- Konu Yazar
Şirket mülkiyet yapısı nedir?
Mülkiyet yapısı, şirket sermayesini sağlayanların kim olduğunu ve sermaye paylarının büyüklünü ifade etmektedir (Yıldırım ve Demireli, 2009: 83). Şirket hisselerinin önemli bir bölümünün belirli kişilerin (hissedarların) elinde bulunması mülkiyet yoğunluğunun fazla olduğu durumu ortaya çıkarmaktadır.Şirketlerde sahiplik ve yönetim nasıl ayrılır?
Bir kişi veya aile, hisse senetlerine sahip olarak doğrudan mülkiyete ve/veya piramit ve holding yapılar aracılığı ile de dolaylı mülkiyete sahip olabilmektedir. Piramit ve holding yapılanmalar sahiplik ile yönetim fonksiyonunun ayrılmasına olanak verirler.Kurumsal Yönetim işletmeler için neden önemlidir?
Devletler açısından değerlendirildiği zaman etkili bir kurumsal idare, ilgili devletin itibarının arttırılması, sermayenin yurt içinde kalmasının sağlanması, ekonomik krizlere karşı hazırlıklı olunmasını ifade etmektedir. Rekabet gücünün artması da önem taşımaktadır.
Kurumsal yapı nasıl olmalı?
Kurumsal yapı oluşturma için şirketin kuruluş amacı, bu amaca yönelik kısa ve uzun vadede belirlediği hedefler olmalıdır. Şirketin hedeflerine yönelik oluşturduğu bir şirket politikası bulunmalıdır. Bu politika tüm çalışanlar tarafından iyi kavranmalıdır. Kurumsal yapı hiyerarşi gerektiren bir yapıdır.
Kurumsal yönetim mekanizmaları nelerdir?
SPK’nın Kurumsal yönetim ilkeleri, pay sahipleri, kamuyu aydınlatma ve şeffaflık, menfaat sahipleri ve yönetim kurulu olmak üzere 4 bölümden oluş- maktadır. Kurumsal yönetimin etkin olarak uygulanabilmesi için kullanılan şirket içi mekanizmalardır. Bunlar yönetim kurulu ve mülkiyet yapısıdır.Işletmelerde kurumsal yönetim uygulamalarının şirket performansı üzerindeki etkileri nelerdir?
Araştırmadan elde edilen bulgular neticesinde; kurumsal yönetim uygulamaları iyi olan, kamuyu aydınlatma ve şeffaflık ilkelerine uyum ile yatırımcı haklarını gözetme konularına başarılı olan işletmelerin işletme performanslarının diğer işletmelere kıyasla daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.Kuramsal yapı ne demek?
Kesin bilgiye karşıt olarak konulan varsayımsal bilgi. Tek tek şeylere yönelik ayrıntılı ya da ayrıştırıcı bakış biçimine karşıt olarak bütünleyici ya da birleştirici bakış biçimi. Uygulamada bir sonucu elde etmek için yol gösterici olarak konuların ve özellikle yöntemin kurallarını içeren bütünsel bilgi ya da tasarım.