Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Sirket araci ile yapilan kazalarda gercek sorumlu kim?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
53.477
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Şirket aracı ile yapılan kazalarda gerçek sorumlu kim?​

Saha personelinin şirket arabasıyla trafik kazası yapması durumunda araç şirkete ait olduğu için şirket işleten sıfatı ile bu durumdan sorumlu olmaktadır. Bu sorumluluk ancak şirkete ait olan aracın sürücüsünün kusursuz olması durumunda ortadan kalkmaktadır.

Araç işyeri midir?​

Araç işyeri midir?
Keza 1475 Sayılı Yasanın 1’inci ve 506 Sayılı Yasanın 5.maddesi 2.fıkrasında açıkça belirlendiği üzere, araçlar işyeri kapsamında kabul edilmişlerdir.

Işe giderken kaza iş kazası sayılır mı?​

Işe giderken kaza iş kazası sayılır mı?
İşe giderken geçirilen süre, hizmet süresinden sayılacağından ve dava konusu olay işe giderken gerçekleşmiş olduğundan kaza trafik-iş kazasıdır.

Şirket aracı ile trafik kazası iş kazası mıdır?​

İşçinin kullandığı aracın kaza yapması sonucunda işçinin yaralanması veya hayatını kaybetmesi halinde işveren sorumlu olacaktır. Zira 4857 Sayılı İş Kanunu’nun 2.maddesi uyarınca araçlar da işyeri sayıldığından işçinin karıştığı bir trafik kazası iş yerinde gerçekleşmiş bir iş kazası gibi sayılmaktadır.

Kazadan dolayı sorumluluk kime aittir?​

Kazadan dolayı sorumluluk kime aittir?
Trafik kazası esnasında, kaza yapan aracı kullanan şahıs ile aracın sahibinin aynı kişiler olmaması durumunda, aracın sahibi, “kusursuz sorumluluk ilkesi” gereğince hukuken sorumludur.

Arabayı başkasına vermek suç mu?​

Arabayı başkasına vermek suç mu?
Arabanı başka birisine vermeyeceksin demek ki. Fakat bunu kaç kişi biliyor. Toplumsal bir yara aslında bu… Yani bir komşunuz sizden araba istiğinde, siz arabanızı komşunuza verdiğinizde, adam kaza yapıp ölürse, ailesi size tazminat davası açarsa suçlu bulunursunuz.

Şirket aracı kimlere verilir?​

Şirketlerin personel kullanımı için tercih ettikleri araba topluluğuna filo adı verilmektedir. Şirketler kullanıma aldıkları filoları filo şirketlerinden araba kiralayarak ya da şirket üzerine araç satın alarak personellerine teslim etmektedirler.

İş yerinde kalp krizi iş kazası sayılır mı?​

İş yerinde kalp krizi iş kazası sayılır mı?
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, kalp krizinin “sigortalının işyerinde bulunduğu sırada” ortaya çıkması ve “o işyerinde işveren tarafından yürütülen bir işin yapılması esnasında” meydana gelmesi nedeniyle yaşanan olayı “iş kazası” olarak niteliyor.

Şirket Aracına Kesilen trafik Cezasını kim öder?​

Şirket Aracına Kesilen trafik Cezasını kim öder?
Yargıtay’dan karar: Şirket aracına kesilen cezayı işçi ödemez.

Trafik iş kazası ne demek?​

Trafik iş Kazası Nedir? İşçinin işe gelip giderken veya işverenin emir ve talimatı altındaki seyahati sırasında meydana gelen kaza iş kazasıdır.

Trafik kazasında karşı tarafın hasarını kim öder?​

Trafik kazasında karşı tarafın hasarını kim öder?
Yani kazaya neden olduğunuz bir durumunda meydana gelen bir hasar varsa karşı tarafın masrafları, trafik sigortası poliçenize göre sigorta şirketi tarafından ödenir.
 
Şirket aracı ile yapılan kazalarda gerçek sorumlu genellikle aracı kullanan sürücü olarak düşünülse de, aslında durum daha karmaşıktır. Saha personelinin şirket arabasıyla trafik kazası yapması durumunda araç şirkete ait olduğundan, şirket işleten sıfatıyla bu durumdan sorumlu olmaktadır. Ancak bu sorumluluk, aracı kullanan sürücünün kusursuz olması durumunda ortadan kalkabilmektedir.

Araçlar işyeri kapsamında kabul edildiği için 1475 Sayılı Yasanın 1. maddesi ve 506 Sayılı Yasanın 5. maddesi 2. fıkrasına göre araçlar işyeri olarak değerlendirilir.

İşe giderken meydana gelen kazalar genellikle iş kazası olarak kabul edilir. İşe giderken geçirilen süre hizmet süresinden sayıldığından, işe giderken gerçekleşen kazalar genellikle trafik-iş kazası olarak değerlendirilir.

Şirket aracı ile trafik kazası iş kazası olarak kabul edilir. İşçinin kullandığı aracın kaza yapması sonucunda işçinin yaralanması veya hayatını kaybetmesi durumunda işveren sorumlu olacaktır. Çünkü 4857 Sayılı İş Kanunu'na göre araçlar da işyeri sayıldığından, işçinin karıştığı bir trafik kazası iş yerinde gerçekleşmiş bir iş kazası olarak değerlendirilir.

Trafik kazalarında sorumluluk durumu ise kaza yapan aracı kullanan kişi ile aracın sahibi arasındaki duruma göre değişebilir. Eğer kaza yapan aracı kullanan kişi ile aracın sahibi aynı kişi değilse, aracın sahibi hukuken sorumlu olabilir, çünkü kusursuz sorumluluk ilkesi gereği aracın sahibi sorumluluk altında olabilir.

Arabayı başkasına vermek, kazaya sebep olması durumunda hukuki yaptırımlarla karşılaşılabilir. Bu nedenle aracınızı başkasına verirken dikkatli olmak ve riskleri göz önünde bulundurmak önemlidir.

Şirket aracı genellikle şirket personeline veya belirli amaçlar doğrultusunda yetkilendirilen kişilere verilir. Şirketler genellikle araç filosu oluşturarak bu araçları personellerine teslim ederler.

İş yerinde meydana gelen kalp krizi durumu iş kazası olarak kabul edilebilir. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu da kalp krizinin işyerinde bulunduğu sırada ve işveren tarafından yürütülen bir iş esnasında meydana gelmesi durumunda iş kazası olarak nitelendirebilmektedir.

Şirket aracına kesilen trafik cezasını kimin ödeyeceği konusu ise genellikle aracın sahibi olan şirketi ilgilendirir. Yargıtay kararlarına göre, işçiler genellikle şirket aracına kesilen cezayı ödemezler.

Son olarak, trafik kazalarında karşı tarafın hasarını genellikle kusura bağlı olarak ya sigorta şirketi ya da kazaya sebep olan kişinin trafik sigortası poliçesi kapsamında öder. Bu durum poliçeye göre değişebilir, dolayısıyla sigorta poliçenizi dikkatlice incelemek önemlidir.
 
Geri
Üst