işlemlerinde ise kuracağınız şirket türüne göre bazı farklılıklar olmaktadır. Bunları çalışacağınız bankaya detaylı sorduktan ve öğrendikten sonra karar verip hesap açtırmanız doğru olacaktır.

6-) Ticari Sicile Belgelerin Verilmesi:
Şirket nasıl kurulur
sorusunun cevabında artık son adımlara gelmek üzeresiniz. Şu ana kadar aldığınız tüm evrak ve belgeleri, ticari sicilinde istediği bazı ekstra belgeleri de hazırlayıp, harcı da yatırdıktan sonra tüm bu belgeleri Ticari Sicil Müdürlüğü’ne teslim etmelisiniz. İncelemeden sonra onaylandıysa size, tescil yazısı, faaliyet belgesi ve sicil tasdiknamesi verilecektir.

7-) İmza Sirkülerinin Hazırlatılması:
Ticari sicile evrak teslimi ve sicil onaylarının alınması ile firmanız tüzel kişilik kazanmış olacaktır. Firma temsilcisi kim ise noterden şirket ünvanı altına atacağı imza ile imza sirküleri hazırlatmalıdır.

Defter Tasdikleri:
Firma türünüze göre hazırlanmış olan tüm defterlerinizin, ticari sicil müdürlüğünden tasdiklenmesi gerekmektedir.

9-) Vergi Dairesi Kayıt Ve İşe Başlama Bildirimi:
Tescil işleminden sonrada ilgili vergi dairesine başvurulur. Vergi dairesi de kontrollerini yapar ve yetkilinin imzasını aldıktan sonra yoklama tutanağını oluşturur.

10-) Odaya Kayıt Ve Belediye İşlemleri:
İş kolunuz doğrultusunda ilgili olan odaya, örneğin sanayici iseniz sanayi odasına başvuru yapmalısınız. Başvuru da; başvuru formunu doldurmanız, ticari sicil gazetesi, ana sözleşme, imza sirküleri, kimlik bilgileri ve ikamet gibi bilgileri beyan etmeniz gerekecektir. Şirket nasıl kurulur sorusunun son adımı olarak belediyeden işyeri açma izni ve ruhsatı çıkarılması gerekir. Bunun içinde ticari sicil gazetesi, oda kayıt sureti, kira kontratı ve vergi levhası ile başvuru yapılmalıdır.
 
Geri
Üst