AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sira neden yapilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Şıra neden yapılır?​

Şıra, üzümden yapılan içeceğe verilen bir isimdir. Bu içeceğin yapımında bitki kullanılmaz. Üzümün fermente edildikten sonra hazır hale gelmesiyle sunulan bu tatlı aromalı içecek, Osmanlı sofralarından eksik edilmezdi. Genellikle kara üzüm kullanılarak hazırlanan şıra, bazı durumlarda elmadan da yapılmaktadır.
Şıra Nasıl Yapılır?
Şıra Tarifi Nasıl Yapılır?
- Üzümleri bol suda yıkayalım.
- Ağzı geniş ve kapaklı uzun bir kabı(1 litrelik konserve kavanozu gibi) hazırlayalım.
- En son üzerine 5 su bardağı suyu ilave edelim.
- Serin bir yerde 24 saat mayalandıralım. 24 saat dolunca önce süzekten süzelim.
- Elimizle eze eze üzümlerde kalan sularıda geçirelim.

Üzüm şırası haram mı?​

Şira yani taze üzüm suyu [Mout] ve pekmez [Mout cuit] ve bulama [Raisiné] ve boza [Bosan] içmek helaldir. Boza yapmak için, bir kilo kadar bulgur yıkanır. Tencereye konur.
Siyah üzümün suyunun faydaları nelerdir?
Üzüm suyunun bilinen faydaları: Özellikle siyah üzümün suyu kan damarlarını güçlendirerek, kanın pıhtılaşma riskini azaltarak, kan basıncını ve kolesterol seviyesini düzenleyerek kalp sağlığını korur.

Üzüm şırası haram mi?​

Taze üzüm ile hurmanın veya taze üzüm ile kuru üzümün karışımı suda ısıtılınca, üçte ikisi uçmadıkça helal olmaz. Taze üzüm suyu [şira] ile hurma bırakılmış su karışımı da böyledir.) Bevl [idrar], pislik gibi necasetleri içmek, yemek haramdır.
Üzüm şırası neye yarar?
Üzüm suyu, mide duvarında oluşan kramplara bağlı olarak ortaya çıkan kusma hissini azaltır. Kötü kolesterolü dengeler ve kalp hastalığı oluşumunu önler. Kandaki trigliserit seviyesini dengeler ve yağlanma oluşumunu önler. Vücudu zararlı toksinlerden arındırır ve hastalık oluşumuna karşı sizi korur.

Şıra içmek günah mı?​

Taze şira, ateşte veya güneşte ısıtılıp üçte ikisinden azı uçarsa, [üçte birinden çok kalırsa], bu kalana, (Tıla) denir. Tıla, gaz çıkararak kabarıp, tadı keskin olunca, sarhoş eder. Şarap gibi damlası haram ve kaba necis olur.
Şıra içmek caiz midir?
H.430/1040) eserinde “Ebû Hanife ve Ebû Yusuf’un son görüşüne göre genel prensip, suyla çıkarıldıktan sonra pişirilen veya bir defa pişen her şıranın (usâre), sarhoş etmeyen az bir miktarı helaldir. Hurma ve diğer meyvelerden elde edilen şıra ve mâyîler gibi.” demektedir.

Taze üzüm şırası nasıl yapılır?​

Siyah Üzüm Şırası Tarifi Nasıl Yapılır?
- Üzümler temizlenip, yıkanıp tencereye alınır.
- Üstüne suyu, tarçını ve karanfili de eklenip, üzümlerin yumuşaması sağlanır.
- Üzümler yumuşayınca ocaktan alınıp, tarçın ve karanfil çıkarılıp, blendırdan geçirilir.
- Sonra süzgeçten geçirilip, tekrar ocağa alınır.
- Üstüne şeker eklenir.
Kışlık üzüm şırası nasıl yapılır?
Üzüm Suyu Nasıl Yapılır?
- Öncelikle üzümleri güzelce yıkayın ve tencereye alın.
- Üzümleri patlayıp yumuşayıncaya kadar orta ateşte pişirin.
- Üzümler yumuşadığında süzgeçten geçirerek suyunu sıkın.
- Çıkan üzüm suyunu tekrardan tencereye alın ve üzerine şeker ilave edin.
- Şekeri ekledikten sonra 10 dakika daha kaynatın.

