AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sirket defterleri nerede saklanir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Şirket defterleri nerede saklanır?​

Bununla birlikte, TTK’nın 68/son fıkrasındaki ifadelerden, defterler açısından ticari işletmenin esas alındığı anlaşılmaktadır. Bu nedenle, kanunda açık bir hüküm olmasa dahi, ticari defterler ticari işletmenin bulunduğu yerde saklanmalıdır.

Türk Ticaret Kanununa göre defterler kaç yıl saklanır?​

TTK’ya göre 10 yıl olan saklama süresi VUK’da (ve Sosyal Sigorta Đşlemleri Yönetmeliğinde) beş yıla indirilmiştir. Yine TTK’ya göre, defterler son kayıt tarihinden, belgeler ise tarihlerinden itibaren 10 yıl süreyle saklanmalıdır.
Zayi belgesi alınmazsa ne olur?
Oysa, yeni TTK’ya göre ticari defterlerin mevcut olmaması veya hiçbir kayıt içermemesi yahut Kanuna uygun saklanmaması hâllerinde, sorumlular üçyüz günden az olmamak üzere adli para cezasıyla, yani 6.000 TL’den 73.000 TL’ye kadar adlî para cezasıile cezalandırılırlar.
Defter zayi belgesi nasıl alınır?
Zayi belgesi taleplerinin, ticari işletmenin bulunduğu yer asliye ticaret mahkemelerine yöneltilmesi gerekmektedir. Zayi belgesi talebinin, zayi olma halinin gerçekleştiğinin, bir başka deyişle zayi olma sonucunu doğuran olayın öğrenilmesinden itibaren 15 gün içerisinde yapılması gerekir.

Işletme defteri kaç yıl saklanır?​

Türk Ticaret Kanunu’nda defter ve belgelerin saklanma süresi 10 yıl olarak belirlenmiştir.

Apartman aidat makbuzları kaç yıl saklanır?​

Maddesine göre ise Bu kanuna göre defter tutmak mecburiyetinde olmayanlar. Almaya mecbur oldukları fatura ve gider pusulası ve müstahsil makbuzlarını tarih sırası ile tanzim tarihlerini takip eden takvim yılından başlayarak beş yıl süre ile muhafaza etmeye mecburdurlar.
Pay defteri kayboldu ne yapmalıyım?
SONUÇ Ticari defterlerin tacirin elinde olmayan mücbir sebepler dolayısıyla kaybolması, yok olması veya okunamaz şekilde tahrip olması hallerinde, bu durumun öğrenilmesinden itibaren 15 gün içinde yetkili mahkemeden zayi belgesi talep edilmelidir.
 
Geri
Üst