Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Sira cetveli ne zaman kesinlesir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
45.337
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Sıra cetveli ne zaman kesinleşir?​

Sıra Cetveline İtiraz Davası Sıra cetveline itiraz davasının, sıra cetveli suretinin alacaklıya tebliğinden itibaren yedi gün içinde açılması gerekmektedir. Bu süre içinde dava açılmazsa sıra cetveli kesinleşir.

Sıra cetveli ne zaman yapılır?​

Sıra cetveli ne zaman yapılır?
İİK madde 233 e göre ”Alacakların kaydı için muayyen müracaat müddeti geçtikten sonra ve iflâs idaresinin seçilmesinden itibaren en geç iki ay içinde iflâs idaresi tarafından 206’nci ve 207’nci maddelerde yazılı hükümlere göre alacaklıların sırasını gösteren bir cetvel yapılır ve iflâs dairesine bırakılır.

7 günlük itiraz süresi hafta sonu dahil mi?​

İş günü olarak belirlenen durumlarda, yalnızca iş günleri hesaba dahil edilir, resmî tatil veya hafta tatili günleri dikkate alınmaz. Örneğin 21 Eylül Perşembe günü tebliğ edilen 7 iş günlük süre, (hafta sonu -cumartesi ve pazar günü- çalışılmayan yer bakımından) 01 Ekim Pazartesi günü çalışma saati sonunda biter.

7 günlük itiraz süresi nasıl hesaplanır?​

7 günlük itiraz süresi nasıl hesaplanır?
-İcra hukukunda gün olarak hesaplanan sürelerde, ilk gün hesaba katılmaz. Örneğin 2 Nisan Salı günü tarafınıza ulaşan bir ödeme emrinde yedi günlük itiraz süresi 3 nisan çarşamba günü işlemeye başlar ve itiraz süresi 9 Nisan Salı günü biter.

Sıra Cetvelini hangi icra yapar?​

İİK’nun 140. maddesi gereğince; “Satış tutarı bütün alacaklıların alacağını tamamen ödemeye yetmezse icra dairesi alacaklıların bir sıra cetvelini yapar”. Sıra cetvelini düzenleme yetkisi ilk haczi koyan icra dairesine aittir.

Icrada sıra cetvelini kim yapar?​

Icrada sıra cetvelini kim yapar?
yapılması gerekir. Sıra cetvelinin ise ilk haciz koyan icra dairesince yapılması gerekir. Ancak satışın ipoteğin paraya çevrilmesi yoluyla yapılması ve ipoteğin ilk sırada olması dunımunda ipoteğin paraya çevrilmesi yoluyla takibin yapıldığı icra müdürlüğünce sıra cetvelinin düzenlenmesi tabiidir.

Sıra cetveli hangi dosyadan yapılır?​

İlk haczin konulduğu icra dairesi sıra cetveli düzenlemekle görevli ve yetkilidir. Sıra cetveli düzenleyecek olan ilk haczin konulduğu icra dairesi diğer haciz dosyalarından bilgi toplayacaktır. Hacze iştirakli ilgili Hukukumuzdaki temel düzenleme İİK’nun 100. maddesinde yapılmıştır.
 
Sıra cetveli ne zaman kesinleşir sorusunun cevabı, genel olarak sıra cetveline itiraz davasının süresine bağlıdır. Sıra cetveline itiraz davasının, sıra cetveli suretinin alacaklıya tebliğinden itibaren yedi gün içinde açılması gerekmektedir. Eğer bu süre içinde dava açılmazsa, sıra cetveli kesinleşir. Dolayısıyla, sıra cetvelinin kesinleşme süreci, bu itiraz süresinin sonuçlanmasına bağlı olarak belirlenmektedir.

Sıra cetvelinin yapılma süreci ise İcra ve İflas Kanunu'nun 233. maddesine göre belirlenmektedir. Bu maddeye göre, alacakların kaydı için muayyen müracaat müddeti geçtikten sonra ve iflas idaresinin seçilmesinden itibaren en geç iki ay içinde iflas idaresi tarafından alacaklıların sırasını gösteren bir cetvel yapılır ve iflas dairesine bırakılır.

7 günlük itiraz süresi ile ilgili olarak, iş günü olarak belirlenen durumlarda sadece iş günleri hesaba dahil edilir ve resmi tatil veya hafta tatili günleri dikkate alınmaz. Örneğin, 21 Eylül Perşembe günü tebliğ edilen 7 iş günlük süre, hafta sonu olan cumartesi ve pazar günleri dikkate alınmadan 01 Ekim Pazartesi günü çalışma saati sonunda sona erer.

Sıra cetvelini yapma görevi ise İcra ve İflas Kanunu'nun 140. maddesine göre icra dairesine verilmiştir. Satış tutarı bütün alacaklıların alacağını tamamen ödemeye yetmezse, icra dairesi alacaklıların sırasını gösteren bir cetvel yapar. Bu nedenle sıra cetvelini düzenleme yetkisi ilk haczi koyan icra dairesine aittir.

Son olarak, Icrada sıra cetvelini kim yapar sorusunun cevabı da ilk haczi koyan icra dairesidir. İlk haczi koyan icra dairesi, satışın tutarının tüm alacakları ödemeye yetmediği durumda alacaklıların sırasını belirlemek için bir sıra cetveli yapar. Ancak bazı özel durumlarda, ipoteğin paraya çevrilmesi yoluyla yapılan takiplerde sıra cetvelini düzenleme sorumluluğu bulunan icra müdürlüğü olabilir.
 
Geri
Üst