Şıra, üzümden yapılan içeceğe verilen bir isimdir. Bu içeceğin yapımında bitki kullanılmaz. Şıra içecek grubunda tatlı içecekler arasında yerini korur. Üzümün fermente edildikten sonra hazır hale gelmesiyle sunulan bu tatlı aromalı içecek, Osmanlı sofralarından eksik edilmezdi.

Kuru üzüm şırası nedir?​

Şıra, temel olarak üzüm elma ve armutun suyunun çıkarılması ile elde edilen bir tür meyve suyu olarak tanımlanabilir. Genellikle şerbet ve şurup ile karıştırılsa da şıra tamamen doğal bir içecektir. Yani içerisinde herhangi bir tatkuru üzlandırıcı ve aroma verici katkı maddeler olmadan yalnızca mayalanarak üretilir.
Şıra tadı nasıl?
Şıra, Türk mutfağında kısmen fermante edilmiş üzüm veya elma suyundan yapılan alkolsüz bir içecektir. Tadı, içerdiği yüksek orandaki fruktozdan dolayı tatlıdır. Kırmızı toprak rengindedir. Genellikle İskender kebap ile birlikte servis edilir.

Üzüm şırası ne işe yarar?​

Üzüm şırası iyi bir enerji kaynağı, iyi bir besin ve faydalı bir içecektir. Özellikle bedensel gelişmede, deri ve saç beslenmesinde ateşli ve iltihaplı hastalıklarda, madensel tuz eksikliklerinde, böbrek ve karaciğer hastalıklarında oldukça yararlıdır.
Şıra hangi yöreye aittir?
Bursa mutfağına özgü geleneksel bir lezzet olan şıra, mayalanmamış siyah üzüm suyudur.

Üzümden şıra nasıl yapılır?​

Üzüm Şırası Tarifi Nasıl Yapılır?
- Üzümleri bol suda yıkayın.
- 1 litrelik konserve kavanozu gibi bir kap içerisinde ya da çelik güneş görmeyen bir tencere içerisinde yapabilirsiniz.
- Üzümleri havanda iyice dövün bu kaba alın.
- Tamamını dövdükten ve kaba aldıktan sonra üzerine 5 su bardağı suyu ilave edin.
Kuru üzümden şıra nasıl yapılır?

Şıra sarhoş eder mi?​

Taze şira, ateşte veya güneşte ısıtılıp üçte ikisinden azı uçarsa, [üçte birinden çok kalırsa], bu kalana, (Tıla) denir. Tıla, gaz çıkararak kabarıp, tadı keskin olunca, sarhoş eder.
Şıra bozulur mu?
Üretilmesi kolaydır, evlerde yapılabilir. Tüketilmesi için zamana ihtiyaç yoktur; hatta, fazla bekletilirse bozulur.

Üzüm suyu hangi hastalıklara iyi gelir?​

Özellikle içerdiği antioksidanlardan biri olan resveratrol, kanser, kalp hastalığı, diyabet gibi kronik hastalıklara karşı koruyucudur. Ayrıca hafızayı geliştirici özelliği vardır. Üzüm bunun dışında kan şekerini dengeler, göz sağlığını destekler, kabızlığa karşı korur, içerdiği minerallerle kemikleri güçlendirir.
Üzüm hoşafı neye iyi gelir?
Kaynatılıp suyu tüketildiğinde mide ve bağırsaklardaki toksinleri temizler. Bağırsak florasını dengeleyerek ishal ve kabızlık gibi sindirim sorunlarının yaşanmasını önler. Bazı alternatif tıp uzmanlarına göre 21 kuru üzümün kaynatılıp tüketilmesi etkili olduğu söyleniyor.

Üzüm şırası hangi yöreye ait?​

Bursa mutfağına özgü geleneksel bir lezzet olan şıra, mayalanmamış siyah üzüm suyudur. Alkolsüzdür. Tatlı bir içecek olmasına karşın koruyucu ve tatlandırıcı içermez. Lezzetini üzümün doğal aroması ve şekerinden alır.
Üzüm şırası nerenin?
Yusufeli’ne bağlı Balcılı köyünde yaşayan çiftçiler, kendine has kokusu ve kan yapıcı özelliği ile çok beğenilen üzüm şırasını, yüzyıllardır süren geleneksel yöntemlerle hazırlıyor. Çiftçiler, önce bağlardan 7 çeşit üzümü topluyor ardından da suyunu çıkarıyor.
 
Geri
Üst