AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sirket adina marka tescili Nasil Yapilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
143.172
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Şirket adına marka tescili Nasıl Yapılır?​

Firmalar ve ya kişiler marka tescili yaptırırken öncelikle Türk Patent Enstitüsü’ne başvuru yaparlar. Bunun için tüm belgelerin de eksiksiz bir şekilde hazırlanması gerekir. Belgeler Türk Patent Enstitüsü’ne teslim edilir. Bu süreden itibaren başvuru kesinlik kazanır ve marka unvanı koruma altına alınır.

Marka tescili ücreti ne kadar?​

Buna göre, e-Devlet üzerinden yapılan patent ve faydalı model başvuru ücretleri 14,75 lira, marka tescil ücreti 436,78 lira, coğrafi işaret ve geleneksel ürün başvuru ücretleri 6,27 lira oldu. Tasarım tescil başvuru ücreti ise 71,95 lira olarak tespit edildi. Tebliğ 1 Ocak 2022’de yürürlüğe girecek.

Şirket adı nasıl belirlenir?​

Şirket adı nasıl belirlenir?
Şirket İsmi Nasıl Olmalıdır? İsim Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken 15 Madde
- 1 Şirketinizin İsmini Kısa Tutun.
- 2 Kolay Okunsun.
- 3 Eşsiz ve Unutulmaz Olun.
- 4 Kelime Anlam İfade Etsin.
- 5 İsim Ek Aldığında Karmaşa Yaşanmasın.
- 6 İpucu Verin.
- 7 İlginç Kelimeleri Yaratıcı Bir Şekilde Kullanın.
- 8 Ölçeklenebilir İsimler Seçin.

İsim hakkı almak kaç para?​

Buna göre, e-Devlet üzerinden yapılan patent ve faydalı model başvuru ücretleri 10,76 lira, marka tescil ücreti 321,61 lira, coğrafi işaret ve geleneksel ürün başvuru ücretleri 2,29 lira oldu. Tasarım tescil başvuru ücreti ise 54,24 lira olarak tespit edildi. Tebliğ 1 Ocak 2021’de yürürlüğe girecek.

Marka tescili almak için şirket gerekli mi?​

Marka tescil başvurusu yapmak için şirket kurmak gerekmez. Herhangi bir ticari faaliyeti olmayan şahıslar bile kısa-orta vadede kullanmayı planladığı ismin marka tescili için başvuruda bulunabilir. Ticari faaliyete başlamış olmak başvurunun kabul edilmesi şart değildir.

Marka tescilini kimler yapabilir?​

Marka tescilini kimler yapabilir?
Türkiye’de yerleşik bulunan ticari faaliyette bulunan herkes marka tescil başvurusu yapabilir. Ayrıca Türkiye’de yerleşik Paris sözleşmesi taraf olan ülkelerden gerçek veya tüzel kişiler de marka başvurusu hakkına sahiptir.
Marka tescil ücreti nereye ödenir?​
İsteğe bağlı kayıt tescil işlemine dair ödemelerinizi; Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı mal müdürlükleri ve muhasebe müdürlükleri üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.
Şirket ismi hangi harfle başlamalı?​
Şirket isimlerinde ise C ve S harflerinin yanında A da tercih ediliyor. Türkiye’de ise marka isimlerinin çoğu S-Ş, T ve A harfleriyle başlarken, şirketler isimlerinin ilk harfleri olarak A ve B’yi tercih ediyor.

Şirket ismi Türkçe olmalı mı?​

Şirket ismi Türkçe olmalı mı?
İşletme konusu ile şirket türünü gösteren ibarelerin Türkçe olması kaydıyla ticaret unvanınızı serbestçe (yabancı dilde) belirleyebilirsiniz.

İsim hakkı almak için ne yapmalı?​

İsim hakkı, isim patenti gibi bu hakların elde edilebilmesi için Türk Patent ve Marka Kurumu’na marka tescili başvurusu yapılması ve bu kapsamdaki teknik birtakım yasal prosedürlerin yerine getirilmesi gerekmektedir.

İsim tescil işlemleri nasıl yapılır?​

Marka tescili yapmak için 2 seçeneğiniz bulunmaktır; Kendiniz TPE (Türk Patent Enstitüsü) sitesine giderek online başvuru yapabilirsiniz veya TPE’nin Marka Vekillerinden (Yetkili Patent Ofisleri) aracılığıyla başvurunuzu yapabilirsiniz.

Kimler marka tescili yaptırabilir?​

Kimler marka tescili yaptırabilir?
Dünya Ticaret Örgütü Kuruluş Anlaşması ya da Paris Sözleşmesi açısından taraf olan ülke vatandaşları marka tescili yapabilir. Bu anlaşma ve sözleşmelerde geçen oluşturulmuş şartlara göre kişi ya da kurumun marka tescili yapabileceğine karar verilmektedir.

Marka Tescil Belgesi almak ne kadar sürer?​

Marka Başvurusu itiraz olmadığı takdirde Başvuru tarihinden İtibaren 6-8 ay içerisinde sonuçlanmaktadır. Marka koruma süresi 10 yıldır. Süresi sona eren marka yenilenebilir.

Marka tescil süreci ne kadar sürer?​

Marka başvurusunun sahibi yaklaşık 11 aylık bir süre sonunda Tescil Belgesini temin etmiş olur.
 
Marka tescili, önemli bir süreç olup firmalar ve bireyler için marka haklarını korumak adına oldukça değerlidir. Türk Patent Enstitüsü'ne yapılan başvuru ile marka unvanı koruma altına alınabilir. Belgelerin eksiksiz ve doğru bir şekilde hazırlanması bu süreçte önem arz etmektedir.

Marka tescili için belirlenen ücretler ise değişkenlik gösterebilmektedir. Örneğin, marka tescil ücreti 436,78 lira iken isim hakkı almak için ödenen ücret farklı olabilmektedir. Bu ücretleri ödemek için Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı mal müdürlükleri ve muhasebe müdürlükleri üzerinden ödeme yapabilirsiniz.

Şirket ismi belirlerken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar bulunmaktadır. Kısa, kolay okunabilir, eşsiz ve unutulmaz, anlamlı ve özgün bir isim seçmek önemlidir. Ayrıca isminizi seçerken karmaşa yaşanmamasına ve ipucu vermesine dikkat etmek de faydalı olacaktır.

Marka tescili yapmak için şirket kurmak zorunlu değildir. Herhangi bir ticari faaliyeti olmayan bireyler dahi isim hakkını koruma altına almak için marka tescili başvurusunda bulunabilirler. Ayrıca marka tescili için Türkiye'de yerleşik her ticari faaliyet yürüten kişi veya Paris Sözleşmesi tarafı ülkelerden kişiler başvuru yapabilirler.

Marka tescil süreci genellikle 6-8 ay içerisinde sonuçlanır ve marka koruma süresi 10 yıldır. Bu süre sonunda markanızı yenileyebilirsiniz. Tescil belgesi almak için ise yaklaşık 11 aylık bir süre beklemeniz gerekebilir.

Marka tescili ve isim haklarınızı koruma altına almak için Türk Patent ve Marka Kurumu'na başvuru yapmanız gerekmektedir. TPE'nin resmi websitesi üzerinden online başvuru yapabileceğiniz gibi yetkili marka vekilleri aracılığıyla da başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Bu süreçte, markanızın tescillenmesi ve korunması için gerekli adımları atmak önemlidir.
 
Geri
Üst