AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sirket kapandiktan sonra evraklar kac yil saklanir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
140.190
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Şirket kapandıktan sonra evraklar kaç yıl saklanır?​

TTK’ya göre 10 yıl olan saklama süresi VUK’da (ve Sosyal Sigorta Đşlemleri Yönetmeliğinde) beş yıla indirilmiştir. Yine TTK’ya göre, defterler son kayıt tarihinden, belgeler ise tarihlerinden itibaren 10 yıl süreyle saklanmalıdır.

Belgelerin zayi olması ya da kaybolması durumunda muhasebe meslek mensubunun yapması gerekenler nelerdir?​

Tacir, defterin kaybını öğrendiği tarihten başlayarak onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinde buna ilişkin belge verilmesini isteyebilir ve bu süre hak düşürücü süredir. [1] Hasımsız olarak görülecek bu davada, mahkemeler gerekli araştırmayı yapmak durumundadır.
Faturalar kaç yıl saklanmalı?​
Vergi Usul Kanunu’na göre saklama zorunluluğu e-Faturanın düzenlendiği ya da alındığı yılı takip eden beş (5) yıl, Türk Ticaret Kanunu açısından ise on (10) yıldır.

Kooperatif karar defteri kaybolursa ne olur?​

Kooperatif karar defteri kaybolursa ne olur?
Yani karar defteri kaybolduğunda ticari işletmenin bulunduğu yerdeki yetkili mahkemeye yasal süresi içerisinde müracaat edilerek zayi belgesinin alınması ve alınan bu belge ile yeni defter tasdiği için notere müracaat edilmesi gerekmektedir.

Gelen giden evraklar kaç yıl saklanır?​

Gelen giden evraklar kaç yıl saklanır?
66 Gelen ve giden evrak kayıt defterleri 5 yıl 25 yıl Devlet Arşivi’ne gönderilmez. 67 Müdürlükler veya Birimler Arası Koordinasyon Kurulu toplantı tutanakları 5 yıl – Devlet Arşivi’ne gönderilmez. 68 Kuruluş brifingi dosyası 5 yıl 10 yıl Devlet Arşivi’ne gönderilmez. Birer nüsha Devlet Arşivi’ne gönderilir.

Ticari defter ve belgelerin kaybolması ile ilgili sorumluluklar nelerdir?​

Bir diğer ifade ile, saklamakla yükümlü olduğu defter ve belgelerin on yıllık kanuni süre içerinde zayi olması, kaybolması, yitmesi, yok olması, elden çıkması, yararsız olması durumlarında tacir, bu zayi olma keyfiyetini öğrendiği tarihten itibaren 15 (on beş) gün içerisinde ticari işletmenin bulunduğu yerin asliye …

Muhasebe kayıtları kaç yıl saklanır?​

Türk Ticaret Kanunu’nda defter ve belgelerin saklanma süresi 10 yıl olarak belirlenmiştir.
Karar defteri zayi belgesi kaç günde alınır?​
ZAYİ BELGESİ ALMAK KAÇ GÜN SÜRER? KAYBOLAN DEFTER TÜRÜNE GÖRE DEĞİŞMEKLE BERABER MAHKEME SÜRECİ-3-6 AY ARASI SÜRMEKTEDİR. ANCAK KARAR DEFTERİ ZAYİ İŞLEMİNDE 5 GÜN İÇİNDE, KARAR TASDİKLETEBİLİRİZ.

Karar defteri kaybolunca ne yapılır?​

Karar defteri kaybolunca ne yapılır?
Karar defteri kaybolduğunda işletmenin bulunduğu yerdeki yetkili mahkemeye, yasal süre dahilinde başvurularak zayi belgesinin alınması ve bu belge ile yeni defter onayı için notere gidilmesi gerekmektedir.

Tahakkuk evrakları kaç yıl saklanır?​

Tahakkuk evrakları kaç yıl saklanır?
MADDE 9 – (1) Kamu idarelerinin hesap ve işlemlerine ilişkin her çeşit belge ve bilgi, genel yönetim kapsamındaki kamu idareleri için ilgili idarenin kontrol ve gözetiminde bütçe yılının bitiminden başlayarak zaman aşımını kesen ve durduran haller hariç on yıl süreyle saklanır.
 
Şirket kapandıktan sonra belgelerin ve evrakların ne kadar süreyle saklanması gerektiği konusunda detaylı bilgiler verilmiş. Türk Ticaret Kanunu'na göre defterlerin ve belgelerin saklanma süresi genellikle 10 yıldır, ancak Vergi Usul Kanunu ve Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği gibi diğer düzenlemelerde bu süre farklılık gösterebilir. Belirli belgeler için farklı saklama süreleri öngörülmektedir.

Eğer bir belge kaybolursa, örneğin muhasebe kayıtları, defterler veya faturalar, tacirin yapması gereken adımlar belirli bir süre içinde yetkili mercilere başvurmaktır. Belge kaybı durumunda ticari işletmenin bulunduğu yer yetkili mahkemesine müracaat edilerek zayi belgesinin alınması için başvuruda bulunulmalıdır. Bu süreler genellikle işle ilgili olarak 15 gün gibi kısa bir süre içerisinde gerçekleştirilmelidir.

Karar defteri, gelen-giden evraklar ve diğer belgeler için de benzer şekilde kayıp durumlarında uygulanacak prosedürler belirtilmiş. Özetle, belgelerin kaybolması durumunda hukuki süreçlerin başlatılması ve gerekli belgelerin yeniden tanzimi için istenilen mercilere başvuru yapılması gerekmektedir.

Bu konuda detaylı bilgi almak ve güncel mevzuatlara uygun şekilde hareket etmek için bir avukat veya muhasebeciden destek almanızda fayda olabilir.
 
Geri
Üst