Şirk ceşitleri nelerdir?

zeberus

Yeni Üye
ŞİRK CEŞİTLERİ
şirke duşmek nasıl olur
şirk nedir

Şirk terkedilmezse, affedilmeyecek tek gunahtır Şirke giren, koyu bir sapıklığa duşer( Nisa, 116)

Şirk, sahibini Cehenneme ceker( En'am,72)

Şirk, hayır amelleri yakar yok eder( En'am, 88)

Rahmet Peygamberimiz'e (sav) kulak verelim:

Kim Allah'a hicbir şeyi ortak koşmadan olurse Cennet'e girer Kim de Allah'a herhangi birşeyi ortak koşarak olurse, ateşe girer( Muslim, iman, 151; Ahmed, Musned, l, 382)

Size en buyuk gunahları haber vereyim: Bunlar; Allah'a ortak koşmak, annebaba hukukunu ciğnemek, yalan yere yemin etmektir( Buhari, Şehadat, 10; Muslim, iman, 143; Tirmizi, Birr, 6; Ahmed,

Musned, III, 131)

Gunahların en buyuğu, seni yaratan Rabbine herhangi bir varlığı ortak gormendir( Buhari, Tevhid, 40; Muslim, iman, 141; Tirmizi, Tefsir (26), 12)

Allah Teala, kıyamet gunu, kendisine ortak koşan kimseyi ortak koştuğu şey ile başbaşa bırakıp ona:

Git! Kim icin amel etti isen karşılığını ondan iste!der( Tirmizi, Tefsir, 19 (No:3154); Konu ile ilgili bir hadis icin bkz: Muslim, Zuhd, 46)

Allahu Teala buyuruyor ki: Ey kulum! Bana ibadet ettiğin ve benim rahmetimi beklediğin surece, halin ne olursa olsun, seni affederim Ey kulum! Huzuruma yer dolusu gunahla gelsen, ancak bana hicbir şeyi ortak koşmamış olsan, ben seni yer dolusu mağfiretimle karşılarım( Ahmed, Musned, V, 154; Munziri, etTerğib, II, 467 )

Şu halde bu derece onemli ve tehlikeli olan şirk nedir?

Şirk, kulun, Allah'tan başka bir varlığı O'na eş koşması, o varlığı Allah'a denk gormesi, onda ilahlık ozelliklerinin ve yetkilerinin bulunduğunu duşunmesi veya onu Allah'ın yanında yardımcı kabul etmesi; Allah'a yapılacak taat ve teslimiyeti ona gostermesidir Kısaca şirk, hurmeti ibadete cevirmek, halkı Yuce Halika benzetmek, basit eşyayı Mevla gibi sevmek, kul ile Rab arasındaki farkı gormemektir

Şirk, bu alemde işlenen en buyuk gunahtır Yoktan varedilmiş bir varlık, nasıl Yuce Yaratıcının yerine konulabilir Abd, nasıl ma'bud olur Bir kimse, kendisini yaratan ve yaşatan Allahu Teala'yı unutup başkasına kulluk ederse, yuce Rabbine karşı en buyuk edepsizliği yapmıştır Şirke duşen kimse, onu tamamen terkedip gercek bir imana gelmedikce, Allah kendisini affetmeyecektir

Şirke alet edilen varlık, bir peygamber olabilir Ayrıca, bir melek, veli, insan, cin, hayvan, taş, ağac, ateş, ay, guneş, yıldız veya başka bir varlık, şirke sebep yapılabilir Dunya tarihinde bunların hepsi olmuştur Gunumuzde de, değişik şekilleriyle şirke ve kufre duşulmektedir Bazıları nefsine, bazıları da kotu hislerine tapmaktadır; o kadar ki, bazıları omrunde bir kere Allah deyip başını secdeye koymadan cene kapamaktadır Bugun gelişen teknoloji, şukre değil, şirke alet edilmektedir

Allahu Teala'nın bazı varlıklara verdiği ustun ozellikler kulları cezbetmiş; onlarda ortaya cıkan ilahi tecellilere bakıp, bir kısım cahiller onları ilah zannetmiştir Kur'anı Hakim'de zikredildiği gibi, şeytan, kendisi Allahu Teala'yı inkar etmediği halde, butun şirk ve inkar yollarını kullara susleyip onları tehlikeye sokmakta, sonra kenara cekilip : Ben senden uzağım; ben alemlerin Rabbi olan Allah'tan korkarım!( Haşr, 16) diyerek muşrik ve munafıklardan kacmaktadır

Geri