AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sintigrafi cesitleri nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Sintigrafi çeşitleri nelerdir?​

Urların görüntülenmesinde kullanılan sintigrafik yöntemler
- Kemik sintigrafisi.
- Karaciğer sintigrafisi.
- Ga-67 tüm vücut sintigrafisi.
- I-131 MIBG sintigrafisi.
- Lenfosintigrafi.
- Monoklonal (tek eşlenikli) antikor sintigrafisi.

SPECT ve PET cihazlarında hangi ışın kullanılır?​

SPECT radyonüklidlerden yayılan gama ışınlarını direk olarak algılayıp görüntüye çeviren bir sistemdir.

Kalp sintigrafisi kesin sonuc verir mi?​

Kalp sintigrafisi kesin sonuc verir mi?
Genelde stres testinden sonra uygulanan kalp sintigrafisi kan akışındaki azalmayı tespit etmek için kullanılan en hassas ve en kesin görüntüleme biçimidir.

Sintigrafi ne için kullanılır?​

Sintigrafi ne için kullanılır?
Sintigrafi, çoğu zaman diğer görüntüleme teknikleriyle elde edilemeyen, vücut yapılarının işlevi ve anatomisi hakkında detaylı bilgi almak için kullanılır. Nükleer görüntüleme, çeşitli kanser türlerinde, nörolojik bozukluklarda ve kardiyovasküler, gastrointestinal ve endokrinal hastalıkların teşhisinde fayda sağlar.

Radyoizotop nedir nerelerde kullanılır?​

Radyoizotop ve kontrollü radyasyon; tıp bilimi, endüstriyel uygulama, çevre kirliliği, tarım ve hidrolojide kullanılmaktadır. Örneğin tıbbi malzemelerin sterilizasyonu, yiyeceklerin korunması gibi.

Mıbg sintigrafi ne demek?​

I123-mIBG-Sintigrafisi ‎bir nükleer tıp görüntüleme yöntemidir. Bu teknik özellikle sempatik sinir sistemindeki tümörlerin tanısında kullanılmaktadır [bakınız sempatik sinir sistemi‎].

Sintigrafi zor mu?​

Sintigrafi zor mu?
Hemen her organ sistemiyle ilgili fonksiyon görüntülemesi sağlayan sintigrafik taramalar, genel olarak ağrısız, invaziv olmayan, yan etki ve alerji riski düşük, güvenilir tetkiklerdir.

Spect CT ne oluyor?​

Spect CT ne oluyor?
Spect CT, tek bir vücut taramasıyla iki farklı tipte görüntünün ayrı ayrı ya da birlikte kullanılabildiği görüntüleme tekniğidir. Birlikte kullanılan görüntüler vücut bölgelerinin ve organların fonksiyonları hakkında ayrıntılı bilgi verir.
SPECT nedir nükleer tıp?​
SPECT özel bir patofizyolojik süreci görüntülemek üzere vücuda verilen radyofarmasötiklerden yayılan tek-foton emisyonlarının bilgisayar destekli gama kamera sistemleri tarafından tomografik görüntülenmesini sağlayan bir kesitsel sintigrafi yöntemidir.
Kalp sintigrafi sonuçları ne zaman çıkar?​
Kalp sintigrafisi sonuçları Kalp sintigrafisinin sonuçları 7 ile 14 gün içerisinde sonuçlanmaktadır. Sonuçlar değerlendirilirken öncelikli olarak stres sonrasında ve istirahat halinde kan akışında bir farklılık olup olmadığı kontrol edilir.

Eko da kalp krizi belli olur mu?​

Eko da kalp krizi belli olur mu?
Kalp içi boşluklarda pıhtı (trombüs) araştırılması, Ayrıca kalp romatizması, kapak hastalıkları, kalp yetersizliği, kalp krizi, doğumsal kalp hastalıkları gibi birçok konuda eko ile değerli bilgiler alınır.

Sintigrafi hangi hastalara yapılır?​

Sintigrafi hangi hastalara yapılır?
 
Sintigrafi, çeşitli hastalıkların teşhisinde ve takibinde önemli bir rol oynayan bir görüntüleme tekniğidir. Genellikle aşağıdaki durumlarda kullanılır:

1. **Kanser Teşhisi ve Takibi**: Kanser hastalıklarının belirlenmesinde ve tedaviye yanıtın değerlendirilmesinde sintigrafi önemli bir rol oynar. Özellikle kemik sintigrafisi ve lenfosintigrafi bu amaçlarla sıkça kullanılır.

2. **Kalp ve Damar Hastalıkları**: Kalp sintigrafisi, kalp kasının kanlanmasını ve işlevini değerlendirmek için kullanılır. Bu test genellikle koroner arter hastalığının teşhisi ve takibinde kullanılır.

3. **Sindirim Sistemi Hastalıkları**: Sindirim sistemi ile ilgili sorunları belirlemek amacıyla karaciğer ve gastrointestinal sintigrafileri yapılabilir.

4. **Nörolojik Bozukluklar**: Beyin ve sinir sistemi ile ilgili patolojilerde, özellikle monoklonal antikor sintigrafisi gibi özel teknikler kullanılabilir.

5. **Endokrin Sistem Hastalıkları**: Tiroid bezi fonksiyonlarının değerlendirilmesi gibi endokrin sistem hastalıklarında sintigrafi önemli bir rol oynar.

6. **Enfeksiyon ve İltihap Durumları**: Ga-67 tüm vücut sintigrafisi gibi yöntemler, enfeksiyon ve enflamasyonun tespitinde kullanılabilir.

Sintigrafi, hastanın klinik durumu ve tanıya yönelik sorulara bağlı olarak farklı organ sistemlerini değerlendirmek için geniş bir yelpazede kullanılabilir. Bu nedenle, hangi hastalara yapılacağı genellikle hekimin belirleyeceği bir karardır. Kesin endikasyon ve hangi tipte sintigrafinin uygulanacağı, hastanın öyküsü ve anamnezine bağlı olarak belirlenir.
 
Geri
Üst